Στατική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών την ανάλυση που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο, η οποία “δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις βελτιώσεις που παρατηρούνται και το δυναμισμό που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία”.
Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Κομισιόν αξιολογεί ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης (και όχι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, που ανέρχεται σήμερα στο 3%) είναι κοντά στο 0%, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι “αυτός ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται (από την Κομισιόν) με αρκετά στρεβλωτικό τρόπο”.
“Διατηρούμε κάποια διαφορετική εκτίμηση όσον αφορά το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας”, σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, καθώς είναι μια οικονομία που έχει πρόσφατα εξέλθει από μια πολύ βαθιά χρηματοοικονομική κρίση και “έχουν δημιουργηθεί ανισορροπίες, οι οποίες χρειάζεται χρόνο να αντιμετωπιστούν”.
Σχολιάζοντας την αναφορά της Κομισιόν για υψηλή ανεργία, η πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η υψηλή ανεργία χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί, ενώ είναι λογικό, όπως σημειώνει, η Κύπρος να έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση, όπως αναφέρει η Κομισιόν, εφόσον η κυπριακή οικονομία έχει περάσει μια χρηματοοικονομική κρίση και έχει στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα από χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους.
“Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι λόγω της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στην οικονομία, το κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του προ κρίσης”.
Αναφερόμενη στις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας, η πηγή του ΥΠΟΙΚ είπε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ένα έντονο ναυτιλιακό τομέα αυτό επηρεάζει τους οικονομικούς δείκτες, ιδιαίτερα το δείκτη της καθαρής επενδυτικής θέσης τον οποίο επιδεινώνει, όπως επιδεινώνει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σε σχέση με την αναφορά της Κομισιόν για υψηλό δημόσιο χρέος, ανέφερε ότι θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά το δημόσιο χρέος “για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα”.
Εξάλλου, πηγή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αφού σημείωσε ότι δεν μελετήθηκε σε βάθος το τελικό κείμενο της Επιτροπής, είπε ότι “σίγουρα η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει πάρα πολλές προκλήσεις”, αλλά “δεν πρέπει να παραγνωριστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί”.
“Παρόλο που ακόμη δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν θα έπρεπε να αναμένει κανένας όλα τα προβλήματα να λυθούν δια μαγείας ή πολύ σύντομα”, σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι “έχουν τεθεί αρκετές προϋποθέσεις για βελτίωση των προβλημάτων και αντιμετώπιση των προκλήσεων”.
Η πηγή της ΚΤΚ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως να βλέπει τα πράγματα λίγο πιο αυστηρά και στατικά.
Σχολιάζοντας στην αναφορά της Κομισιόν ότι το δυνητικό ΑΕΠ επηρεάζεται από τις χαμηλές επενδύσεις, ανέφερε ότι “οι επενδύσεις έχουν μειωθεί δραματικά όμως έστω και από χαμηλό σημείο έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά και αρκετά έργα που βλέπουμε σήμερα να αναπτύσσονται είναι ένα καινούργιο στοιχείο και μια νέα δυναμική στην κυπριακή οικονομία”.
“Θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί σημαντικά το δυνητικό ΑΕΠ, πολύ πιο ψηλά από ό,τι υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αρνητική διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου και αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από one off συναλλαγές, τις οποίες αφαιρούμε γιατί δεν έχουν σημασία στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Είπε ακόμη ότι η ΚΤΚ βλέπει την ανταγωνιστικότητα ως μια πιο ευρεία έννοια.
Αναφέροντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι σημαντικές, είπε ότι μπορεί να μην έγινε τόσο μεγάλη πρόοδος όσο θα ήθελαν ορισμένοι, αλλά έχει γίνει σημαντικότατη πρόοδος στο θέμα της μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας.
“Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τις επενδύσεις και προσελκύει νέες επενδύσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αρκετές επενδύσεις είναι καταγραμμένες ήδη από μεγάλα έργα.
Ανέφερε ότι μόλις 175 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και σημείωσε ότι υπάρχουν κτίρια που ανεγείρονται σήμερα και είναι μεγαλύτερα από 1% του ΑΕΠ, όπως είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας και κτίριο στη Λεμεσό που είναι 60 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικά με την αγορά ακινήτων, η πηγή της ΚΤΚ είπε ότι η σταθεροποίηση είναι δεδομένη και ότι “υπάρχουν πάρα πολλές αγοραπωλησίες περιουσιών και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό”.
Αυτό είναι μια θετική προϋπόθεση ότι δεν θα καταλήξει σε αυτό που φοβόμαστε (φούσκα), ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχουν έλεγχοι και περιορισμοί στις τράπεζες πώς θα κάνουν την ανταλλαγή χρέους με περιουσία (Debt to asset swap)”.
Άρα είναι ένας ελεγχόμενος τρόπος αναδιάρθρωσης των δανείων και απομόχλευσης, κατέληξε.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις