Επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας με την οποία θα ζητείται να καταθέσει άμεσα σχέδιο αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό, στέλνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, η οποία συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία την Παρασκευή την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει τα ζώα των κτηνοτρόφων και εξαπλώνεται ραγδαία.
Την απόφαση της Επιτροπής ανακοίνωσε σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό επειδή - όπως είπε - φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί, να διαχειριστεί και να ελέγξει το πρόβλημα.
“Η Κυβέρνηση ψάχνεται και ενδεικτικά σημειώνω ότι τα εμβόλια με τα οποία θα προμηθεύσει τους κτηνοτρόφους, ακόμα τα αναμένουμε”, είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στο περιστατικό μεταφοράς μολυσμένων ζώων από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών σε περιοχές που ήταν καθαρές από τη νόσο και είπε ότι δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για το πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνοτροφικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης είπε πως
για την ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού υπάρχει εθνική νομοθεσία που διαλαμβάνει μέτρα για άμεση αντιμετώπιση, τα οποία εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όπως και ότι προνοεί η κοινοτική η νομοθεσία.
Λέγοντας ακόμα ότι είναι πρόβλημα που μαστίζει όλη την ήπειρο της Ευρώπης, ανέφερε ότι προωθείται τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας για περαιτέρω μέτρα.
Είπε ακόμα πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναγνωρίζει ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου καθιστά τα μέτρα μη αποτελεσματικά. Πρόσθεσε ότι θα δοθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές.
Ως προς το τελευταίο περιστατικό με τα ζώα από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, είπε ότι όλα τα ζώα που διοχετεύθηκαν σε κτηνοτροφικά υποστατικά υπέστησαν ευθανασία στο χώρο όπου μεταφέρθηκαν, λέγοντας επίσης ότι δεν υπάρχει νόσος στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.
Ο κ. Πίπης είπε επίσης ότι έγινε συνεννόηση με την Διεύθυνση της έπαυλης του Ινστιτούτου και συμφωνήθηκε ότι από τώρα και στο εξής, πριν από τη διανομή των ζώων θα γίνεται αιματολογικός έλεγχος.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως όλα τα μέλη της Επιτροπής ανησυχούν για τα δεδομένα ως έχουν με την ασθένεια.
“Δεν είμαστε ειδικοί για να μιλούμε για την επιστημονική πτυχή του προβλήματος” συνέχισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που να εξαλείφει άμεσα των καταρροϊκό πυρετό.
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις αποφάσεις να εφοδιαστούν οι κτηνοτρόφοι με εμβόλια και για το γεγονός ότι θα αποζημιωθούν όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν απώλειες.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι ο καταρροϊκός πυρετός έχει προκαλέσει προβλήματα στους κτηνοτρόφους και οδήγησε σε εκατοντάδες θανατώσεις ζώων. Πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
Είπε ακόμα ότι είναι αδιανόητο το κράτος να αδρανεί ενώ γνωρίζει ότι η νόσος έπληξε τις γύρω περιοχές.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις