Για προχειρότητα και σκοπιμότητα κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφορικά με τον ονομαστικό κατάλογο με τους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν κομματικά αξιώματα, τον οποίο επισύναψε ο Υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με αφορμή το γνωστό θέμα που αφορά λειτουργό του Υπουργείου του.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ με ποίο τρόπο η Ελεγκτική Υπηρεσία θα χειριστεί το συγκεκριμένο κατάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε αρχικά ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «παραμένει στη θέση ότι κάθε Υπουργός, και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, οφείλει να ενεργεί ώστε να διερευνώνται τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων τους. Αλλιώς», σημείωσε, « θα διαιωνίσουμε το καθεστώς ατιμωρησίας που για χρόνια εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή».
Όσον αφορά τον κατάλογο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «την προχειρότητα και σκοπιμότητα του καταλόγου δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε. Μιλά αφ’ εαυτού», κατά την έκφραση του. Κατά τα άλλα, συνέχισε, «ως Υπηρεσία, αναμένουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».
Για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης, ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ήδη λειτουργός μας έχει μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών για συλλογή πρόσθετων στοιχείων. Για το θέμα θα ετοιμάσουμε έκθεση την οποία θα αποστείλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών για σχόλια και μετά θα απαντήσουμε στην καταγγέλλουσα βουλευτή και θα δημοσιοποιήσουμε την έκθεση μας», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για το κατά πόσο η νομοθεσία επιβάλλει τη διεξαγωγή πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον κάθε δημόσιου υπαλλήλου που παράτυπα κατείχε κομματική θέση, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αναθεωρήσει την απόφασή του για τη μη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας (εναντίον της εν λόγω λειτουργού) και υποδεικνύοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει βεβαίως να καταβληθεί οργανωμένη προσπάθεια εντοπισμού του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των δημοσίων υπαλλήλων που παράτυπα κατείχαν κομματική θέση στην περίοδο 1991-2015.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι αφού έλαβε υπόψη τις διαπιστώσεις σχετικής διοικητικής έρευνας και κυρίως το γεγονός ότι η κατοχή κομματικής θέσης από δημόσιους υπαλλήλους ήταν διαχρονικά γνωστή στις Αρχές και γινόταν ανεκτή «στο παρόν στάδιο δεν συντρέχουν λόγοι για διορισμό Ερευνώντος Λειτουργού για να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέρους της Λειτουργού που έχει καταγγελθεί από τον Γενικό Ελεγκτή».
Εξάλλου, στην απαντητική του επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα ερωτήματα που διατυπώνει στην αρχική του επιστολή ο Γενικός Ελεγκτής σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής της Σάβιας Ορφανίδου για απόσπαση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «αφορούν την εσωτερική διαδικασία επιλογής της Λειτουργού από την ΕΤΕπ και μπορούν να απαντηθούν μόνο από την ίδια την τράπεζα».
Αναφέρει ακόμη ότι η απόσπαση, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2017, έγινε με βάση το Άρθρο 47(1) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων και πως «η νομοθεσία δεν προβλέπει ανοικτή διαδικασία επιλογής, ούτε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς η απόσπαση έγινε για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων στην ΕΤΕπ μετά από επιλογή της συγκεκριμένης Λειτουργού από την ίδια την τράπεζα”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις