Την πρόθεσή τους να υποβάλουν ένσταση στην αίτηση για επανακαταμέτρηση των ψήφων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, για το Δήμο της Λεμεσού, εξέφρασαν σήμερα οι νομικοί σύμβουλοι του Δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ το εκλογοδικείο όρισε νέα διαδικασία στις 20 Μαρτίου.
Αιτητές είναι ο τέως Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και πέντε δημότες που στήριξαν την υποψηφιότητα του και, συγκεκριμένα, οι Άντρος Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα, Κυριάκος Κυριάκου, Πέτρος Αλεξάκης και Θωμάς Χαραλάμπους και διάδικοι ο Υπουργός Εσωτερικών, ο νυν Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο Γενικός Έφορος Εκλογών και ο Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού.
Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι ενστάσεις ενώπιον του εκλογοδικείου, το οποίο έδωσε οδηγίες να δημοσιευθεί σε καθημερινή εφημερίδα παγκύπριας εμβέλειας, το σύνολο της αίτησης, όπως προϋποθέτει η νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται πως στην αίτηση, που κατατέθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, αναφέρεται πως είναι ο Ανδρέας Χρίστου που έλαβε την πλειοψηφία των νόμιμων ψήφων και θα έπρεπε να ανακηρυχθεί Δήμαρχος Λεμεσού και αμφισβητείται ο τρόπος με τον οποίον καθορίζονταν τα έγκυρα και τα άκυρα ψηφοδέλτια, καθώς γίνεται αναφορά σε μαρτυρίες για έγκυρα ψηφοδέλτια υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Χρίστου, τα οποία θεωρήθηκαν άκυρα και σε άκυρα ψηφοδέλτια που θεωρήθηκαν έγκυρα, υπέρ του Νίκου Νικολαΐδη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας, ο εκ των δικηγόρων των αιτητών, Σταύρος Παύλου, είπε πως "σήμερα ουσιαστικά απλά το δικαστήριο έδωσε οδηγίες για καταχώρηση των ενστάσεων της πλευράς του κ. Νικολαΐδη και της πλευράς της Εισαγγελίας και όρισε την υπόθεση ξανά στις 20 του Μάρτη για να εξεταστούν οι ενστάσεις".
Υποστήριξε ακόμη πως "σήμερα βασικά καταγράφηκε αυτό που στο μυαλό μου θεωρώ πολιτικά λανθασμένη πράξη, το γεγονός της ένστασης στο να μετρηθούν ξανά οι ψήφοι της Λεμεσού για να φανεί ότι πραγματικά εκλέγηκε ή όχι ο κ. Νικολαΐδης".
Ο κ. Νικολαΐδης, συνέχισε, είτε εκλέγηκε είτε δεν εκλέγηκε και "η επανακαταμέτρηση δεν είναι νομικό σημείο, είναι πραγματικό γεγονός που θα δείξει την πραγματικότητα της εκλογής ή όχι".
Ο Σταύρος Παύλου εξέφρασε ακόμη την άποψη πως θα έπρεπε να ήταν μια απλή διαδικασία, "αλλά δεν είναι και θα πρέπει το δικαστήριο τώρα να αποφασίσει αν νομικά πρέπει να μετρήσουμε 27,000 ψήφους για να δούμε αν οι 9 ψήφοι, με τους οποίους κέρδισε ο κ. Νικολαΐδης, σωστά μετρήθηκαν ή όχι".
Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξαν ενστάσεις κατά την καταμέτρηση των ψήφων στις δημοτικές εκλογές, ο δικηγόρος των αιτητών ανέφερε πως "δεν υπάρχει πρόνοια μέσα στη Νομοθεσία για υποχρεωτική ένσταση για να μπορέσεις στη συνέχεια να αμφισβητήσεις την εκλογή, δεν είναι προϋπόθεση να υπήρχαν ενστάσεις".
"Εξάλλου, σε 119 κέντρα με 119 προεδρεύοντες και με αντιπροσώπους που μπορεί να αντιλαμβάνονται ή να μην αντιλαμβάνονται τον Νόμο, δεν είναι αναμενόμενο ότι κλείνει η πόρτα εάν δεν αμφισβητηθούν συγκεκριμένοι ψήφοι, επειδή κάποιος αντιπρόσωπος μπορεί να μην αντιλήφθηκε ότι νομικά μπορούσε να τους αμφισβητήσει", συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του Δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη, ο εκ των δικηγόρων του, Σίμος Α. Αγγελίδης, δήλωσε πως "υπάρχει μια διαδικασία η οποία προβλέπεται δυνάμει Νόμου και ο κ. Νικολαΐδης, αλλά και η Δημοκρατία ασκούν τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται μέσα από το Νόμο".
"Θα κρίνει το δικαστήριο τελικά την αίτηση αυτή, κατά πόσο και νομικά, αλλά και πραγματικά μπορεί να υποστηριχθεί από τα γεγονότα τα οποία θα τεθούν ενώπιον του", είπε, υπενθυμίζοντας πως είναι μια σύντομη διαδικασία, αφού θα πρέπει εντός τριών μηνών να εκδοθεί η απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολλά εκατομμύρια – Εκτοξεύθηκε το ποσό
• Πιάστηκε στον δρόμο με πιστόλι και σφαίρες - Χειροπέδες σε 49χρονο
• Περιπέτεια για την Χριστιάνα Αριστοτέλους στην Βιέννη - Ο λόγος που «χάλασε» το ταξίδι της
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις