Με δύο αιτήματα από την πλευρά της υπεράσπισης του Μιχάλη Ζολώτα συνεχίστηκε τη Δευτέρα 18/12 η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Οι δικηγόροι του κ. Ζολώτα, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, Ευστάθιος Ευσταθίου και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ζήτησαν από το δικαστήριο όπως ο πελάτης τους δικαστεί σε χωριστή δίκη για τη μοναδική κατηγορία που αντιμετωπίζει και αφαιρεθεί επιπρόσθετα το όνομα του από τις λεπτομέρειες των άλλων κατηγοριών.
Σημειώνεται ότι ο εξ Ελλάδος Μιχάλης Ζολώτας παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο, μετά από σχετικό αίτημα προς τις ελληνικές αρχές, μόνο για μια κατηγορία που αφορά τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την περίοδο Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2013, στη Λευκωσία.
Πρώτος αγόρευσε ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ετεροχρονολογημένη κατηγορία» σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες του κατηγορητηρίου που αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 2006 και 2009.
Ανέφερε ότι ο πελάτης του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι ακροατής του ογκωδέστατου μαρτυρικού υλικού που αφορά κατηγορίες που δεν αφορούν τον ίδιο «στερούμενος την ελευθερία του και μη μπορώντας να ασκήσει τις οικονομικές του δραστηριότητες, πράγμα το οποίο συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα που το δικαστήριο οφείλει να διασφαλίσει».
«Είναι ένα στοιχείο που το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερα υπόψη του», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι θα έχει να αντιμετωπίσει και τις άλλες κατηγορίες που τον παρουσιάζουν ως συνεργό στη διάπραξη άλλων αδικημάτων διερωτώμενος «αν είναι συνεργός, γιατί να μην κατηγορηθεί;».
Ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του «θα κάθεται εδώ, θα ακούει μια δίκη που δεν τον αφορά» και θα τον κατηγορούν και δεν θα μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, αφού δεν είναι κατηγορούμενος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο για το σεβασμό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. «Δεν είναι ορθή μεταχείριση εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής» συμπλήρωσε και κάλεσε το δικαστήριο να ικανοποιήσει το αίτημα για διεξαγωγή χωριστής δίκης.
Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε, επίσης, ότι δεν υπάρχει μαρτυρία ότι ο κ. Ζολώτας ήρθε στη Λευκωσία και διέπραξε το συγκεκριμένο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται και προκάλεσε τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής να υποδείξει τη μαρτυρία που δείχνει ότι ήρθε στην Κύπρο και διέπραξε το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα. «Αυτό αποτελεί κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας», συμπλήρωσε.
Είπε ότι ο πελάτης του δεν ζητά απαλλαγεί από την κατηγορία, αλλά να δικαστεί σε χωριστή δίκη, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-5 δικασίμους, παραπέμποντας το δικαστήριο σε σχετική νομολογία προς στήριξη του αιτήματος αυτού.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια για τη δική του αγόρευση, ο δεύτερος δικηγόρος του κ. Ζολώτα, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ορθά η Κατηγορούσα Αρχή τροποποίησε το κατηγορητήριο για να μην φαίνεται ως κατηγορούμενος στις άλλες κατηγορίες «πλην όμως διατήρησε στις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου το όνομα του Μιχάλη Ζολώτα».
Ανέφερε ότι στις άλλες κατηγορίες παρουσιάζεται ως συνεργός και όχι ως κατηγορούμενος, προσθέτοντας ότι χωρίς να είναι κατηγορούμενος, θα είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του για αδικήματα που δεν κατηγορείται.
Κατά συνέπεια, κάλεσε το δικαστήριο να ικανοποιήσει το αίτημα για διαγραφή του ονόματος του από τις λεπτομέρειες των αδικημάτων των άλλων κατηγοριών, σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστήριξε, θα υπάρχει παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας του πελάτη του.
Το δικαστήριο άκουσε τα αιτήματα, αφού πρώτα εξέφρασε την ενόχληση του για το ότι οι δικηγόροι του κ. Ζολώτα δεν υπέβαλαν τα αιτήματα αυτά πολύ ενωρίτερα και συγκεκριμένα στο στάδιο των προδικαστικών ενστάσεων, επιλέγοντας να το πράξουν σήμερα που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της ακρόασης της ουσίας της υπόθεσης, όπως αναφέρθηκε.
Ο δικηγόρος του κ. Ζολώτα, κ. Ευσταθίου υποστήριξε ότι αυτά τα αιτήματα θα μπορούσαν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μια ιδιάζουσα υπόθεση με χιλιάδες τεκμήρια για την εξέταση των οποίων χρειάστηκε πολύς χρόνος. «Δεν είναι εύκολο πράγμα να διαβάσεις 5 χιλιάδες σελίδες», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει τα δύο αυτά αιτήματα και αναλόγως να απαντήσει κατά την δικάσιμο που είναι ήδη ορισμένη για την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου. Η αυριανή δικάσιμος ακυρώνεται.
Ορίστηκαν επίσης οι 11, 12, 18 και 19 Ιανουαρίου 2018 ως δικάσιμοι.
Εκτός από τον κ. Ζολώτα, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώηνMarfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα. Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν μη παραδοχή στις εις βάρους τους κατηγορίες.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 24 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις