ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Πλήγμα κατά πελατειακών σχέσεων θα ήταν η μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας»

Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Πλήγμα κατά πελατειακών σχέσεων θα ήταν η μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας»

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα αρχή για τη Δημόσια Υπηρεσία και πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων ενώ η καταψήφιση προτάσεων χωρίς αντιπροτάσεις εξυπηρετεί μόνο τη συντήρηση, είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

«Μία αρχή που θα είχε συνέχεια. Θα αποτελούσαν ένα πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων που κτίστηκε διαχρονικά καθώς και στην ευχέρεια των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των πολιτικών, να χρησιμοποιούν τη δημόσια υπηρεσία ως λάφυρο εξουσίας. Διαμοιράζοντας αυξήσεις, διορισμούς, προαγωγές», πρόσθεσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αντιμετωπίζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης ως θέμα εθνικής συνεννόησης χωρίς ιδεολογικό στίγμα, το κράτησε εκτός του πεδίου της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η προσπάθεια μας ήταν από την αρχή και συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σημείο αφετηρίας ήταν η πολύ εμπεριστατωμένη και αναλυτική μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας και του National School of Government International, η οποία απλά επιβεβαίωσε τις κυπριακές διαχρονικές παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά που ουδέποτε κανένας τόλμησε να αγγίξει», συμπλήρωσε.

Πρώτη διαπίστωση, συνέχισε, είναι το μη βιώσιμο κρατικό μισθολόγιο, δεύτερη διαπίστωση οι αναξιοκρατικές διαδικασίες – ρουσφέτι, τρίτη διαπίστωση το ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, τέταρτη διαπίστωση οι κλειστές δομές (close shop), η πέμπτη διαπίστωση η περιορισμένη κινητικότητα.

«Προς αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων εργαστήκαμε εντατικά και για πολλούς μήνες, με εμπειρογνώμονες άριστους γνώστες θεμάτων διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας με πνεύμα ενότητας, διαφάνειας και συνδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων», ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «το να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για κανένα» και πρόσθεσε ότι «το να καταψηφίζουμε προτάσεις χωρίς να καταθέτουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις είτε μέσω τροπολογιών, είτε μέσω προτάσεων νόμου, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη συντήρηση».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, είναι διατεθειμένη να ενσωματώσει τροπολογίες αλλά και άλλες συγκεκριμένες και πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις που θα καθιστούσαν εφικτή τη δημιουργία πλειοψηφίας για ψήφιση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top