Κοντά στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος της Καρπασίας, υπάρχει ένα στρατόπεδο στην μάλλον άγνωστη περιοχή Ακράδες. Ξεκίνησε να λειτουργεί επί αγγλοκρατίας ως βρετανικό στρατόπεδο, ενώ μετά τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτούργησε το ΄64, ως βάση της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς. Το 1974 το στρατόπεδο μετετράπη στον χειρότερο εφιάλτη των κατοίκων των γύρω περιοχών: οι Τούρκοι εισβολείς το κατέλαβαν και το μετετρέψαν σε χώρο αιχμαλωσίας για όσους εγκλωβισμένους έμειναν πίσω. Η αιχμαλωσία όμως δεν έγινε τον Ιούλη ή τον Αύγουστο της εσβολής, αλλά τρεις μήνες μετά και διήρκησε περίπου ένα χρόνο.
Η αιχμαλωσία
Οι μαρτυρίες από την αιχμαλωσία είναι πολλές. Κατά τη διάρκεια της εισβολής χρησιμοποίησαν το στρατόπεδο σαν πρόχειρο χώρο για τους αιχμαλώτους που θα μετέφεραν στα Άδανα, την Αμάσεια και άλλες φυλακές της Τουρκίας. Στοίβαζαν τους ανθρώπους τον ένα πάνω στον άλλον, τους άφηναν για μέρες χωρίς νερό και τροφή, ενώ για αποχωρητήριο τοποθετούσαν έναν κουβά.
Ο Βασίλης Χατζηκυριάκου, ένας από τους εγκλωβισμένους στις Ακράδες, μοιράστηκε την ιστορία του με το Περιοδικό, το 1990. Ο ίδιος συνελήφθη στις 10 Νοεμβρίου 1974, κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα από το σπίτι του. Λόγος δεν υπήρχε. Θυμάται πως οι Τούρκοι εφορμούσαν στα σπίτια των εγκλωβισμένων και τους άρπαζαν με τη δικαιολογία πως «είχαν βρει όπλα στις αυλές και φοβόντουσαν την έναρξη ανταρτοπόλεμου». Έτσι τους μετέφεραν στις Ακράδες. Τα χωριά που βρέθηκαν στο στόχαστρο ήταν η Γιαλούσα, ο Άγιος Ανδρόνικος, η Αγία Τριάδα, το Ριζοκάρπασο, το Λεονάρισσο.
Διαβάστε περισσότερα στην mixanitouxronou.com.cy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις