ΔΗΣΥ: Ο στρουθοκαμηλισμός, η «υπεύθυνη» αντιπολίτευση και οι εύθραυστες ισορροπίες
Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον ΔΗΣΥ και αυτή τη φορά, η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται αδύναμη να τα κρύψει κάτω από το χαλί.
Λίγο πριν πατήσουμε στο κατώφλι της νέας χρονιάς, που μας γέμισε με ελπίδες ότι κάτι κινείται επιτέλους στο κυπριακό, αντιλαμβανόμαστε ότι το εθνικό μας ζήτημα και η επιβίωση του τόπου, παίρνει παράταση.
Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον ΔΗΣΥ και αυτή τη φορά, η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται αδύναμη να τα κρύψει κάτω από το χαλί.
Την ώρα που η Λευκωσία αναμένει το τηλεφώνημα από τον κατοχικό ηγέτη για συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, το ψευδοκράτος στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για παραποίηση της αλήθειας σε απάντηση των ισχυρισμών όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο Μεχμέτ Ντανά, ο οποίος παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους. Η επιστολή- καταγγελία παραδόθηκε στον ΟΗΕ, από την Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Τουρκίας, Ασλί Γκιουβέν.
Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα από τα έδρανα της ολομέλειας της βουλής, με αφορμή την πρόταση νόμου του κόμματος της αριστεράς για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και παραγωγής πολιτικών θέσεων που σκοπό έχουν την ενίσχυση της ταυτότητας της ΔΗΠΑ, το κόμμα του Μάριου Καρογιάν βρίσκεται σε αναβρασμό το τελευταίο διάστημα, με την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Η ΔΗΠΑ η οποία έχει χάσει αρκετή από τη δύναμή της στις τελευταίες Ευρωεκλογές, γυρίζει σελίδα δίνοντας ένα άλλο στίγμα πιο έντονο, στην πολιτική σκηνή του τόπου.
Ούτε η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της δεξίωσης που διοργάνωσαν τα ΗΕ στο Λήδρα Πάλας, ήταν αρκετή για τον Ερσίν Τατάρ, ώστε να δεχθεί μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν το ζήτημα της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, κάτι για το οποίο οι δύο ηγέτες είχαν δεσμευτεί ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη. Ερσίν Τατάρ και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης, προσκεκλημένοι των Ηνωμένων Εθνών.
Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή. Η επίσκεψη Στάρμερ στην Κύπρο πραγματοποιείται σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Λονδίνο και αποτελεί ορόσημο στις στενές διμερείς σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας, αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού σε διμερές επίπεδο στην Κύπρο από το 1971 που επισκέφθηκε τη χώρα μας ο τότε Πρωθυπουργός Edward Heath ενώ η επίσκεψη του John Major το 1993 εντασσόταν στο πλαίσιο συνάντησης των χωρών της Κοινοπολιτείας.
Η σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης για το κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος με την βοηθό του ΓΓ ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στη Ντόχα.
Ενώ τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και στην οικογένειά του«για ανθρωπιστικούς λόγους», τα σενάρια μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη εξουσίας από τους αντικαθεστωτικούς για την επόμενη μέρα, δίνουν και παίρνουν.
Ένα δείπνο στο οποίο παρακάθησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και η νυν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, το οποίο θα κυλούσε σε χαλαρό κατά τα άλλα κλίμα, με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να δηλώνει μάλιστα ότι ήταν μια συνάντηση στην οποία δόθηκαν υπερβολικές διαστάσεις, λες και ήταν κοσμοϊστορικό γεγονός, δηλώσεις οι οποίες διαψεύστηκαν εκ των πραγμάτων, όχι για το δείπνο και τη συνάντηση των τριών, η οποία έχει τη σημασία της, αλλά για τα όσα ακολούθησαν, με «ηθικό αυτουργό» τον Αβέρωφ Νεοφύτου.