«Ρε σεις, τι κάνατε, χτυπήσατε δικό μας αεροπλάνο;» Η αποστολή αυτοκτονίας των καταδρομέων στην φλεγόμενη Κύπρο. Πως οι Κύπριοι κατέρριψαν κατά λάθος τα ελληνικά μεταγωγικά στην τουρκική εισβολή

«Ρε σεις, τι κάνατε, χτυπήσατε δικό μας αεροπλάνο;» Η αποστολή αυτοκτονίας των καταδρομέων στην φλεγόμενη Κύπρο. Πως οι Κύπριοι κατέρριψαν κατά λάθος τα ελληνικά μεταγωγικά στην τουρκική εισβολή

20 Ιουλίου 1974. Ο «Αττίλας» , η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε ξημερώματα με απόβαση στο νησί και αεροπορική επιδρομή. Συνολικά 40.000 εισβολείς πήραν θέσεις μάχης και άρχισαν την εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού.

Η αντίδραση της Ελλάδας των συνταγματαρχών  ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις κινήσεις των Τούρκων.  Οι τούρκοι ανενόχλητοι πάτησαν το πόδι τους κοντά στην Κερύνεια λίγο μετά τις 5 το πρωί και η Αθήνα αντέδρασε στις 8:40 το πρωί. Τότε δόθηκε εντολή για πολεμική κινητοποίηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ελληνικό ραδιόφωνο του ΕΙΡΤ  μετέδωσε την είδηση της εισβολής στις 11 το πρωί. Ακολούθησε η διαταγή για γενική επιστράτευση η οποία όμως εξελίχθηκε σε παρωδία αποκαλύπτοντας με δραματικό τρόπο την διάλυση του στρατού. Κι ας κυβερνούσε η χούντα των στρατιωτικών που υποτίθεται θα είχε σε ετοιμότητα τις μονάδες και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα την αεροπορία.

Διαβαστε περισσότερα στην mixanitouxronou.com.cy

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Η προεδρική μάχη άρχισε- Το μεγάλο παζλ των συμμαχιών και η μετακίνηση των κομματικών ισορροπιών

Η προεδρική μάχη άρχισε- Το μεγάλο παζλ των συμμαχιών και η μετακίνηση των κομματικών ισορροπιών

Η πολιτική αναδιάταξη μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανοίγει πρόωρα τον δρόμο για το 2028- Αννίτα Δημητρίου- Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης, βρισκονται στο κάδρο του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ μετρά επιλογές, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κρατά ανοιχτό το χαρτί και ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ επανεξετάζουν τη σχέση τους με την κυβέρνηση. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό, μέχρι αυτή τη στιγμή. Αν και οι προεδρικές εκλογές του 2028, είναι ακόμη μακριά, πολιτικά, όμως, έχουν ήδη αρχίσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE