Είμαστε έτοιμοι με απλωμένο το χέρι για την ειρήνη, για τη συνύπαρξη, τη δημιουργία, ενός κράτους που να μην είναι υβρίδιο, αλλά να ανταποκρίνεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόδοση των δικαιωμάτων των τριών μειονοτήτων, τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους μακριά από αδικίες και ξένες επεμβάσεις, καθώς και ότι πάνω απ` όλα στηρίζει τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους σε μια ενωμένη και δημιουργική πατρίδα.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι, ναι, να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό που να διασφαλίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, που να δημιουργεί τις προοπτικές για μια προκοπή για το μέλλον, που να δημιουργεί τις συνθήκες έτσι ώστε να νιώθουμε και εμείς και οι Τουρκοκύπριοι πραγματικά Ευρωπαίοι πολίτες».
Αλλά, συνέχισε, «όχι με παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όχι με κατ’ εξαίρεση αποδοχή όρων, οι οποίοι δεν θα δημιουργούν τη βιωσιμότητα, όπως παραδείγματος χάριν η απαίτηση για κάθε απόφαση να υπάρχει και η θετική ψήφος Τουρκοκύπριου συμπατριώτη μας».
«Δεν νομίζω να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του διεθνούς Οργανισμού που είναι αναγνωρισμένο κράτος, ευνομούμενο κράτος, κράτος μέλος της ΕΕ», είπε. Για αυτό, πρόσθεσε, «και είναι ορισμένα εκ των θεμάτων που συζητούνται που δεν θα πρέπει να αφήνουν σε κανενός το μυαλό αμφιβολία ότι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει αποδεκτό ο Κυπριακός Ελληνισμός και τι είναι αυτό που πρέπει να απορρίψουμε».
«Είμαστε έτοιμοι με απλωμένο το χέρι για την ειρήνη, για τη συνύπαρξη, τη δημιουργία, επαναλαμβάνω, ενός κράτους που να μην είναι υβρίδιο, αλλά να ανταποκρίνεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, στις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η στενή συνεργασία μας, οι απόλυτα συντονισμένες ενέργειες είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσουν καρπούς».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ο αγώνας του ΄55-‘59 οδήγησε για πρώτη φορά στην Ιστορία μας στο να αποκτήσουμε τη δική μας αυτόνομη κρατική οντότητα - έστω και αν δεν ήταν ο στόχος των ηρωικών αγωνιστών του ’55-’59 – να αποκτήσουμε τη δική μας κρατική ταυτότητα που μας διέκρινε και μας νομιμοποιούσε στη διεθνή πραγματικότητα».
«Αυτή η τεράστια ιστορική εξέλιξη για τον τόπο μας, τότε και από πολλούς ακόμη και σήμερα δεν εκτιμάται δεόντως και αξιολογείται ως ένας συνήθης ιστορικός σταθμός», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι Έλληνες της Κύπρου μέχρι τότε δεν είχαμε σκεφτεί τη θέση μας στον κόσμο ως ανεξάρτητο κράτος». Για αυτό, πρόσθεσε, «και στη συνέχεια σχοινοβατούσαμε ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα, το ευκταίο και το εφικτό, αποφεύγοντας να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις γέφυρες που θα μας επέτρεπαν να αξιοποιήσουμε το νέο μας καθεστώς στη διεθνή κοινότητα».
«Σήμερα ως ηγεσία συλλογικά, έχουμε κατακτήσει την ωριμότητα αλλά και τη γενναιότητα, να αναγνωρίσουμε τα σφάλματα που διαπράξαμε και να αναστοχαστούμε στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε.
Θεωρώ, πρόσθεσε, «πως έχουμε πια συνειδητοποιήσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την ασπίδα μας απέναντι στις προσπάθειες διχοτόμησης της πατρίδας μας, συνιστά την άμυνα μας σε κάθε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δικής μας ταυτότητας».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι «το νόημα του αγώνα της Ελλάδας το 19ο αιώνα και ο αγώνας για αυτοδιάθεση των Κυπρίων στον 20ο αιώνα δεν έγιναν για να εξυπηρετηθούν τρίτοι, ούτε για να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο».
«Αυτοί οι αγώνες έγιναν για ανεξαρτησία και κυριαρχία. Για να ζουν οι λαοί σε ειρήνη. Για να συμβιώνουν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους και τις τρεις μικρότερες μειονότητες και όχι για να λύνονται τα προβλήματα τρίτης χώρας», πρόσθεσε.
«Σήμερα η Ελλάδα στηρίζει κάθε επιλογή της Κύπρου στην εσωτερική πτυχή της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, κάθε», τόνισε. Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, «στηρίζει μια Κύπρο χωρίς ελέγχους ξένων στρατών, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, κάθε είδους εξωτερικής εγγύησης από τους κατακτητές». Δεν θέλουμε να υπάρχουν δικαιώματα παρέμβασης τρίτων και να καταπατάται το διεθνές δίκαιο ή να θεωρείται φυσιολογική η χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, από όπου και αν προέρχεται αυτή η χρήση».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την απόδοση των δικαιωμάτων που δικαιούνται οι τρεις μειονότητες Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι». Η Ελλάδα, είπε, «στηρίζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε κι εκείνοι να μπορούν να ονειρεύονται την Κύπρο ως τη δική τους πατρίδα και πατρίδα των παιδιών τους, μακριά από αδικίες και ξένες επεμβάσεις. Ανεξάρτητη από οποιαδήποτε μητέρα-πατρίδα».
Η Ελλάδα όμως, πρόσθεσε, «στηρίζει πάνω απ` όλα τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους σε μια ενωμένη και δημιουργική πατρίδα».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας «οι απαιτήσεις των Τούρκων για τις 4 ελευθερίες δεν αφορούν το κυπριακό πρόβλημα».
Είναι, ανέφερε, «μια απαίτηση που διατυπώνεται προς την ΕΕ στο όνομα του Κυπριακού». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόσθεσε, «η Τουρκία απαιτεί να φροντίσουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό την ικανοποίηση των αιτημάτων της απέναντι στην ΕΕ». Έτσι, συνέχισε, «για άλλη μια φορά, η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το θέμα της Κατοχής και να ανάγει ως δήθεν κύριο πρόβλημα του Κυπριακού τα δικά της δικαιώματα ή τα δικαιώματα των δικών της πολιτών»
Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, «το κάνει σταθερά, τη μια φορά ζητάει στρατιωτικές βάσεις για να καλύψει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, την άλλη μιλάει για τα δικαιώματα των 4 ελευθεριών των Τούρκων πολιτών». Προσωπικά, ανέφερε, «μετά τη Γενεύη περίμενα ότι οι Τούρκοι θα θέσουν τέτοια “άσχετα” ζητήματα. Δεν με εξέπληξαν».
«Περισσότερη εντύπωση μου κάνει και μου προκάλεσε, η συμπεριφορά διεθνούς διαμεσολαβητή ο οποίος, τι έκανε, αντί να συνεχίσει να διαμεσολαβεί, ως οφείλει ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανακήρυξε τον εαυτό του σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ» ,είπε. Διερωτήθηκε αν «έχει εξουσιοδότηση από κάποιον; Και τι εξουσιοδότηση»;
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κάλεσε εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου «το λαό μας να παραμερίσει τις οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές και να συνεχίσει τον αγώνα του με πνεύμα ομοθυμίας και σταθερής προσήλωσης προς τις διαχρονικές αξίες της ζωής, όπως έχουν καθιερωθεί μέσω της ιστορίας μας και μέσω του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
«Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο, αλλά και δεν δεχόμαστε και τίποτε λιγότερο από αυτές. Αυτή την υποθήκη μας άφησε στην τελευταία του επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος», ανέφερε.
Οι στόχοι των Τούρκων πραγματοποιούνται ο ένας μετά τον άλλο, είπε. «Ήθελαν διχοτόμηση, την πέτυχαν, χωρίς βέβαια την υπογραφή μας. Δεν είχαν πληθυσμό, κουβάλησαν από την Ανατολία και πραγματοποίησαν και τον δεύτερο στόχο τους. Τώρα έμεινε ο τρίτος και τελευταίος. Να προσδώσουν στο ψευδοκράτος κρατική υπόσταση». Εδώ, ανέφερε, «πρέπει να τεθεί τροχοπέδη».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν πρέπει να προχωρήσουμε αν δεν επιτύχουμε μια λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη». Σ` αυτήν, είπε, «επιβάλλεται να αποκλειστεί κάθε έννοια αρνησικυρίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι νοητό το 82% να εξισώνεται με το 18% και να είναι και αιχμάλωτο αυτού». «Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων, ούτε καν πρέπει να τίθεται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε..
Απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού. «Η αγωνιστική σας στάση προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες σ` ολόκληρο το έθνος και ιδιαίτερα στην μικρή μας πατρίδα», είπε. Η εκκλησία της Κύπρου, τον διαβεβαίωσε, «θα είναι κοντά σας, θα είναι μαζί σας και με την χάριν του Θεού πιστεύω ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για το λαό μας και για το έθνος μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις