Πρωτοβουλία από τον ΓΓ του ΟΗΕ για την σύγκλιση Διάσκεψης στη Γενεύη με βάση τα ήδη συμφωνήθεντα, δηλώνει ότι αναμένει ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας και πάλι την αντίθεσή του στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.
Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται από την επιθυμία του για λύση, λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει μια έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια και η προσέγγισή του δυστυχώς είναι να παίζει με τακτικισμούς.
«Εάν οι τακτικισμοί γίνονται για να συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο έχουν νόημα. Για μας ο στρατηγικός στόχος είναι μια λύση στην Κύπρο. Έτσι το βλέπουμε. Εάν οι τακτικισμοί γίνονται με κατεύθυνση τις εκλογές τότε δεν συμβάλλουν στη λύση», είπε.
Στην τελευταία συνάντηση στις 17 Μαΐου, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την πρωτοβουλία να βοηθήσουν περισσότερο τα ΗΕ με την έννοια της δημιουργίας γέφυρας μεταξύ των πλευρών και την προσέγγιση πλέον να προκύψει ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας, ανάλογο με τα συμφωνηθέντα. Σχετικά με την απόρριψη της πρότασης για το τρίπτυχο έγγραφο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «εάν υπάρχει πρόθεση για λύση, είναι χάσιμο χρόνου να κάνεις ξανά κατάλογο με τις διαφορές που έχουν καταγραφεί και τον χρόνο θα πρέπει να τον αξιοποιήσεις για να επιτύχεις συγκλίσεις επί των διαφωνιών». Εξάλλου, συνέχισε, ούτε τα ΗΕ πριμοδότησαν το «παιχνίδι με το χρόνο» για να ξαναγραφούν σημεία που υπάρχουν ήδη σε έγγραφα.
«Προσδοκία μου, στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων, ο ΓΓ του ΟΗΕ να προβεί σε μια αντικειμενική και ρεαλιστική πρωτοβουλία ώστε να μπορέσει να συγκληθεί και πάλι η Διάσκεψη της Γενεύης τον Ιούνιο. Και ο ε/κ ηγέτης, εάν εγκαταλείψει την επιμονή σε προϋποθέσεις εκτός όσων έχουν συμφωνηθεί, μπορεί ακόμα να γίνει μια προσπάθεια για λύση εντός του Ιουνίου».
Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ακόμη ότι είναι προσηλωμένος σε μια προσέγγιση που θα φέρει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό. «Ναι στο να πάμε στη Γενεύη. Ναι στο να συζητήσουμε όλα τα κεφάλαια. Ναι στο να μείνουμε στη Γενεύη μέχρι να βρούμε μια λύση. Όχι μόνο στις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ανάλογα με τους δικούς του κανόνες παιχνιδιού», συμπλήρωσε.
Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι 5 πλευρές κατά την εργασία τους στο Μοντ Πελεράν για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων πρέπει να τεθούν ενώπιον της Διάσκεψης, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, προτείνοντας όπως η Διάσκεψη αρχίσει το πρωί με την πενταμερή, όπως τότε, και μετά να περάσουν σε διμερείς συναντήσεις.
«Κατά έναν παράλληλο τρόπο να συνεχιστούν οι εργασίες και της πενταμερούς και της διμερούς μέχρι να υπάρξει κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα. Ενώ στην πενταμερή συνάντηση θα συζητούνται τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, στην διμερή θα γίνεται εργασία πάνω στις βασικές διαφορές στα άλλα κεφάλαια», είπε, για να προσθέσει πως «η Διάσκεψη της Γενεύης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κλείνοντας μόνο το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, χωρίς να συζητηθούν τα άλλα μέχρι να κλείσει εκείνο».
Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι στην πρότασή του που απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 17 Μαΐου για συζήτηση αλληλένδετα όλων των θεμάτων, επικεντρώνονταν σε 8-10 πολύ σημαντικά, όπως τα θέματα της πολιτικής ισότητας, την εκ περιτροπής προεδρία και το περιουσιακό, τα οποία ως πακέτο θα μπορούσαν να συζητηθούν και τα ΗΕ, χωρίς να ασκήσουν επιδιαιτησία, χωρίς να φέρουν στο τραπέζι γραπτές προτάσεις να βοηθήσουν με μια γεφυρωτική προσέγγιση που θα περιλάμβανε τις απόψεις και των δύο πλευρών.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε να δοθεί στα ΗΕ ένας ρόλος ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη συγκλίσεων σε θέματα που ήταν σε αναμονή. Η πρότασή του, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, δεν είχε καμία σχέση με την συμπλήρωση των κενών από τα ΗΕ την περίοδο του σχεδίου Ανάν.
Μετά την απόρριψη της πρότασής του, είπε ο Τ/κ ηγέτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε μετάβαση στη Γενεύη να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, βγάζοντας τους χάρτες από εκεί που τους έχουν κλειδώσει και αφού ολοκληρώσουν αυτό το κεφάλαιο να περάσουν στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις και να υπάρξει ένα τελικό αποτέλεσμα και σε εκείνο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαπραγματευτική προσέγγιση», υποστήριξε.
Ο κ. Ακιντζί είπε περαιτέρω πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη (νέα) πρότασή του άλλαξε μόνο τη σειρά των προϋποθέσεων – κατά την έκφρασή του – λέγοντας ότι αρχικά είχε προτείνει έναρξη στη Γενεύη με την ασφάλεια και εγγυήσεις και μετά το εδαφικό. Επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, που συζητήθηκε τελευταίο στη Γενεύη και όπου υπήρξε σοβαρή πρόοδος και αυτή η συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα από την συζήτηση των 4 άλλων κεφαλαίων.
Επανέλαβε ότι αυτή η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και πως παλιότερα υπήρχε η (κοινή) προσέγγιση πως πρώτα θα συζητήσουν τα πρώτα 4 κεφάλαια και μετά το εδαφικό και τις εγγυήσεις. «Επειδή εμείς θέλουμε πραγματικά την λύση είπαμε στο τελευταίο στάδιο να συζητήσουμε και τα 6 κεφάλαια μαζί. Το να συζητούμε συγκεκριμένα μόνο κεφάλαια δεν θα μας φέρει σε μια λύση. Να τα δούμε όλα να φτάσουμε σε μια συνολική λύση», είπε.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι χθες ο κ. Έιντε του έδωσε γραπτώς την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τ/κ πλευρά. «Το να χωρίζεις τα 6 κεφάλαια σε 2+4, είναι εκτός της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και την ανακοίνωσης για την Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου 2017. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που λένε αυτά τα δύο ανακοινωθέντα».
Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι παρά τις «φήμες» ότι τα ΗΕ στηρίζουν την πρόταση της ε/κ πλευράς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Περιμένουμε να γίνει σωστή ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ. Η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του Έιντε έμεινε χωρίς αποτέλεσμα λόγω της επιμονής του Ε/κ ηγέτη σε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες».
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι ψέμα ότι πήραν πρόσκληση από τα ΗΕ για συνάντηση την Δευτέρα. «Δεν απορρίψαμε πρόταση που δεν υπήρξε», υποστήριξε.
Εξέφρασε δε την λύπη του για την άποψη κάποιων ότι ό,τι λέει η ε/κ πλευρά είναι σωστό και ό,τι λέει ο ίδιος είναι λάθος και συμπλήρωσε πως «όποιος και αν λέει κάτι πριν το υιοθετήσουμε ας το ψάξουμε, πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού και στον ε/κ Τύπο υπάρχουν παντού δημοσιεύματα ότι φταίει η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης».
Ανέφερε τέλος ότι όταν στις 17 Μαΐου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε την πρότασή του ζήτησε τις απόψεις του και τις απόψεις της Τουρκίας αλλά, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, δεν χρειαζόταν διαβούλευση (με την Τουρκία» για μια πρόταση που έθετε προϋποθέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις