Το βαθμό συμμόρφωσης της Άγκυρας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ αναφορικά με κατεχόμενες περιουσίες και αγνοούμενους εξετάζει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Μεταξύ των υποθέσεων που θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο των μονίμων αντιπροσώπων των 47 κρατών μελών, μεταξύ 6 και 8 Ιουνίου, είναι και οι αποφάσεις στην «Ξενίδη-Αρέστη» για κατεχόμενες περιουσίες, αλλά και στην υπόθεση «Βαρνάβα» που αφορά αγνοούμενους.
Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, εκ των αιτητών που δικαιώθηκαν στην υπόθεση «Ορφανίδης εναντίον Τουρκίας», μέρος της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη», έστειλε σήμερα, Τρίτη, επιστολή προς τη Γραμματεία, με την οποία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να λάβει πιο δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας.
Ο κ. Ορφανίδης ζητά συγκεκριμένα μέτρα ώστε να σταματήσει η παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκ μέρους της Άγκυρας και η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις, παρέχοντας παράλληλα πρακτικές λεπτομέρειες σε σχέση με την άμεση αποκατάσταση της οικία και περιουσίας του αιτητή.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου συναντήσεων, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκαν προς εξέταση οι αποφάσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας», με τους εκπροσώπους των 47 κρατών μελών να «επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της για καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αυτές τις υποθέσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι είχαν αποφασίσει εξάλλου να συνεχιστεί η εξέταση του θέματος των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Ε/κ κατά τη συνάντηση του ερχόμενου Δεκέμβρη. Πρόκειται για μια πτυχή της απόφασης του 2001 επί της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας».
Τον Μάιο του 2014 το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης ύψους 90 εκ. ευρώ για την εισβολή του 1974, στη βάση της απόφασης του 2001, ποσό που επίσης δεν έχει καταβληθεί από την Άγκυρα.
Εξάλλου, μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς εξέταση είναι και το αναθεωρημένο σχέδιο δράσης που υπέβαλε τον περασμένο Μάρτιο η Λευκωσία για συμμόρφωσή της με την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση «Μ.Α εναντίον Κύπρου» και άλλες συναφείς υποθέσεις.
Πρόκειται για απόφαση του 2013 σε σχέση με τη σύλληψη, το 2010, αριθμού αιτητών ασύλου από τη Συρία, οι οποίοι διαδήλωναν έξω από κυβερνητικά κτίρια στη Λευκωσία. Σε όλες τις περιπτώσεις, το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι αιτητές δεν είχαν στη διάθεσή τους κάποια γρήγορη θεραπεία για να προσβάλουν την νομιμότητα της κράτησής τους.
Τον περασμένο Μάρτιο η Λευκωσία είχε αποστείλει σχετική επιστολή, λέγοντας ότι θα τηρεί ενήμερη την Επιτροπή Υπουργών για τα γενικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της υπόθεσης, και συγκεκριμένα για την πρόοδο σε σχέση με τον περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις