Με τη φράση «η παρουσία μου εδώ δεν αποτελεί παρά την ελαχίστη αναγνώριση της ιδιαίτερης έγνοιας και αγάπης που είχες για την Κύπρο, σεβαστέ μου φίλε», άρχισε τον επικήδειό του λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποχαιρετώντας των πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που πέθανε την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 99 ετών.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, που ήρθε στην Αθήνα αυθημερόν, αναφέρθηκε στο πάθος με το οποίο, όπως είπε, υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, «που θα απάλλασσε την ιδιαίτερή μου πατρίδα μου από το άγος της κατοχής, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα πρόσφερε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης για όλους τους πολίτες της».
«Είχες άριστη γνώση όλων των κρισίμων πτυχών του Κυπριακού . Οι σχέσεις σου με όλους τους προέδρους της Κύπρου υπήρξαν εξαίρετες. Και σου είμαι ευγνώμων που μου έδωσες το δικαίωμα να μπορώ να ζητώ με άνεση τη γνώμη σου», πρόσθεσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Υποσχέθηκε ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί πως «η μοίρα της Κύπρου , είναι η μοίρα της κατοχής», και πρόσθεσε πως έχει τάξει τον εαυτό του στο όραμα να παραδώσει στις επόμενες γενιές «μια Κύπρο ελεύθερη και ευρωπαϊκή».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για έναν άνθρωπο «που πολιτεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του», και που φεύγει αφήνοντας την παρακαταθήκη «ενός πρότυπου πολιτικού, ο οποίος στάθηκε απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού, και ο οποίος προτιμούσε να είναι χρήσιμος, παρά αρεστός».
Και θύμισε την περίφημη ρήση του Άγγλου Πρωθυπουργού Ουίνστον Τσέρτσιλ, ότι υπάρχουν πολιτικοί που σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, και υπάρχουν statesmen (ηγέτες) που σκέφτονται τις επόμενες γενιές. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν statesman».
Με τα ίδια ακριβώς λόγια, «ήταν ένας πραγματικός ηγέτης», αποχαιρέτησε τον πρώην Πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος περιέγραψε επιγραμματικά τις τέσσερεις μεγάλες, όπως είπε, παρακαταθήκες, «που αφήνει σε όλους μας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», με το έργο, το χαρακτήρα και τη νοοτροπία του:
1. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ήταν πάντα υπέρμαχός της, αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, σε όποιον επιχείρησε να την καταργήσει.
2. Η αφοσίωση τη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο εκλιπών ήταν ίσως ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Θα τον θυμόμαστε ως κορυφαίο ρήτορα, αλλά χωρίς στόμφο. Ο στόμφος, ιδίως μέσα στη Βουλή, ανήκει σε εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων.
3. Η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου . Υπήρξε πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης. Και πρωτοπόρος στο να μπορεί η Ελλάδα να έχει λόγο για την Ευρώπη.
4. Η ενότητα και η ομόνοια. Ήξερε καλύτερα από τον καθένα το τίμημα του διχασμού για τον τόπο. Απέδειξε ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος ο οποίος υψώνει τείχη, αλλά εκείνος που κτίζει γέφυρες.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Στον εκλιπόντα αποδόθηκαν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες από την ημέρα του θανάτου του, τη Δευτέρα, μέχρι και αύριο που θα ταφεί στην Κρήτη.
Χειροκροτούμενος εισήλθε στη Μητρόπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκο Κενεβέζο. Εντός του ναού, ο κ. Αναστασιάδης συλλυπήθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη, και τα άλλα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος.
Επίσης, κατά την είσοδό του, ο Πρόεδρος της Κύπρου αναγνώρισε στις σκάλες και χαιρετήθηκε με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Βαλυνάκη, με τον οποίο είναι γνωστό ότι είχε και έχει ακόμα καλές σχέσεις.
Παρέστησαν αρχηγοί και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πρεσβευτές ξένων διπλωματικών υπηρεσιών, και πολλοί απλοί πολίτες οι οποίοι από τις 7 το πρωί σχημάτισαν μεγάλες ουρές για να προσκυνήσουν τη σορό του μακροβιότερου πρώην Πρωθυπουργού της χώρας.
Παρόντες ήταν και οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.
Ο νυν Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στη Μητρόπολη, κατά το τυπικό, πριν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και μετά την προσέλευση του κ. Αναστασιάδη.
Συνοδευόταν από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και η τέλεση κηδειών επισήμων και επιφανών προσώπων.
Στον κ. Σκουρλέτη απηύθυναν τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη την επιστολή με την οποία ζήτησαν να μην επιβαρυνθεί το κράτος με τα έξοδα της κηδείας, ως είθισται, και γνωστοποίησαν ότι οι αντί στεφάνων δωρεές θα διατεθούν υπέρ της δεντροφύτευσης των Λευκών Ορέων στην Κρήτη.
Για λογαριασμό της οικογένειας, αποχαιρέτησε τον πρώην Πρωθυπουργό ο γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης, που άρχισε τον επικήδειό του με αναφορά ακριβώς σε αυτά τα Όρη, «εκεί που επάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου, (σ.σ.: η μαγκούρα των Κρητικών, το μπαστούνι), εκεί που έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα, διδάσκοντας γενναιότητα και φρόνηση».
Αναφέρθηκε και αυτός σε μερικές από τις παρακαταθήκες που αφήνει πίσω ο πατέρας του. Όπως: «Να λέμε την αλήθεια, να μην κολακεύουμε τον λαό, να σεβόμαστε τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι τον διχασμό, να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης».
Ήξερες – πρόσθεσε - ότι «το κακό το οποίο πάλεψες μια ζωή είναι πάντα ζωντανό, ο λαϊκισμός, ο φθόνος, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός παραμένουν δυστυχώς θλιβεροί συνοδοιπόροι της ιστορικής μας διαδρομής».
Σήμερα – κατέληξε ο γιος του εκλιπόντος – «όλη η Ελλάδα και ολόκληρη η Κρήτη στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σ΄έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινά το τελευταίο του ταξίδι. Όπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του. Καλό σου ταξίδι».
Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μεταφέρθηκε στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, περίπου 18 χλμ βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας, από όπου με μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος C130 επέστρεψε για πάντα στη γενέθλια γη του, της Κρήτης.
Το φέρετρο παρελήφθη από μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων της Κρήτης (Όμιλος που κρατά από τα χρόνια των Βενιζέλων), και μεταφέρθηκε στο ναό της Αγίας Μαγδαληνής των Χανίων, όπου και θα τελεστεί απόψε ολονύκτια αγρυπνία, με την παρουσία μελών της οικογένειας και φίλων.
Ο πρώην Πρωθυπουργός θα ταφεί αύριο Πέμπτη δίπλα στην σύζυγό του Μαρίκα, που πέθανε πριν 5 χρόνια.
«Όποιος θέλει να ξέρει αληθινά ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τη μόνιμη κατοικία του. Ένα μικρό, αγροτικό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ Χανίων. Πέντε κυπαρίσσια, λίγα λουλούδια, κι ένα πέτρινο εκκλησάκι. Ούτε μνήμα μαρμάρινο, ούτε καμιά πολυτέλεια. Ένας ανυποψίαστος περαστικός δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι ένας σπουδαίος άνδρας κείτεται εκεί», είπε σήμερα ο γιος του Κυριάκος.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις