Ανάμεσα στα πολλά που έγιναν την περασμένη Παρασκευή (7/4) στην επεισοδιακή ολομέλεια της Βουλής στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρέθηκε και το πανό που έγραφε: «ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΗΣΑΚΕΛ ή ΠΑΛΜΕΡΟΚΡΑΤΙΑ; - ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
Δημοσιογράφοι και πολίτες θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο πανό άνηκε στο ΕΛΑΜ καθώς βρισκόταν ακριβώς μπροστά από τα μέλη του.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία καυτηρίαζαν την συγκεκριμένη πράξη χαρακτηρίζοντας την και ως βιασμό της λογικής.
Αυτό διότι, το εν λόγω σύνθημα είχε χρησιμοποιηθεί τον Νοέμβριο του 1973 στην εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Το οξύμωρο ήταν πασιφανές. «Πώς είναι δυνατόν οι υμνητές της χούντας να οικειοποιούνται ένα σύνθημα της αριστεράς;».
Η απάντηση τελικά ήρθε από τους πραγματικούς κατόχους του συγκεκριμένου πανό που ήταν η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών».
Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αποκατάστησε την αλήθεια γράφοντας στην σελίδα τους στο facebook:
«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»
Αντί, λοιπόν, εκείνο που μένει από τη χθεσινή ντροπιαστική ημέρα να είναι το όνειδος της αυτοκατάργησης της κυπριακής Βουλής, η γελοιότητα των εντάσεων, η μετριότητα των βουλευτών και ο «νόμος Ακιντζί» είναι το πανό της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών: «ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΗΣΑΚΕΛ ή ΠΑΛΜΕΡΟΚΡΑΤΙΑ; - ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Μάλιστα, για να εξυπηρετήσουν τον πολιτικό τους κανιβαλισμό, οι νέοι Γκέμπελς αποδίδουν το πανό στο… ΕΛΑΜ. Και αποφεύγουν να δουν καλύτερα (κι άλλες φωτογραφίες) ή, έστω, να διερωτηθούν αν θα μπορούσε το ΕΛΑΜ να συντάξει το «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Πολυτεχνείου. Φυσικά, αν διέθεταν κάποιου είδους εντιμότητα θα ρωτούσαν και θα ξαναρωτούσαν. Ήταν του ΕΛΑΜ; Είχε κι άλλο κόσμο; Γιατί μετακινήθηκε το πανό στην άλλη πλευρά του δρόμου; Αλλά, τόσο αντιφασίστες είναι που προσφέρουν στο ΕΛΑΜ το άλλοθι της διαύγειας και του… Πολυτεχνείου. Τους συμφέρει, φαίνεται ένα δυνατό και «εναλλακτικό» ΕΛΑΜ για να δικαιολογούν την κάποια επαναστατικότητά τους. Για να τελειώνουμε, λοιπόν, το πανό ήταν της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία διοργάνωσε τη διαμαρτυρία χωρίς οποιαδήποτε χειραγώγηση. Αλλά, δεν ήθελε κανείς να το αποδεχτεί, δημοσιογράφος, πολιτικός ή περαστικός.
Γιατί, όμως, «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»; Λίγη σκέψη χρειάζεται. «Με ποιους να πάμε, μη ρωτάτε κι ούτε είναι το θέμα εκεί, χούντα περνάμε, πολεμάτε κι είναι πιο μαυριδερή». Όπως και τον Νοέμβριο του 1973 στην Ελλάδα, έτσι και τον Απρίλιο του 2017 στην Κύπρο, η Ελευθερία είναι απούσα. Και εις βάρος της Παιδείας, ασελγούν κατοχικοί ηγέτες, με τη βοήθεια των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Σαφέστατα, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών δεν διεκδικεί δάφνινα στεφάνια ούτε πλησιάζει τον πήχη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Απαιτεί, όμως, να επανέλθει η λογική σε αυτό τον τόπο. Να γίνει κατανοητός ο συμβολισμός του «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και να αναθεματιστεί ανεπιστρεπτί ο κανιβαλισμός των εκπροσώπων της «ρεάλ πολιτίκ», που στο Πολυτεχνείο θα έμπαιναν μόνο με τεθωρακισμένα. Η Παιδεία, όπως τότε, κατακρεουργείται και, δυστυχώς, μετατρέπεται σε ΜΟΕ για να επαναφέρουν τις ήδη σε κώμα συνομιλίες για το Κυπριακό. Για αυτό «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Γιατί η Χούντα δεν τελείωσε το ’73, γιατί τα τρία αγαθά είναι πολύτιμα και πρέπει να προστατευτούν ως κόρη οφθαλμού, μήπως μπορέσουμε να χτίσουμε ένα δίκαιο, ασφαλές, ελεύθερο και ειρηνικό μέλλον. Αλλιώς, θα τα ξαναπούμε στον δρόμο. Και την επόμενη φορά, ελπίζουμε, να γίνει πιο ενδελεχής έρευνα προτού αποδοθούν «τιμές» στα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες, προτού προσφερθεί ως δώρο στο ΕΛΑΜ το ωραίο και επίκαιρο σύνθημα των παιδιών του Πολυτεχνείου. Ως τότε «κι αυτοί που μας πληγώσανε, καθώς το φως τελειώνει, αισθάνονται τη μοναξιά που Έλληνες ενώνει και δεν ακούν τα κόμματα και το μεγάφωνό τους, τον χτύπο μόνο της καρδιάς που μας βαφτίζει ανθρώπους».
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις