Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δηλώνουν έτοιμοι για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, μιας απόφασης που λήφθηκε πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι, κατά τη επίσκεψη της Πέμπτης 27/4 στο οδόφραγμα.
Στα κατεχόμενα, ο δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί αλλά δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ούτε και έχουν τοποθετηθεί τηλεφωνικές γραμμές στο χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος.
Στις ελεύθερες περιοχές, έχουν κατασκευαστεί πεζοδρόμια και απομένει η ασφαλτόστρωση της Λεωφόρου Αμμοχώστου και η τοποθέτηση των λυόμενων υποστατικών.
Στη νεκρή ζώνη, ωστόσο, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε εργασία.
Το οδόφραγμα Δερύνειας επισκέφθηκαν σήμερα αντιπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων υπό την αιγίδα της πρέσβειρας της Σλοβακίας Οκσάνα Τομόβα. Ομάδα δημοσιογράφων από τις δύο πλευρές κάλυψε την επίσκεψη. Στο οδόφραγμα τους ανέμεναν ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, μέλη των ομάδων Αμμόχωστος Πρωτοβουλία καθώς και κάτοικοι της Δερύνειας και Αμμοχωστιανοί από τις δύο κοινότητες.
Σε σύντομη δήλωση, ο κ. Καραγιάννης καλωσόρισε όλους στην ακριτική Δερύνεια, και ευχαρίστησε τους βουλευτές και την Πρέσβειρα της Σλοβακίας. “Δηλώνουμε τη στήριξή μας στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας αλλά και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”, είπε.
Στη δήλωσή της, η κ. Τομόβα ευχαρίστησε τους ηγέτες και τους αντιπροσώπους των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων για τη θετική τους αντιμετώπιση, την ετοιμότητα καθώς και τη συνεργασία τους.
Ανέφερε ότι η σημερινή επίσκεψή τους στο οδόφραγμα “προάγει την προσπάθεια για στήριξη της συνεργασίας, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο”.
Είπε ότι η απόφαση να επισκεφθούν τόσο σήμερα το οδόφραγμα Δερύνειας όπως και την ερχόμενη βδομάδα το οδόφραγμα Λεύκας έχει μια άλλη διάσταση. “Είναι μια καλή ευκαιρία να συναντήσουμε Ε/κ και Τ/κ για ανταλλαγή απόψεων για τα καθημερινά τους προβλήματα,” σημείωσε, ενώ έκανε λόγο και για το θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής όταν τα οδοφράγματα ανοίξουν.
Η κ. Τομόβα είπε επίσης ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά ΜΟΕ που συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Εξέφρασε εκτίμηση για τη σκληρή δουλειά όλων όσοι εργάζονται για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατό, ενώ εξήρε την προσφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του UNDP, της ΕΕ και της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διάνοιξη των Οδοφραγμάτων και του Δημάρχου Δερύνειας για τη βοήθειά τους και τη μεγάλη προσφορά τους στην όλη διαδικασία.
Όπως ανέφερε ο Χριστάκης Νικήτας της επιτροπής “Αμμόχωστος η Πόλη Μας”, “δεν είμαστε πολιτικά κόμματα, είμαστε πολίτες. Προερχόμαστε από την Αμμόχωστο. Στηρίζουμε τις συνομιλίες και τη λύση του Κυπριακού και είμαστε εδώ για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας.”
Ο Οκάν Νταλί από την Πρωτοβουλία Αμμόχωστος εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί εδώ και δύο χρόνια που ανακοινώθηκε, ο δρόμος δεν έχει ανοίξει και αυτό αποτελεί μεγάλη απογοήτευση αφού τίποτε – όπως ανέφερε - δεν έγινε στη νεκρή ζώνη και ζήτησε όπως το οδόφραγμα Δερύνειας ανοίξει το συντομότερο δυνατό.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης, θα έχουν οικονομικό όφελος και οι δύο πλευρές. Θα δημιουργηθεί εμπορική κίνηση, θα έρθει ο κόσμος πιο κοντά, θα γνωρίσει ο ένας τον άλλο, θα βελτιωθεί η επαφή και η επικοινωνία και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και επίλυσης του Κυπριακού.
Μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, ο Χαλίλ Ομπασι, ο οποίος γεννήθηκε στο Μούτταλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “χρειαζόμαστε ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα”.
“Είμαστε όλοι Κύπριοι και αυτός ο δρόμος μπορεί να αποτελέσει ο δρόμος προς την ειρήνη. Πρέπει να τον ανοίξουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ενώ γεννήθηκε στο Μούτταλο της Πάφου, από το 1974 διαμένει στην Αμμόχωστο, μόλις δύο λεπτά από το οδόφραγμα. Ωστόσο, αναγκάστηκε να περάσει από το οδόφραγμα στις Βρυσουλλες για να κάνει το γύρο να έρθει στο οδόφραγμα Δερύνειας, διαδρομή που πήρε περίπου 40 λεπτά.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις