Οι ανισορροπίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται φανερές και στα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδο περιφερειών.
Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κυμαίνεται από 29% έως και 611% του κοινοτικού μέσου όρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πέραν των «αδύναμων κρίκων», όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και οι ισχυροί της Ένωσης φιλοξενούν ορισμένες από τις φτωχότερες περιφέρειες.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας, στα τέλη του 2016 η πλέον φτωχή περιφέρεια ήταν το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου.
Συνολικά 21 περιφέρειες εμφανίζουν ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% του μέσου όρου. Από πέντε συναντάμε στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τέσσερις στην Ουγγαρία, από τρεις σε Ελλάδα και Ρουμανία και μία στη Γαλλία.
Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδόνια- Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.
Στον αντίποδα η πλέον πλούσια περιφέρεια της Ένωσης βρίσκεται στη χώρα, που είναι... στην πόρτα της εξόδου κάνοντας το να είναι παράδοξο σημείο. Πρόκειται για το Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στατιστικά δεν προσμετράτε η Κύπρος μέσα στην έρευνα της Eurostat αφού θεωρείται μικρή χώρα.
Άλλες χώρες που είναι με αυτό το καθεστώς είναι η Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Μάλτα.
Πληροφορίες από naftemporiki
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις