Ήρθε επιτέλους ο χρόνος για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις συνεχιζόμενες εδώ και μισό αιώνα διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί που στο μήνυμά του για την 33η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην Ελβετία, την συζήτηση στο εδαφικό και σημείωσε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι εγγυήσεις να προσαρμοστούν στις συνθήκες του 2016 και όχι να καταργηθούν. Είπε ακόμα ότι χωρίς εκ περιτροπής; προεδρία, δεν θα υπάρξει λύση.
Αναφερόμενος στο Μοντ Πελεράν είπε ότι τις πρώτες δύο ημέρες διαπραγματεύτηκαν θέματα από τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια. Επιτεύχθηκε πρόοδος , ανέφερε, αλλά υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να λυθούν και κάποια στοιχεία που έχουν σημασία για την κάθε πλευρά.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί στη συμφωνία της 11ης Σεπτεμβρίου 2014, πρόσθεσε, με βάση την αρχή της συζήτησης όλων των θεμάτων εκ περιτροπής, συζητήθηκαν βασικά κριτήρια του εδαφικού ενώ στα θέματα ασφάλειας έγινε μια ανταλλαγή ιδεών.
Συνεχίζουν, είπε, τις εργασίες με στόχο τη λύση το 2016, όπως έχει καθοριστεί, και “δεν είναι λάθος να πω ότι ήρθε πλέον η σειρά των θεμάτων του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων που αφέθηκαν στο τέλος”, Όπως ανέφερε και πριν πάει στην Ελβετία, είπε, σε περίπτωση που επιτευχθεί σύγκλιση στη βάση των κριτηρίων του εδαφικού, οι δύο πλευρές ετοιμάζοντας τους δικούς τους χάρτες, την ίδια στιγμή, θα καθορίσουν την ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα των ΗΕ. “Αυτή η ημερομηνία θα είναι εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μερικών εβδομάδων”. Η πενταμερής, συνέχισε, θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ και τόσο ο χάρτης όσο και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα πάρουν την τελική τους μορφή σε αυτή. “Τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα οριστικοποιηθούν με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών”.
Ο κ. Ακιντζί στο διάγγελμά του ανέφερε επίσης ότι την τελευταία ημέρα στο Μοντ Πελεράν την στιγμή που έφτασαν προς το τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν ήταν έτοιμος να λάβει απόφαση και ζήτησε από τον ίδιο να κάνουν διάλειμμα μιας εβδομάδας ώστε να έχει την ευκαιρία να έχει επαφές στην Κύπρο και την Ελλάδα. Επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσαν να παρακούσουν το αίτημα του ηγέτη της κοινότητας με την οποία θα ιδρύσουν τον μελλοντικό συνεταιρισμό και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και πάλι στις 20 Νοεμβρίου στην Ελβετία.
Εντός αυτής της εβδομάδας είναι ξεκάθαρο πως τα όσα συμβούν θα είναι σημαντικά, σημείωσε λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει τις εργασίες της αυτό το διάστημα με την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα και θα ενημερώσει και ο ίδιος τα πολιτικά κόμματα. “Θα συνεχίσουμε την διαβούλευση μας στο ανώτατο επίπεδο. Μια εβδομάδα μετά με την ίδια βούληση και αποφασιστικότητα θα είμαστε και πάλι στην Ελβετία”.
Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για μια σοβαρή ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος, διζωνικό, δικοινοτικό όπου θα υφίστανται δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες, η μία δεν θα καταδυναστεύει την άλλη, και η κυριαρχία της θα πηγάζει ισότιμα από τις δύο κοινότητες. Αυτή η ευκαιρία, πρόσθεσε, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν και πάλι στην Ελβετία, ανοίγοντας το δρόμο για την πενταμερή διάσκεψη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. “Με πραγματιστική, δίκαιη και λογική προσέγγιση μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του νησιού μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Και για να το πράξουμε αυτό θα έχουμε την ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Εμείς ως τ/κ πλευρά, όπως δίδουμε προσοχή στις ευαισθησίες των Ε/κ, περιμένουμε να έχουν και αυτοί την ίδια ευαισθησία”.
Το αίτημα των Τ/κ για ισότητα περιλαμβάνει δύο σημαντικές παραμέτρους, την εκ περιτροπής προεδρία και την ενεργό συμμετοχή στα σώματα λήψης αποφάσεων, είπε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία αυτό έχει την έννοια του ενιαίου κράτους και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Γι` αυτό που εργάζονται, ανέφερε, δεν είναι ένα τέτοιο κράτος αλλά μια ομοσπονδιακή δομή.
Ο κ. Ακιντζί μίλησε για υποχρέωση προετοιμασίας της ε/κ κοινότητας ότι και οι Τ/κ θα έχουν εκ περιτροπής την προεδρία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. “Πρέπει αυτή η πραγματικότητα χωρίς να αποκρυφτεί να συζητηθεί δημόσια και να γίνει αποδεκτό. Και πρέπει να είναι γνωστό ότι αν αυτό δεν θα γίνει (η εκ περιτροπής) δεν μπορεί να υπάρξει λύση”.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό, είπε, οι κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν με ισότητα και ελευθερία αλλά και ασφάλεια. Η έννοια των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι σημαντική τόσο για κάθε κοινότητα όσο και για τις συνιστώσες πολιτείες, πρόσθεσε.
Μπορεί η Βρετανία, συνέχισε, να θέλει να εγκαταλείψει το ρόλο της ως εγγυήτρια, αλλά πολύ περισσότερη αξία για τους Βρετανούς έχουν οι δύο βάσεις που έχει στο νησί. Η Ελλάδα, συνέχισε, μπορεί να μην βλέπει δυσκολία στο να αποχωρήσει από τις εγγυήσεις ως ο πιο κοντινός στη μεγαλύτερη κοινότητα που έχει σφετεριστεί για 53 χρόνια το κοινό κράτος. “Αλλά αυτό το θέμα για τους λιγότερους αριθμητικά Τ/κ και την Τουρκία είναι διαφορετικό”. Επανέλαβε ότι το να λένε στους Τ/κ να μην ανησυχούν και πως εντός της ΕΕ δεν θα συμβεί οτιδήποτε, δεν μπορούν να μεταπεισθούν. Η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί με το να τη ζήσεις (τη λύση) και δεν μπορεί να γίνει αυτό από την πρώτη ημέρα, πρόσθεσε. Πρέπει να δούμε πρώτο το νέο καθεστώς που θα δημιουργήσουμε να λειτουργεί, σημείωσε και επανέλαβε τις ανησυχίες του για τα ε/κ πολιτικά που είναι ενάντια στην διζωνική ομοσπονδία ως θέμα αρχής και η δύναμη αυτών που έχει αυξηθεί. Γι` αυτό, πρόσθεσε, έχουν ανάγκη την αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας.
Δεν αναζητούν, ανέφερε, μια πραγματική ασφάλεια που θα είναι για πάντα υπό την σκιά των όπλων και όταν δουν ότι ριζώνει η αμοιβαία εμπιστοσύνη τότε μπορούν να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Αλλά πρέπει να το ζήσουν και να είναι σίγουροι γι` αυτό, συμπλήρωσε.
Οταν θα αυξηθεί η συνεργασία και η ασφάλεια, οι οικονομίες των δύο πλευρών θα εξισωθούν, θα αποκτήσουμε την ευημερία της φιλίας και όχι την καταστροφή της εχθρότητας, τότε θα επαναξεταστεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πρόσθεσε. “Αλλά σήμερα δεν είναι εκείνη η ημέρα. Είναι πολύ ωφέλιμο να το κατανοήσουμε έτσι αυτό. Το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα δεν είναι να καταργήσεις τις εγγυήσεις, αλλά να τις προσαρμόσεις στις συνθήκες του 2016”. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν οι εγγυήτριες και να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μια αναπροσαρμογή που δεν θα λαμβάνει το αίσθημα ασφάλειας της μιας πλευράς ως απειλή για την άλλη, σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης. “Η ε/κ πλευρά αν αφήσει την μαξιμαλιστική προσέγγιση και φερθεί με πραγματισμό και λογικά, μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος”, ισχυρίστηκε.
Επίσης, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, πρέπει να δημιουργήσουν νέες γέφυρες συνεργασίας στην περιοχή όχι μόνο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο, είπε, δημιουργούν μια ευκαιρία για μια ίση συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την ίδια στιγμή από το νερό που φτάνει από την Τουρκία στο “βορρά” μπορεί να επωφεληθεί ολόκληρο το νησί.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις