Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη της καταρροϊκής νόσου η οποία κυρίως «κτύπησε» τα πρόβατα.
Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «αν και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καθησυχάζουν ότι λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, εμείς θεωρούμαι ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρίσκονται ήδη στην Κύπρο για να ενημερώσουν και τους Τουρκοκύπριους και να υπάρξει μία από κοινού συνεργασία για την καταπολέμηση της νόσου»/
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η Κύπρος στο τομέα αυτό ευρίσκετε πίσω από το γεγονότα και όχι μπροστά και ας μην μιλήσουμε για πρόληψη.
Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου υποβάλλει σοβαρά ερωτηματικά προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Αυτά τα ερωτήματα βγαίνουν μέσα από τις δικές μας παρατηρήσεις όπως και τις αυτοψίες που έχουμε διενεργήσει σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες στην Κύπρο.
1. Τι μέτρα έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία όσο αφορά την νεκρή ζώνη, τα οδοφράγματα; Με ευχολόγια δεν μπορεί να ελέγξουν την κατάσταση αλλά χρειάζονται δραστικά μέτρα και συνεχής παρακολούθησης σε όλη την γραμμή αντιπαράταξης και σε όλα τα σημεία που θα μπορούσε να διακινηθούν ζώα η πιθανό παράνομο εμπόριο.
2. Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και περιβάλλοντος όσο αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες και άλλα κτηνοτροφικά υποστατικά τα οποία είναι κατασκευές από του 1960? Μήπως οι τσίγκοι, τα ευτελή υλικά, τα σκουπίδια και τα νεκρά ζώα (φωτ.) είναι Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών κατασκευές;
3. Τι μέτρα λαμβάνονται όσο φορά τα νεκρά ζώα. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου πρόσφατα δέχτηκε καταγγελία (την οποία διερευνούμε με πολύ σοβαρότητα) ότι 4 εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιείχαν 40 τόνους ληγμένων κρεάτων είχαν ενταφιασθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε κάποια χωράφια στην Λευκωσία. Σε άλλη περίπτωση νεκροί χοίροι είχαν αφεθεί σε κάδους σκουπιδιών (φωτ.)
4. Eαν δεν υπάρχει (η υπάρχει) αποψίλωση προσωπικού σε ποίο βαθμό είναι σε θέση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν τις Εθνικές ή Ευρωπαϊκές και άλλες νομοθεσίες όσο αφορά τα θέματα της ευημερίας και προστασίας των ζώων (κυρίως των παραγωγικών); Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε η νόσος ήταν το 2014. Εάν όπως αναφέρουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην ανακοίνωση τους, λάμβαναν και λαμβάνουν αυστηρά μέτρα πως δικαιολογείτε η επανεμφάνιση της νόσου και μάλιστα με περισσότερη ένταση.
Τα πιο ερωτήματα δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι πληροφορίες και η ενημέρωση μας έρχονται από τις Ομάδες παρακολούθησης του κόμματος αλλά και από ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Καλείτε ο Υπουργός Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα γιατι ο πολίτης δικαιούται και πρέπει να γνωρίζει όλα τα γεγονότα και όλη την αλήθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις