Το κλειδί για την πρόληψη είναι να είμαστε καχύποπτοι για κάθε ταχυδρομική ή ηλεκτρονική (e-mail, sms) επιστολή που προέρχεται από άγνωστο αποστολέα.
Σε περίπτωση που παραλάβετε μήνυμα ή επιστολή ότι έχετε κερδίσει σε κλήρωση κάποιου λαχείου στο εξωτερικό και σας ζητήσουν οτιδήποτε για να σας στείλουν δήθεν τα κέρδη, μην ανταποκριθείτε. Απλώς διερωτηθείτε. Ποιος άνθρωπος ή οργανισμός δίδει δωρεάν μεγάλα χρηματικά ποσά; Κανείς.
Σε περίπτωση που λάβετε μήνυμα ή επιστολή ότι κληρονομήσατε περιουσία στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αφρική, μην το πιστέψετε. Εάν ακόμα σας ζητήσουν βοήθεια για εξαγωγή από την Αφρική δικής τους περιουσίας, έναντι ανταλλάγματος, μην ανταποκριθείτε ούτε ακόμα και από περιέργεια.
Εάν λάβετε μήνυμα από την τράπεζά σας για οποιονδήποτε λόγο για να επιβεβαιώσουν δήθεν τον αριθμό του λογαριασμού σας ή τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή τα pin numbers, μην το πιστέψετε. Η τράπεζά σας ουδέποτε θα επικοινωνούσε μαζί σας για τέτοια θέματα και με αυτό τον τρόπο.
Σε περίπτωση που ανταποκριθείτε και εξαπατηθείτε κινδυνεύετε να μην αποζημιωθείτε από την τράπεζα. Καλύτερα να επικοινωνήσετε αμέσως
με την τράπεζα σας με άλλο τρόπο για να διαπιστώσετε περί τίνος πρόκειται.
Για τις αγορές σας μέσω διαδικτύου πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι παίρνετε μεγάλο ρίσκο.
Αν δεν γνωρίζετε τον προμηθευτή σας αποφύγετε να το κάνετε. Αν είναι απόλυτη ανάγκη, πριν πληρώσετε, επιβεβαιώστε ότι τα στοιχεία του προμηθευτή είναι αληθινά ούτως ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τον εντοπίσετε αργότερα σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του.
Σε περίπτωση που θα πουλήσετε κάτι μέσω διαδικτύου, μην αποδεχτείτε πληρωμή με επιταγή ή με πιστωτική κάρτα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πλαστές ή κλοπιμαίες και να σας ζητηθεί αργότερα να αποζημιώσετε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις