Η συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, μιλώντας σε σημερινή κοινή διάσκεψη των ΠΙΣ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΝΙΚ, ΣΕΣΙΚ και Κλάδου Ιατρών & Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Υγείας.
Ο κ. Αγαθαγγέλου κάλεσε, παράλληλα, τον Υπουργό Υγείας να προβεί σε δημόσια απολογία προς την ιατρική κοινότητα.
Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, για τρεις μέρες συμπεριλαμβανομένης της σημερινής δεν θα υπάρχει το απόγευμα εφημερεύον εντατικολόγος.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι οι ιατροί είναι ενωμένοι είτε εργάζονται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και έχουν ως στόχο και αποστολή να υπηρετήσουν στο ύψιστο την υγεία των ασθενών και να παραμείνουν υπηρέτες της ιπποκρατικής σκέψης.
Σημείωσε, επίσης, ότι έγιναν μάρτυρες «αισχρών χαρακτηρισμών, προκλητικών πολλές φορές, μέχρι σε σημείο όπου θεωρούμε απαράδεκτη την συμπεριφορά του Υπουργού Υγείας, μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, ο κάθε ένας από το δικό του τομέα και από το δικό του ρόλο και εντολή».
«Εκπροσωπώντας, όμως, όλη την ιατρική κοινότητα θα πρέπει να αναφέρω ότι όταν οι προσπάθειες του θεσμικού οργάνου είναι να καταθέσουν βέλτιστες εισηγήσεις για να πραγματικά οδηγήσουμε τον τόπο στην μεταρρύθμιση που απαιτείται για να εφαρμοστεί το μεγαλεπήβολο αυτό έργο και ο πόθος όλων το εθνικό Σχέδιο Υγείας, θεωρούμε ότι αυτές οι προσπάθειες είχαν παρερμηνευτεί από τον αρμόδιο Υπουργό και με ανυπόστατες και ψευδείς τοποθετήσεις δημόσια, αφήνουν εκτεθειμένους όλους τους γιατρούς της Κύπρου και θεωρούμε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις όχι μόνο είναι ανήθικες, αδόκιμες και άκαιρες, αλλά στόχο ήταν να πλήξουν επικοινωνιακά την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τα μέλη της ιατρικής, της επαγγελματικής μας οικογένειας αλλά και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Θα ήταν πιο ορθό αν είχαν τέτοιες πληροφορήσεις οι αρμόδιοι που δίνουν τις πληροφορίες ή ο αρμόδιος Υπουργός, θα ήταν καλά να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΠΙΣ για αποκατάσταση αλήθειας και διευκρινήσεως», πρόσθεσε.
Όταν, συνέχισε ο κ. Αγαθαγγέλου, αν υπάρχει καλή διάθεση, αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση τότε όλοι συμβάλλουν στον εποικοδομητικό και δομημένο διάλογο, προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ιατρική κοινότητα στέλνει το μήνυμα ότι η αποστολή της είναι να διασφαλίσει πραγματικές αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο και προς αυτό το σκοπό θα υπηρετήσει.
«Θεωρούμε ότι ζούμε σε μια περίοδο πολιτικής κατάπτωσης, αφού μπορεί εύκολα όποιο πολιτικό πρόσωπο να εμπαίζει το λαό. Πραγματικά μας ξάφνιασε η υπέρμετρη, η θυροειδική αντίδραση του Υπουργού Υγείας στο άκουσμα να προτάσσονται εισηγήσεις, στο άκουσμα να προτάσσονται επιφυλάξεις, στο άκουσμα να προτάσσονται οποιεσδήποτε αντίθετες απόψεις που αφορούν όχι μόνο τις μεταρρυθμίσεις, αλλά οτιδήποτε αφορά τη δημόσια υγεία και να αγνοεί όλες τις τεκμηριωμένες θέσεις του ΠΙΣ, και έτσι ώστε αντί να συμβάλει με πνεύμα εποικοδομητικό αλλά και συναινετικό, αντ’ αυτού εκείνο το οποίο έχουμε γίνει μάρτυρες είναι η αντιπαράθεση και οι τίτλοι μέσω της κοινωνικής διαδικτύωσης, της αναγωγής σε Twitter της δημόσιας υγείας και όχι μόνο», συμπλήρωσε.
Η ιατρική κοινότητα, είπε, είναι υπέρ της εφαρμογής ενός ορθά μελετημένου και δομημένου στο μέγιστο βαθμό, αποδεκτού εθνικού Σχεδίου Υγείας που να βασίζεται στην ορθολογιστική αυτονόμηση, «γιατί αν θέλουμε πραγματικά την ραχοκοκαλιά του συστήματος να είναι τα κρατικά νοσηλευτήρια, να τα καθιστούμε βιώσιμα και να τα ετοιμάσουμε προς την αυτονόμηση και να ανταποκριθεί και ο ίδιος ο Υπουργός στις ανάγκες και στις εισηγήσεις που έχουν οι γιατροί οι οποίοι δίνουν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες την μάχη για να σώζουν ζωές καθημερινά και όχι με τα προβλήματα τα οποία είναι χρόνια και διογκωμένα ολοένα και χρονικά τον τελευταίο καιρό όπου κορυφώθηκαν και την υστάτη όταν οι επιπόλαιες τακτικές και πρακτικές του Υπουργείου να τις αντιμετωπίσει, εκείνο το οποίο οδήγησε είναι στο να κατηγορήσουμε την επαγγελματική ομάδα ή τους συντελεστές ότι δεν ανταποκρίνονται στις οδηγίες τις οποίες αποφάσισε με τις, όπως τις έχει αποκαλέσει ο Υπουργός, πρακτικές σχεδιασμού για να λύσει τα προβλήματα».
Είπε, επίσης, ότι είχε προκύψει και ένα ηθικό ζήτημα προς συναδέλφους οι οποίοι κλήθηκαν επίσημα προ λίγο ημερών να συμμετέχουν για την στελέχωση της Εντατικής Μονάδας.
«Οι πραγματικότητες δεν είναι έτσι όπως είχαν αυτές επικοινωνιακά παρουσιαστεί. Ο ΠΙΣ σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές ομάδες του δημοσίου θα συμβάλει έτσι ώστε να λύσουμε τα προβλήματα έστω κι αν ο Υπουργός Υγείας αντιτίθεται στη δική μας παρουσία. Σε καμία περίπτωση δεν έτυχε οποιαδήποτε παρασκηνιακή συνάντηση για την οποία λάβαμε και τον τίτλο αυτό τον οποίο είχε δημόσια αποδώσει σε εμάς ο Υπουργός Υγείας. Εμείς δεν θα καταλήξουμε και θα αποδεχτούμε τέτοιες μικροπρέπειες. Για μας είναι μικρότητες. Ο ιατρικός κόσμος παραμένει ενωμένος και η ενότητα αυτή, παρόλο που έτυχαν παρεμβατικές πολιτικές διχόνοιας στον ιατρικό κόσμο, γιατί έτσι ήταν συνηθισμένος ο Υπουργός προφανώς να λειτουργεί, εμείς δεν το αναγάγουμε σε αντιπαράθεση και μόνο, αλλά ο ίδιος προκάλεσε μετά έκπληξης και με τις δηλώσεις του ένα κλίμα το οποίο ακόμα και εμείς δεν έχουμε διαγνώσει σαν γιατροί», πρόσθεσε.
Είπε, ακόμη, ότι η συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας θεωρείται προσβλητική, προκλητική και έχει κάθε όριο ανοχής ξεπεράσει.
«Τα προβλήματα που δημιουργεί με τις δικές του αντιλήψεις που εμείς δεν υιοθετούμε είναι πολύ περισσότερα από ό,τι ίσως να καταφέρει να λύσει. Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί εκ μέρους του Υπουργού Υγείας μια επικοινωνιακή προσπάθεια για αποψίλωση του κύρους και της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος, οδηγώντας το προς μια τεχνιτή κοινωνική απαξίωση. Αν είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, δυστυχώς, η ιατρική κοινότητα δεν χρειάζεται να αποδείξει με λόγια, το αποδεικνύει με πράξεις στη μάχιμη ιατρική», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι η ιατρική κοινότητα της Κύπρου απαιτεί από τον Υπουργό Υγείας μια δημόσια απολογία στο βαθμό που αυτός κρίνει.
«Εμείς δεν καλλιεργούμε κλίμα αντιπαραθέσεων. Καλλιεργούμε το εποικοδομητικό κλίμα και έχουμε την υποχρέωση ως δημόσια αποστολή, βάση της νομοθεσίας του όρου εντολής και του σκοπού μας, να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις έστω κι αν κάποιους ενοχλούν οι θέσεις και τοποθετήσεις μας», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, σε δήλωση του είπε ότι καθημερινά αποδεικνύεται ότι οι σχεδιασμοί εκ μέρους του Υπουργείου δεν είναι καθόλου σωστοί.
«Δεν έχουμε προσωπικά με κανένα. Σκοπός μας είναι να εξασκήσουμε αυτό που έχουμε σπουδάσει, δηλαδή την ιατρική. Έχουμε κάθε καλή διάθεση να συνεργαστούμε, αλλά αν γίνει προσπάθεια επιβολής μέτρων τα οποία εμείς ως γιατροί θεωρούμε ότι δεν αρμόζουν στην ιατρική κοινότητα θα μας βρουν αντίπαλους», σημείωσε.
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Χάρης Αρμεύτης, σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει μια προσπάθεια γενικής απαξίωσης της ιατρικής, των γιατρών.
«Όπου υπάρχει η προσπάθεια απαξίωσης των γιατρών και της ιατρικής, στην ουσία απαξιώνεται η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Εμείς σαν ιδιώτες γιατροί στηρίζουμε τους συναδέλφους μας του δημόσιου τομέα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Κλαδικής των Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης είπε, σε δήλωση του είπε ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
«Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει φτάσει, όχι σε οριακό σημείο, σε τερματικό σημείο», συμπλήρωσε.
"ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ"
Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Θεόδωρος Κυπριανού, ο οποίος βρισκόταν στην διάσκεψη ως ιατρός εντατικολόγος και όχι εκπροσωπώντας την ΜΕΘ, σε παρέμβαση του είπε ότι στις επόμενες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής δεν υπάρχει εφημερεύων ειδικευμένος εντατικολόγος στην ΜΕΘ το απόγευμα.
«Αυτή η κατάσταση έπρεπε κανονικά να ανακοινωθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο λόγος για τον οποίο λέγεται αυτό στις αρχές Ιανουαρίου, είναι ότι οι γιατροί της εντατικής με υπεράνθρωπες προσπάθειες και στα όρια των ανθρώπινων τους αντοχών, μπόρεσαν να καλύψουν τον Δεκέμβριο μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Από ένα σημείο και πέρα αυτό είναι σε βάρος των ασθενών και της ασφάλειας τους, διότι ένας γιατρός σε κόπωση δεν μπορεί να πάρει τις γρήγορες και σωστές αποφάσεις τις οποίες απαιτεί ο βαριά πάσχων άρρωστος κάθε λεπτό, διότι είναι σαν ένα μεγάλο τζάμπο αεροπλάνο ακυβέρνητο στο οποίο θα πρέπει να γυρνάς 100 κουμπιά το λεπτό για να μπορέσεις να το διασώσεις. Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται συγκεκριμένη ενάργεια σκέψης και άνθρωπο ο οποίος έχει κίνητρο, έχει ξεκούραση, έχει διάθεση και έχει ενίσχυση από την υπηρεσία», ανέφερε.
Σημείωσε ότι μόλις χθες, ύστερα από τρεις μήνες, έγινε μια σύσκεψη και δόθηκαν κάποιες λύσεις ή, μάλιστα, προσπάθησαν να δώσουν κάποιες λύσεις και θα δούμε πως θα εφαρμοστούν αυτές οι λύσεις τις επόμενες ημέρες.
«Τέσσερις γιατροί στην εντατική από τους δέκα οι οποίοι προβλέπονται, ένας διευθυντής, τρεις αναπληρωτές διευθυντές και έξι ιατρικοί λειτουργοί. Από αυτούς υπάρχει ένας βοηθός διευθυντής και τρεις λειτουργοί. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Δεν είναι λύση η μετάθεση τριών γιατρών οι οποίοι δεν θέλουν να έρθουν. Είναι μια πιθανή τοποθέτηση της υπηρεσίας, περιλαμβανόταν στις εισηγήσεις μας, αλλά δεν μπορούν με κανένα τρόπο να στοχοποιούνται γιατροί οι οποίοι ενδεχομένως δεν επιθυμούν να κάνουν αυτό το πράγμα για ένα χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι οι λύσεις που δόθηκαν είναι ότι θα γίνει αγορά υπηρεσιών από ένα γιατρό εντατικολόγο μέχρι το τέλος του Φεβράρη και ένας από τους τρεις γιατρούς οι οποίοι έχουν την εξειδίκευση, απλώς επειδή εργάζεται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, έχει γίνει εσωτερική διευθέτηση, να καλύπτει αριθμό εφημεριών, όπως και ημερήσιων εργασιών εντός της εντατικής και αυτό μέχρι το τέλος του Φεβράρη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις