LIKE ONLINE

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη μήκους 50 χιλιομέτρων κατάλληλο για διαστημική βάση – Πιθανότητα ύπαρξης νερού

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη μήκους 50 χιλιομέτρων κατάλληλο για διαστημική βάση – Πιθανότητα ύπαρξης νερού

Σπήλαιο τεραστίων διαστάσεων που πιστεύεται ότι έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 100 μέτρων ανακαλύφθηκε στη Σελήνη από τον ιαπωνικό δορυφόρο elenological and Engineering Explorer (Selene), ενώ υπάρχει πιθανότητα σε αυτό να υπάρχει νερό σε μορφή πάγου και θεωρείται ως υποψήφια βάση στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Ο εν λόγω δορυφόρος παλαιότερα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και συνέβαλλε στην ανακάλυψη αυτού του σπηλαίου που, σύμφωνα με την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) θα ήταν ιδανικό για να αξιοποιηθεί ως προστατευμένη διαστημική βάση, σε μια μελλοντική εποίκηση του δορυφόρου της Γης. Το στρογγυλό άνοιγμα του σπηλαίου με πλάτος 50 μέτρων και βάθος επίσης 50 μέτρων είναι ορατό από ψηλά, στην περιοχή των λόφων Μάριους, στην επιφάνεια της Σελήνης. Σύμφωνα με τις Βρετανικές Guardian και Independent η περαιτέρω μελέτη με ραντάρ που μπορεί να «δει» κάτω από την επιφάνεια έκανε φανερό ένα πολύ μεγαλύτερο σπήλαιο. Εντός της υπόγειας κοιλότητας είναι πιθανό να υπάρχει νερό σε μορφή πάγου, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και για τη μετατροπή του σε καύσιμα. Όπως εκτιμούν οι Ιάπωνες επιστήμονες, το τεράστιο φυσικό τούνελ σχηματίσθηκε από λάβα που χύθηκε, όταν στη Σελήνη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Σπήλαια σαν αυτό που ανακαλύφθηκε είναι υποψήφια για σεληνιακές βάσεις, δεδομένου η Σελήνη δεν διαθέτει προστατευτική ατμόσφαιρα. Ο λόγος είναι ότι διαθέτουν σταθερή θερμοκρασία (ενώ στην επιφάνεια η μέση θερμοκρασία κινείται από 107 βαθμούς Κελσίου τη μέρα έως μείον 153 βαθμούς τη νύχτα) και μπορούν να προστατεύσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τον εξοπλισμό τους από τους αστεροειδείς, τους μικρομετεωρίτες και την ακτινοβολία, την κοσμική και την υπεριώδη του Ήλιου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ιαπωνία σχεδιάζει να στείλει αστροναύτη στο φεγγάρι για πρώτη φορά γύρω στο 2030, πιθανότατα μαζί με τη NASA (και άλλες χώρες). Από ΕΡΤ /ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»

• Αρχίζει από σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών - Πώς θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ και τι θα γίνει με τα ραντεβού

• Καιρός: Πότε θα υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top