ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολέγιο Επιτρόπων Ε.Ε: 5,5 δις ετησίως για ολοκλήρωση της αμυντικής πολιτικής – Τρία σενάρια για εμβάθυνση κοινής άμυνας

Κολέγιο Επιτρόπων Ε.Ε: 5,5 δις ετησίως για ολοκλήρωση της αμυντικής πολιτικής – Τρία σενάρια για εμβάθυνση κοινής άμυνας

Τρία σενάρια για το μέλλον της κοινής αμυντικής πολιτικής και ένα κοινό ταμείο, με κεφάλαια ύψους 5,5 δις ευρώ ετησίως, συμφώνησε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρνκ Κατάινεν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το "κείμενο προσανατολισμού" για την εμβάθυνση της κοινής άμυνας - παρόμοιο με το αντίστοιχο κείμενο για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και το αρχικό κείμενο με τις επιλογές για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ, συντάχθηκαν υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και καταγράφουν  και συγκεκριμενοποιούν τις ήδη υπάρχουσες προτάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα σενάρια:

Το πρώτο ονομάζεται  "Συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας". Προβλέπει ότι  τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να αποφασίζουν για την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας σε εθελοντική βάση και κατά περίπτωση, ενώ η ΕΕ "θα συμπληρώνει" τις εθνικές προσπάθειες. Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας θα ενισχυθεί, αλλά η συμμετοχή της ΕΕ στις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένη. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα βοηθούσε στην ανάπτυξη ορισμένων νέων κοινών ικανοτήτων, αλλά τα κράτη μέλη θα εξακολουθούσαν να επιβλέπουν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης και των προμηθειών αμυντικών δυνατοτήτων μεμονωμένα. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή και δομή.

Το δεύτερο σενάριο της Κομισιόν ονομάζεται "Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα" και προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα συνενώσουν ορισμένα χρηματοοικονομικά και επιχειρησιακά  στοιχεία (assets) για να αυξήσουν την αλληλεγγύη στον τομέα της άμυνας. Η ΕΕ θα ασχοληθεί επίσης περισσότερο με την προστασία της Ευρώπης εντός και εκτός των συνόρων της. Θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο σε τομείς όπως ο κυβερνοχώρος, η προστασία των συνόρων ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα ενισχύσει τη διάσταση της άμυνας και της ασφάλειας των εσωτερικών πολιτικών της ΕΕ όπως η ενέργεια, η υγεία, τα τελωνεία ή ο χώρος. Αυτό θα συνοδευόταν από μια πολιτική βούληση για δράση, καθώς και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πλαίσιο. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα αυξήσουν επίσης την αμοιβαία συνεργασία και θα συντονιστούν σε ένα πλήρες φάσμα θεμάτων.

Το τρίτο και πιο φιλόδοξο σενάριο "Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια" προβλέπει την προοδευτική διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής της Ένωσης, η οποία θα οδηγήσει σε ενιαία άμυνα βάσει του άρθρου 42 της Συνθήκης ΕΕ. Η υφιστάμενη διάταξη επιτρέπει σε μια ομάδα κρατών μελών να μεταφέρουν την ευρωπαϊκή άμυνα στο επόμενο επίπεδο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η προστασία της Ευρώπης θα αποτελέσει αμοιβαία ευθύνη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ θα είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου ασφάλειας και άμυνας, υποστηριζόμενες από ένα μεγαλύτερο επίπεδο ολοκλήρωσης των αμυντικών δυνάμεων των κρατών μελών. Η ΕΕ θα υποστηρίξει κοινά αμυντικά προγράμματα με το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο και θα δημιουργήσει έναν ειδικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας για την Άμυνα. Αυτό θα ενισχύσει επίσης τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς ικανής να προστατεύσει τις βασικές στρατηγικές της δραστηριότητες από εξωτερικές εξαγορές.

Επιπλέον η Κομισιόν πρότεινε σήμερα και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με ετήσιο προϋπολογισμό 5,5 δις και το οποίο θα έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος της έρευνας έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ήδη και από το 2017. Η ΕΕ θα προσφέρει για πρώτη φορά επιχορηγήσεις για συνεργατική έρευνα σε καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες και προϊόντα, πλήρως και άμεσα χρηματοδοτούμενα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα έργα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ θα επικεντρωθούν σε τομείς προτεραιότητας που έχουν ήδη συμφωνηθεί  από τα κράτη μέλη και περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά, τα μετα-υλικά, το κρυπτογραφημένο λογισμικό ή  τη ρομποτική. Αυτά θα χρηματοδοτηθούν με 90 εκατ. Ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από τα οποία τα 25 εκατ. ήδη από το 2017.

Σήμερα θα προκηρυχθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα στους τομείς μη επανδρωμένων συστημάτων σε ναυτικό περιβάλλον. Το 2018 η Κομισιόν θα προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα έρευνας της ΕΕ στον τομέα της άμυνας με εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, των μεγαλύτερων επενδυτών στην έρευνα στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη.

Το δεύτερο σκέλος του Ταμείου ονομάζεται  "ανάπτυξη και απόκτηση εξοπλισμού". Το Ταμείο θα δημιουργήσει κίνητρα για τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη και την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας μέσω συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και πρακτικής υποστήριξης από την Κομισιόν.

Τα κράτη μέλη μπορούν, για παράδειγμα, να επενδύσουν από κοινού στην ανάπτυξη της τεχνολογίας  αεροσκαφών ή της δορυφορικής επικοινωνίας ή να αγοράσουν από κοινού ελικόπτερα για τη μείωση του κόστους. Μόνο έργα συνεργασίας θα είναι επιλέξιμα και ένα ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για έργα που συνεπάγονται διασυνοριακή συμμετοχή  μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η ΕΕ θα προσφέρει συγχρηματοδότηση με συνολικό ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019 και το 2020 στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος για την άμυνα και τη βιομηχανική ανάπτυξη και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως μετά το 2020. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την εθνική χρηματοδότηση με ένα αναμενόμενο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα x5. Έτσι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συνολική επένδυση στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων ύψους 5 δισ. Ευρώ ετησίως μετά το 2020.

To πακέτο για την άμυνα παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι, δηλώνοντας πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνα, ενισχύοντας τον στρατηγικό μας ρόλο, την ικανότητά μας να ενεργούμε ως πάροχος ασφάλειας παγκοσμίως και την ικανότητά μας να ενεργούμε αυτόνομα όταν και όπου χρειάζεται"

Τόνισε ότι "αυτό είναι που οι εταίροι μας και οι πολίτες μας περιμένουν από εμάς. Έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε και έχουμε πάρει αποφάσεις σε συγκεκριμένους τομείς για να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό που έχουμε σε αυτόν τον τομέα και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην Ένωσή μας".

Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν πρόσθεσε ότι "στο σημερινό κόσμο, ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή ΕΕ είναι πιο σημαντικά από ό, τι προηγουμένως. Είναι καιρός να αποφασίσουμε πόσο γρήγορα θέλουμε να φτάσουμε εκεί ".

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στην Πράγα στις 9 Ιουνίου για να συζητήσουν πώς να αξιοποιήσουν το δυναμικό των Συνθηκών για την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top