Μεταφέρεται στην Κύπρο, υπό κράτηση, ο Μιχάλης Ζολώτας, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης των κυπριακών Αρχών για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα παρά την περί του αντίθετου εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αόριστα τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει με το σχετικό αίτημα οι κυπριακές Αρχές και είχε ζητήσει αναβολή της υπόθεσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ο ίδιος ο κ. Ζολώτας μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε επίσης αποφανθεί θετικά ως προς την έκδοσή του.
Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΚΥΠΕ, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποδέκτηκε αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης από τώρα, όπως μας αναφέρθηκε, εναντίον του επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση Κυριάκου Μάγειρα προκειμένου να είναι παρών στις 16/1/2017, ημερομηνία κατά την οποία το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα επιχειρήσει εκ νέου να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Εκτός από τους Χριστοδούλου, Ζολώτα και Μάγειρα, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG(πρώηνMarfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα. Κατηγορούμενος ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση που καταχώρησαν ενώπιον του οι Ζολώτας, Μάγειρας, Φόλε και Focus με την οποία ζητούσαν, μεταξύ άλλων, την έκδοση σχετικού εντάλματος που να τους επιτρέπει να εμφανίζονται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων δια συνηγόρου και όχι αυτοπροσώπως.
Σε σχέση με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι λόγω του θανάτου του θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή του κατηγορητηρίου.
Σε σχέση με τον κατηγορούμενο Μιχάλη Φόλε ο οποίος εκδόθηκε στην Κύπρο από τις αρχές της Ρουμανίας στη βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τελούσε υπό κράτηση, ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι μετά από συνεννόηση που έγινε με τον δικηγόρο του σε σχέση με την εγγύηση που θα καταβάλει δεν έχει ένσταση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι και τη επόμενη δικάσιμο. Ο κ. Φόλε αναμένετο να καταβάλει το ποσό των €200.000 υπό μορφή προσωπικής εγγύησης και τραπεζικής εγγύησης, οπότε και θα αφήνετο ελεύθερος.
Ο Χριστοδούλου, η κόρη του Αθηνά ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης παρουσιάζονται κανονικά κάθε φορά που είναι ορισμένη η υπόθεση στο δικαστήριο.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις