ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Αλλάζει από φέτος ο τρόπος δημοσιοποίησης της έκθεσης του Γεν.Ελεγκτή,

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Αλλάζει από φέτος ο τρόπος δημοσιοποίησης της έκθεσης του Γεν.Ελεγκτή,

Αλλάζει από φέτος ο τρόπος δημοσιοποίησης των πορισμάτων του Γενικού Ελεγκτή και αντί της ετήσιας έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα θεματικών πορισμάτων μόλις αυτά ολοκληρώνονται.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης που ήταν φιλοξενούμενος της κοινότητας προβληματισμού “Οxygono” και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε εκδήλωση με τίτλο «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;», και με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ. Απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αποτελεσματικότητα της δημοσιοποίησης της έκθεσής του μια φορά το χρόνο. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου είναι το μόνο όπλο στα χέρια της υπηρεσίας του, η οποία εκφράζει μόνο άποψη και δεν έχει εκτελεστική εξουσία, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικό με τον τρόπο που γινόταν.

Μετεκάλεσαν, είπε, την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια ομότιμη αξιολόγηση, αξιωματούχοι της οποίας ήρθαν ήδη δύο φορές στην Κύπρο και θα έρθουν και πάλι τον Απρίλιο. Μετά την ανταλλαγή απόψεων με τους Βρετανούς, πρόσθεσε, “εγκαταλείπουμε από φέτος αυτή τη μορφή. Δεν θα παραδώσουμε ξανά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια έκθεση. Αυτό που θα κάνουμε είναι μόλις ολοκληρώνουμε μια θεματική, μικρής ή μεγάλης έκτασης, θα δημοσιοποιούμε το κομμάτι που έχουμε ολοκληρώσει”. Πιστεύει, είπε, ότι με αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα είναι μεγαλύτερη.

Αναφορά Ελεγκτή σε δύο Υπουργούς

Ο Γενικός Ελεγκτής στην αρχική του ομιλία είπε ότι η κοινωνία μας δεικνύει σήμερα ανοχή, “μην πω και έφεση προς τη διαφθορά. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας `από εν φορτώνει που έσσω σου, τάνα του να φορτώσει` ή `όλα έχουν την τιμή τους`, αντί του `η τιμή, τιμή δεν έχει και χαράστον που την έχει`. Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που ένας Υπουργός μπορεί απλά να λέει ότι οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας που απαγορεύουν σε Υπουργό και τις εταιρείες του να συναλλάσσονται με το κράτος είναι μασκαραλίκια”.

Και ένας άλλος Υπουργός, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, "που περιφρονεί τους νόμους που του επιβάλλουν να διατάξει πειθαρχική έρευνα για υπάλληλο του Υπουργείου του που χωρίς άδεια από την ΕΔΥ περιφερόταν στα κανάλια δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες αν είναι εκεί ως εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ή εκπρόσωπος κόμματος”.

Πώς θα αλλάξει αυτό, ρώτησε ο Γενικός Ελεγκτής για να απαντήσει: “με τη συνένωση δυνάμεων από όσους η πολιτεία έταξε σε θέσεις – κλειδιά και με τη δυναμική αντίδραση της κοινωνίας που θα δείξει με κάθε τρόπο την απέχθειά της σε κάθε πρακτική διαπλοκής, διαφθοράς, συναλλαγών, ρουσφετιού κτλ”.

Στην εποχή μας, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν υπάρχουν Μεσσίες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε ψηλά τον πήχη της ηθικής δεοντολογίας. Το ηθικό, ανέφερε, περιλαμβάνει το νόμιμο αλλά είναι πολύ ευρύτερο. “Με άλλα λόγια ότι είναι νόμιμο δεν είναι κατ` ανάγκη ηθικό, ότι όμως είναι παράνομο είναι σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα ανήθικο”.

“Πόσοι χρειάζονται για αλλαγή της νοοτροπίας;”

Όσον αφορά το ερώτημα «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για φωτισμένους ηγέτες και πολίτες που άλλαξαν την πορεία του λαού τους, από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Κομφούκιο, μέχρι τον Μαρξ, τον Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Μαντέλα. Αλλά τέτοιους ηγέτες ή πολίτες κυοφορούν οι αιώνες και γι` αυτό δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα βρούμε ανάμεσά μας, πρόσθεσε λέγοντας πως η απάντησή του στο ερώτημα είναι αρνητική. “Ένας δεν μπορεί. Δύο μπορούνε; Τρεις; Πόσοι χρειάζονται; Χρειάζονται κάποιοι που θα έχουν ρόλους κλειδιά και θα αποτελέσουν το προζύμι και οι μάζες, οι χιλιάδες πολίτες, που θα τους στηρίξουν στην προσπάθεια για αλλαγή της νοοτροπίας του λαού”.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ως μειονέκτημα το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι ανεξάρτητος, όπως και ο θεσμός, αλλά χρειάζεται η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέα Χαρίτου για το διορισμό των ανεξάρτητων αξιωματούχων, Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής και Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι μελέτησε για τη δική του υπηρεσία τα συστήματα διορισμού ή εκλογές σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Στην Κύπρο, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει πιο αντικειμενικός ο τρόπος υπόδειξης των υποψηφίων για μια θέση.

Ο κ. Μιχαηλίδης καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της νομοθεσίας που επιτρέπει σε υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους να κατέχουν κομματικές θέσεις, ανέφερε ότι η πολιτεία θα πρέπει “να αναγκάσει τον δημόσιο υπάλληλο να κάνει τη δουλειά του” γνωρίζοντας ότι θα έχει συνέπειες εάν δεν το πράξει και να βρεθεί τρόπος αξιολόγησης της απόδοσης. Εξέφρασε την άποψη ότι σιγά σιγά αρχίζει και βελτιώνεται το σύστημα πρόσληψης στο Δημόσιο, αναφερόμενος στην πρόσφατη διαδικασία πρόσληψης οκτώ λειτουργών κλίμακας Α8 στην Ελεγκτική Υπηρεσία με γραπτές εξετάσεις.

Αναφέρθηκε επίσης σε φαινόμενα διαπλοκής και προσπάθεια παρέμβασης κομμάτων, επιχειρηματιών και άλλων, θεωρώντας ότι η νομοθεσία για τις χορηγίες προς τα πολιτικά κόμματα που θεσπίστηκε το Δεκέμβριο του 2015 είναι ένα καλό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Γενικός Ελεγκτής στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς είπε ότι υπάρχει περισσότερη διαφθορά, αλλά φέτος ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται περισσότερο τα κρούσματα διαφθοράς ενώ νωρίτερα είχε εκφράσει έκπληξη γιατί ένα μήνα μετά την καταδικαστική απόφαση για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου υπάρχουν στον Τύπο δημοσιεύματα και απόψεις γιατί δεν έπρεπε να καταδικασθεί και αμφισβητείται η πρωτόδικη απόφαση πριν εξετασθεί η έφεση.

Πρύτανης Παν/μιου Κύπρου: χρειαζόμαστε ξεκάθαρο όραμα ως κράτος

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή έρευνα για το ποιοι πλούτισαν από τις τ/κ περιουσίες μετά το 1974 και με ποια κριτήρια, σε ποιους μοιράστηκε η κρατική γη από το 1960 μέχρι σήμερα και μίλησε για ένα πελατειακό κράτος, στο οποίο συμμέτοχοι ήταν πολιτικοί και πολίτες.

Ο Πρύτανης διερωτήθηκε πόσα κοστίζουν στο κράτος οι ανθρωποώρες του συνδικαλισμού στο δημόσιο και στη μέση και δημοτική εκπαίδευση, λέγοντας ότι “όταν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεπερνούν σε μέγεθος τα σχολεία μας, λυπάμαι αλλά ο τόπος έχει πρόβλημα”.

Διαφθορά, πρόσθεσε, είναι επίσης όταν Υπουργοί φεύγοντας από την υπηρεσία τους τοποθετούνται αμέσως και ξαφνικά στον ιδιωτικό τομέα με τον οποίο διαπραγματεύονταν υπηρεσιακά θέματα μερικές βδομάδες πριν.

Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι με βάση της Διεθνούς Αναφορά Ανταγωνιστικότητας για το 2016-2017, η Κύπρος βρίσκεται στην 83η θέση, 20 σχεδόν θέσεις χειρότερα από την προηγούμενη χρονιά και λίγες μόνο θέσεις πάνω από χώρες όπως η Ναμίμπια και η Αλγερία. “Χρειαζόμαστε ως κράτος ξεκάθαρο όραμα που θα το υπηρετήσουμε με συνέπεια, ταλέντο και προσήλωση. Να βοηθήσουμε να χτιστεί ένα σύγχρονο σε όλες τις εκφάνσεις κράτος, στο οποίο θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, αλλά και υπεύθυνοι, δημιουργικοί πολίτες”.

Τη συζήτηση συντόνιζε η Γεωργία Αθανασίου του “Oxygono”. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top