Καθώς δημιουργούνται νέες πραγματικότητες, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος θεωρεί πως οι συνομιλίες επαναρχίζουν υπό άσχημες συνθήκες, καθώς "υπάρχει ένα όργιο προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους".
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ.Περδίκης είπε πως ο ίδιος αναμένει να πληροφορηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα, για το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιδρά σε αυτόν τον "καταιγισμό από τουρκικές προκλήσεις, που στέλνουν νομίζω και καθοριστικά μηνύματα και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων".
Τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και η πολιτική μας πρέπει να επανεξεταστούν από την αρχή, εκτιμά ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος δηλώνει πως έχει αποτύχει η πολιτική που οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, από υπαιτιότητα άλλων και όχι δική μας.
Όπως εξήγησε, " Ελλάδα και Κύπρος είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία θα εκδημοκρατικοποιηθεί και θα γίνει μια χώρα φιλική και θα είχαμε και μια λύση στο Κυπριακό" υπέδειξε ότι πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα καθώς, κατά την εκτίμηση του, κλείνει η πόρτα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.
"Αν και μετά το ναι στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν προχωρήσει στην υλοποίηση των διακηρύξεων του, όπως να προχωρήσει στη θανατική καταδίκη, αυτό σημαίνει αυτόματα κλείσιμο της πόρτας της ΕΕ", είπε και σημείωσε ότι πρέπει οι νέες πραγματικότητες να ληφθούν υπόψη και να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας με ένα στρατηγικό βάθος, γιατί "δεν μπορεί να περπατάμε στην ίδια πορεία όταν έχουν αλλάξει γύρω μας όλα τα δεδομένα".
Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης και ανέφερε ότι "ενώ είχαν την εντύπωση, οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου, ότι ο φυσικός πλούτος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν πηγή ειρήνης γιατί θα δημιουργούσε ένα δέλεαρ για την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό για να υπάρξει αξιοποίηση των φυσικών πόρων, φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο να κλέψει αυτόν τον φυσικό πόρο αντί να τον μοιραστεί με τους γείτονες της".
"Συνεπώς και αυτός ο πυλώνας της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία καταρρέει και πρέπει να το δούμε σοβαρά, να δούμε πως αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες πραγματικότητες που δημιούργησαν άλλοι και όχι εμείς", συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις