ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουσταφά Ακιντζί: «Θα ήθελα να σας φέρω καλύτερα νέα αλλά λυπάμαι»

Μουσταφά Ακιντζί: «Θα ήθελα να σας φέρω καλύτερα νέα αλλά λυπάμαι»

“Θα ήθελα να σας φέρω καλύτερα νέα και επειδή δεν μπόρεσα να το κάνω λυπάμαι”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, φθάνοντας το βράδυ της Τρίτης 22/11 στα κατεχόμενα από την Ελβετία μέσω Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι υπήρξε σοβαρή πρόοδος στη συζήτηση των πρώτων τεσσάρων κεφαλαίων και γι` αυτό κατέστη δυνατό να περάσουν στο εδαφικό. Υπάρχουν βέβαια, πρόσθεσε, κάποια σημαντικά για την τ/κ πλευρά κεφάλαια στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια που δεν έχουν επιλυθεί, αλλά η πρόοδος είναι δεδομένη, έχει καταγραφεί και στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Το Σεπτέμβριο, ανέφερε, πήγε στη Νέα Υόρκη για να εξηγήσει στον ΓΓ τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει πιο πριν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσον αφορά τη διαδικασία μέχρι τη σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης, αλλά εκεί – είπε – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε στάση. Υπήρχε, συνέχισε, η κατανόηση ότι αμέσως μετά τη λεπτομερή συζήτηση του εδαφικού θα πραγματοποιείτο η πενταμερής για να συζητηθούν και τα θέματα ασφάλειας σε μια διαδικασία τύπου Μπούργκενστοκ, όπου στο ίδιο μέρος αλλά σε διαφορετικά τραπέζια θα συζητούνταν τα θέματα κατά τρόπο αλληλένδετο.


Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, υπήρχε και η κοινή αντίληψη με την ε/κ πλευρά στην τελευταία σύσκεψη στην Ελβετία να ερχόταν ένα άτομο από την Τουρκία και ένα από την Ελλάδα και ξεχωριστά από αυτούς, σε άλλο κοντινό μέρος, να συζητούσαν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. “Ωστόσο αυτό η Ελλάδα δεν το ενέκρινε. Εγώ το συζήτησα αυτό με την Τουρκία και ο (Τούρκος) Πρόεδρος το ενέκρινε και δεσμεύθηκε να στείλει έναν αρμόδιο. Αλλά λόγω της συμπεριφοράς της Ελλάδας αυτό δεν έγινε”, είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου που θα γίνει και σημείωσε ότι πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή απόψεων και αναφέρθηκε σε ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη και μάλιστα εντός Δεκεμβρίου.

Μιλώντας για τις συγκλίσεις που έγιναν στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η σημαντικότερη γι` αυτούς ήταν η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με επτά Ε/κ και 4 Τ/κ, εκτός του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Σώματος, με την ψήφο ενός Τ/κ τουλάχιστον να είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων.

Αναφερόμενος στη συζήτηση των κριτηρίων του εδαφικού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έκανε σημαντικό βήμα και τότε ήρθε το αίτημα από την ε/κ πλευρά για να δοθεί μιας εβδομάδας διακοπή ώστε να διαβουλευθεί η ε/κ πλευρά με την Ελλάδα και με τα κόμματα, λέγοντας ότι στο διάστημα αυτό έγιναν και από την Ελλάδα και από την ε/κ πλευρά δηλώσεις που ήταν εκτός ορθολογιστικής και μη ρεαλιστικές. Ο ίδιος, ανέφερε, στην ομιλία του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου, και αναχωρώντας για την Ελβετία, εξέφρασε τις ανησυχίες του και είχε εκφράσει την ελπίδα να γίνουν αντίστοιχα βήματα με τα δικά τους από την ε/κ πλευρά και να προχωρήσει η διαδικασία.

“Δεν μπόρεσε να υπάρξει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και δεν μπορέσαμε να περάσουμε σε μια πενταμερή διάσκεψη και να ανακοινωθεί η ημερομηνία για αυτή. Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος. Κρίμα γιατί οι συνομιλητές μας έκαναν προσπάθεια όπως το εδαφικό, που ήταν ένα από τα θέματα που θα διαμορφώνονταν τελικά στις διαπραγματεύσεις που θα γίνονταν σε διαφορετικά τραπέζια στην πενταμερή, ολοκληρωθεί υπέρ τους, ακόμη από την αρχή, και να αποδυναμωθεί η δύναμη της τ/κ πλευράς”. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, επέμενε να ολοκληρωθεί το θέμα του χάρτη όπως ήθελε αυτή, αντί ενός αρχικού χάρτη που θα τύγχανε διαπραγμάτευσης στην πενταμερή, όπως επέμεινε και στο θέμα του αριθμού των ατόμων που θα επιστρέψουν στα υπό ε/κ διοίκηση εδάφη. Την ίδια συμπεριφορά, είπε, είχε και η Ελλάδα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, που ήθελε να πάει σε πενταμερή εφόσον ακυρωθούν οι εγγυήσεις και αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός.

“Δηλαδή πριν πάνε στις συνομιλίες ήθελαν να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα, να πάρουν από την αρχή, τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορούν να υφίστανται”, σημείωσε. Η πρώτη ημέρα στη δεύτερη φάση του Μοντ Πελεράν, πρόσθεσε, αναλώθηκε σε αυτό το θέμα, γιατί εάν συμφωνούσαν στα κριτήρια του εδαφικού και έφταναν να τα αποτυπώσουν σε χάρτη θα καθόριζαν την ημερομηνία και τον τύπο της διάσκεψης. Γι` αυτό, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και ημερομηνίες π.χ 17,18,19 Δεκεμβρίου και έγιναν διάφορες επαφές εκεί για να έρθει η Ελλάδα, παρά τις δηλώσεις που είχαν γίνει.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, μίλησε κάποιες φορές και με την Ελλάδα και με την Τουρκία. Η Τουρκία έστειλε το μήνυμα ότι θα συμμετείχε στη διάσκεψη για τις εγγυήσεις και η Ελλάδα έθεσε όρο να έχει πρώτα ο κ. Τσίπρας επαφές με την Τουρκία για να μπορέσει να έρθει, όπως διασφάλισαν τα ΗΕ την τ/κ πλευρά (ότι η Ελλάδα στο τέλος θα συμμετάσχει) και έτσι την επόμενη ημέρα τη Δευτέρα μπόρεσαν να περάσουν στις εργασίες.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ήθελε να συζητήσει πρώτα το χάρτη, αντί στο τέλος, αλλά θέματα πολιτικής ισότητας των Τ/κ τα άφησε στην άκρη και αυτά είναι η εκ περιτροπής προεδρίας και η ενεργός συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων. Θεώρησε, είπε,ότι αυτά τα θέματα θα τα κρατά ρεζέρβα για να διαπραγματευτεί το εδαφικό. Και στο περιουσιακό, συνέχισε, η ε/κ πλευρά ήθελε κάποια θέματα να μείνουν ασαφή. “Ετσι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση”. Έπαιρναν, είπε, με την τσιμπίδα σημεία που τους άρεσαν από το σχέδιο Ανάν και όταν τους επεσήμανε ο ίδιος ότι υπήρχαν άλλα στοιχεία στο σχέδιο Ανάν, όπως οι εγγυήσεις, η απάντηση που έπαιρνε ήταν ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις. Το ίδιο και για την εκ περιτροπής που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν, το οποίο – πρόσθεσε – το είχαν στην αναμονή. Επεσήμανε δε ότι ήταν η πρώτη φορά που το χάρτη τον έκαναν οι Κύπριοι και όχι τα ΗΕ.

“Κάναμε σημαντικά βήματα. Κρίμα που δεν είδαμε αντίστοιχα. Πήγαμε να διαπραγματευτούμε αλλά όχι να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα των Τ/κ. Είχαμε πάντα στο μυαλό μας ότι λύση μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας”.

“Δεν υπάρχει λογική ένα νησί όπως η Κύπρος να ζει διαιρεμένο. Θεωρούμε ότι το πιο λογικό είναι να κερδίσουμε μαζί, να μοιραστούμε την ευημερία”. Βάλαμε είπε, ως στόχο το 2016 και ήρθαμε πολύ κοντά σε αυτόν. Το 2017 υπάρχουν επικίνδυνες προοπτικές, ανέφερε παραπέμποντας στην αλλαγή του ΓΓ του ΟΗΕ και το ενδεχόμενο νέων ερευνών. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα, είπε εννοώντας τον τομέα του φυσικού αερίου. Το 2018, συνέχισε, υπάρχουν Προεδρικές εκλογές και η εκστρατεία γι` αυτές θα αρχίσει μετά τους πρώτους μήνες του 2017.

Γι` αυτό το 2016 ήταν ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, παρ` όλο που όπως είπε, αυτή η λέξη δεν αρέσει στους Ε/κ. Το εάν αυτό το διάστημα θα τεθεί υπό κίνδυνο ή όχι, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε. Αλλά, είπε, η στάση της ε/κ πλευράς που επιδείχθηκε στο Μοντ Πελεράν πρέπει να αλλάξει.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενημερώσει τη “βουλή” για όλες τις εξελίξεις την ερχόμενη Πέμπτη σε έκτακτη ολομέλεια.


Σε ερώτηση που αφορούσε τον αριθμό προσφύγων που η ε/κ πλευρά ήθελε να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ήταν ένας συγκεκριμένος αριθμός και επέμεναν σε αυτόν. Λέγονταν πάντα, πρόσθεσε, ότι 100.00 Ε/κ θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση και 60.000 άτομα θα γυρνούσαν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία, αλλά – συνέχισε – σύμφωνα με τις δικές τους έρευνες πέρυσι, 160.000 πρόσφυγες δεν βρίσκονται σήμερα εν ζωή, αλλά ο αριθμός των εν ζωή είναι 111.000. Στα εδάφη στο “βορρά”, πρόσθεσε, υπάρχουν άτομα που έχουν γίνει πρόσφυγες πολλές φορές.

Αναφέρθηκε στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ στην έναρξη της διαδικασίας στο Μοντ Πελεράν να μην δημιουργηθούν αχρείαστες εντάσεις στους ανθρώπους και ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως πρέπει να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές εντός λογικών ορίων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ο αριθμός των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέρος να είναι ο μικρότερο δυνατός.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ειντε ότι το 2016 ακόμη δεν έχει τελειώσει, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα υπάρξουν επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ίσως προσθέσουν και τη Βρετανία ή να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις. “Έχει αρχίσει άλλωστε ήδη μια προσπάθεια, μεταξύ των κκ. Κοτζιά και Τσαβούσογλου και τώρα μεταξύ των κκ. Τσίπρα και Ερντογάν. Νομίζω ότι αναμένεται να βρεθούν το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Αυτή είναι καλή εξέλιξη. Επιθυμία μου είναι ενώ συζητούν οι πλευρές στην Κύπρο να αρχίσουν να συζητούν και αυτοί”, είπε.


Εάν, είπε, αυτές οι εξελίξεις πραγματοποιηθούν γρήγορα και η ε/κ πλευρά εγκαταλείψει τη στάση που δεν μας οδήγησε σε αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν “μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εδώ και 1.5 χρόνο δεν έχει μπει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών αλλά όταν εξηγεί το τί πραγματικά έγινε, αλλά αν στο τέλος προκύψει κάποιο λάθος ή μία στάση που δεν είναι λογική, τότε αυτό είναι κάτι που ο καθένας θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Αυτό δεν είναι επίρριψη ευθυνών, αλλά η εξήγηση της στάσης της ε/κ πλευράς στο Μοντ Πελεράν, πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο τέλος της πρώτης φάσης του Μοντ Πελεράν προέβη σε ένα σημαντικό βήμα και λόγω αυτού ζητήθηκε από την ε/κ πλευρά το διάλειμμα, επειδή δεν το περίμενε και ίσως να μην περίμεναν την τ/κ πλευρά να συζητήσει το εδαφικό. Ανέμενε, είπε, σε αυτό το βήμα να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, που δεν έγινε. Το σημαντικό, ανέφερε, δεν είναι τα νούμερα αλλά η νοοτροπία, η φιλοσοφία του να πάρεις πριν το τέλος. Η τ/κ πλευρά στη λύση θα δώσει έδαφος, ανέφερε. Σε αυτό θα βρούμε μια λογική γραμμή και αυτοί θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματα που μας άρπαξαν εδώ και 53 χρόνια από το κοινό κράτος, πρόσθεσε. Κάποτε θεωρούν ότι θα μας κάνουν χάρη και εμείς πρέπει να τους δώσουμε κάτι, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν ορίσθηκε ημερομηνία για να ξανασυναντηθούν και πάλι απάντησε αρνητικά. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το πρωί πριν αναχωρήσει τον πλησίασε ο κ. Έιντε και του είπε ότι θα τους αναζητήσουν από πολλά μέρη, τα ΗΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιοι της ΕΕ ή και από άλλες χώρες της Ευρώπης. “Ας τηλεφωνήσουν και εμείς θα τους εξηγήσουμε την πραγματική κατάσταση”, είπε ο κ. Ακιντζί. Η τ/κ πλευρά, είπε, δεν είναι αυτή που θα φύγει από το τραπέζι.


ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top