Για ακόμη μια φορά η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών δείχνει το πόσο πολύ έχει αλλάξει η έννοια του σωφρονισμού.
Την Παρασκευή (11/11) πραγματοποιήθηκε ημερίδα με σχετικά με το Ευρωπαϊκό project «Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders' Employability Support - ILA Employability», στο οποίο συμμετάσχει το σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου.
Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους στον χαιρετισμό της επισήμανε πως «η συμμετοχή των Κ.Φ σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με την εποικοδομητική συνεργασία του προσωπικού και των κρατουμένων σε αυτά, εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής μας για την Παιδεία και ποιότητα στην Εκπαίδευση του προσωπικού και των κρατουμένων, καθώς και της σωφρονιστικής πολιτικής μας για αλλαγή στάσεων και νοοτροπίας στον οργανισμό».
Η κ. Αριστοτέλους τόνισε πως «στα πλαίσια της λειτουργίας ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος, επενδύουμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, θεωρώντας την ως το πιο τελέσφορο μέσο για την επίτευξη της αλλαγής συμπεριφορών και στάσεων, τόσο του προσωπικού όσο και των κρατουμένων. Συνεπώς, στοχεύουμε στη μόρφωση, επιμόρφωση και ευρύτερη καλλιέργεια τους, την πνευματική και κοινωνική ολοκλήρωση τους».
Τα τελευταία δύο χρόνια το σωφρονιστικό ίδρυμα συμμετέχει σε 7 ευρωπαϊκά projects, εκ των οποίων κάποια έχουν ολοκληρωθεί, κάποια συνεχίζουν, και τώρα τον Δεκέμβριο θα συμμετέχουν σε ένα νέο έργο που αφορά στον αθλητισμό και Σπορτς στις Φυλακές.
«Η συμμετοχή του προσωπικού αλλά και κρατουμένων σε αυτά, βοηθά στην αλλαγή της νοοτροπίας και παράλληλα διανοίγει γέφυρες επικοινωνίας με άλλες χώρες. Συμμετέχουμε σε αυτά ως εταίροι ή εξωτερικοί συνεργάτες ανταλλάζοντας τεχνικές, και μεθόδους από τους εταίρους μας των άλλων χωρών που συμμετέχουν σε αυτά» εξήγησε η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλάκων.
Το παρόν ευρωπαϊκό έργο Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders' Employability Support - ILA Employability του οποίου τα αποτελέσματα παρουσιαστικα την Παρασκευη (11/11), άρχισε 1η Δεκεμβρίου το 2014 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, 2016.
Στον χαιρετισμό της η κ. Άννα Αριστοτέλους εξήγησε πως «στόχος του εν λόγω ευρωπαϊκού έργου , είναι να υποστηρίξει την κοινωνική επανένταξη και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων, μέσω της ανάπτυξης ενός αναπτυξιακού εκπαιδευτικού μοντέλου, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο σε ομάδες ατόμων οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νεαροί παραβάτες».
Το πρόγραμμα στηριζόταν σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αφορούσε νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικές μεθόδους, και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Ο δεύτερος πυλώνας αφορούσε στην επιχειρηματική εκπαίδευση - εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα και ο τρίτος και τελευταίος στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Το πρόγραμμα επιδιώκει ποιότητα στη ζωή και κοινωνική επανένταξη των νέων μέσω της απασχολησιμότητας, ενισχύοντας και προωθώντας τη σύνδεση μεταξύ της απασχόλησης και της μάθησης, την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του έργου
Στα πλαίσια του εν λόγω ευρωπαϊκού έργου, το Τμήμα συνεργάστηκε με τον Eurosuccess Conslulting στους πιο κάτω τομείς:
1.Αρχικά συμμετείχαν στην αξιολόγηση αναγκών των κρατουμένων μέσω ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια είχαν σαν στόχο την διερεύνηση των αναγκών των κρατουμένων όσον αφορά την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
2.Στην συνέχεια δυο δεσμοφύλακες μετέβηκαν για εκπαίδευση στην Σκωτία μαζί με άλλους εταίρους του έργου. Η διάρκεια της εκπαίδευση κράτησε από τις 17 Μαΐου 2015 μέχρι τις 28 Μαΐου 2015. Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εκμάθηση μεθόδων και πρακτικών επικοινωνίας περιθωριοποιημένων ατόμων νεαρής ηλικίας.
3.Μετά την επιστροφή οι δεσμοφύλακες διοργάνωσαν 2ήμερη εκπαίδευση σε 15 συναδέλφους τους έτσι ώστε να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στα πλαίσια του εν λόγω έργου αλλά και της πολιτικής μας για μετάδοση της γνώσης.
4.Φιλοξενήθηκαν όλους τους εταίρους του έργου από Ηνωμένο Βασίλειο – Σκωτία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία, στις εγκαταστάσεις των Κ.Φ τον Απρίλιο του 2016. Η επίσκεψη συμπεριλάμβανε ξενάγηση στους χώρους του Τμήματος, καθώς και συζήτηση με τη Διεύθυνση του Τμήματος, όσον αφορά στο μοντέλο διοίκησης μας και το σωφρονιστικό μας σύστημα.
5.Την ίδια περίοδο δυο μέλη του προσωπικού μας συμμετείχαν στη διακρατική συνάντηση του έργου στις 14 και 15 Απριλίου 2016.
6.Η φάση του προγράμματος που ήταν και η καινοτομία του εν λόγω έργου σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν η συμμετοχή πρόσφατα αποφυλακισθέντων νεαρών. Δύο πρώην νεαροί κρατούμενοι μας μαζί με ένα Δεσμοφύλακα μετέβηκαν στην Ισπανία (Βαρκελώνη) από τις 16/05/2016 – 20/05/2016. Οι πρώην κρατούμενοι οι οποίοι αποφυλακιστήκαν από το Τμήμα δυο μήνες πριν είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε διάφορα θέματα τα οποία είχαν να κάνουν με την αγορά εργασίας.
Από την άλλη, η κοινή συμμετοχή νεαρών αποφυλακισθέντων με το προσωπικό στο εξωτερικό ακόμα και η παρουσία τους εδώ στις Κ. Φυλακές της Παρασκευή (11/11), σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους, «αποτελεί απόδειξη ότι εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση και ότι η επένδυση στην εκπαίδευση, και οι νέες μέθοδοι διοίκησης για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, επιφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα, αλλάζοντας τις νοοτροπίες και αφήνοντας πίσω τις αναχρονιστικές καταστάσεις που κρατούσαν το Τμήμα στάσιμο και υποανάπτυκτο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις