ΚΟΣΜΟΣ

Γίνεται και ειρηνικά: Ολλανδία και Βέλγιο αντάλλαξαν εκτάσεις γης, χωρίς όπλα

Γίνεται και ειρηνικά: Ολλανδία και Βέλγιο αντάλλαξαν εκτάσεις γης, χωρίς όπλα

Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν κομμάτια γης που διεκδικούν δύο ή και περισσότερες χώρες, κάτι που προκαλεί εντάσεις. Η Ολλανδία και το Βέλγιο έδειξαν όμως ότι υπάρχει και ο ειρηνικός τρόπος.

Οι δύο χώρες, με τις βασιλικές οικογένειες παρούσες, υπέγραψαν τη Δευτέρα τη συμφωνία για την ειρηνική ανταλλαγή γης. Πολύ απλά, γιατί αυτό υπαγόρευσε η λογική, προκειμένου να λυθούν πρακτικά προβλήματα.

Στον ποταμό Μόζα, που χωρίζει τις δύο χώρες, το Βέλγιο παραχώρησε μία μικρή χερσόνησο, που συνδέεται μόνο με την Ολλανδία και σε αντάλλαγμα πήρε ένα γειτονικό κομμάτι γης. «Δείξαμε ότι το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι καλοί γείτονες, που υιοθετούν ειρηνικά τα σύνορά τους», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κοέντερς, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, στο Αμστερνταμ.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, το Βέλγιο είναι ο «ριγμένος» της υπόθεσης παραδίδοντας τη χερσόνησο που αντιστοιχεί σε περίπου 15 γήπεδα ποδοσφαίρου. Από την άλλη όμως, θα γλιτώσει από έναν εφιάλτη δικαιοδοσίας, καθώς η χερσόνησος συνδέεται μόνο με την Ολλανδία, σχολιάζει το Associated Press. Η έκταση που παραχωρεί η Ολλανδία είναι αρκετά μικρότερη.

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή, εξαιτίας νομικών επιπλοκών. Η χερσόνησος που ανήκε έως τώρα στο Βέλγιο ήταν ο βασικός λόγος των προβλημάτων, καθώς φημολογούνταν ότι είναι ο «παράδεισος» για εμπόρους ναρκωτικών και για σεξουαλικές περιπέτειες. Περίπου πριν από τέσσερα χρόνια, περαστικοί βρήκαν εκεί ένα ακέφαλο πτώμα.

Από τη μία οι Ολλανδοί δεν μπορούσαν να πάνε εκεί, γιατί ήταν βελγικό έδαφος, από την άλλη όμως η βελγική αστυνομία δυσκολευόταν πολύ να φτάσει στη χερσόνησο. Και αυτό γιατί δεν τους επιτρέπεται να μπουν στη γειτονική χώρα αν δεν έχουν ειδική άδεια, ενώ το εν λόγω κομμάτι γης δεν μπορεί να προσεγγιστεί από τη θάλασσα. Κάπως έτσι, οι δύο χώρες αποφάσισαν να βρουν μία λύση.


Από iefimerida.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top