Το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει νέα γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο Συνεργατισμό με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε με τους διεθνείς δανειστές και την Κυβέρνηση, όπως λέχθηκε την Δευτέρα (3/10) το απόγευμα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου.
Η Επιτροπή συζητούσε πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία επιχειρείται τροποποίηση του νόμου περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να διευκρινιστεί η φύση και η έκταση της εξουσίας του ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) και ειδικότερα στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (ΣΚΤ).
Ο κ. Νεοφύτου, ζήτησε από τον κ. Διονυσίου όπως το Υπουργείο στείλει στο Γενικό Εισαγγελέα και τις αναφορές που κάνει ο ίδιος στην αιτιολογική του έκθεση, δηλαδή το Memorandum of Understanding μεταξύ Κύπρου και των διεθνών δανειστών της, καθώς και το Relationship Framework Agreement.
Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής ήταν σαφής στην τοποθέτησή του ότι «όποιος χειρίζεται το δημόσιο χρήμα πρέπει να ελέγχεται» και εξέφρασε τη θέση ότι δεδομένου ότι πρόκειται για κρατική επιχείρηση που χειρίζεται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη θα πρέπει να τυγχάνει και του ανάλογου ελέγχου.
«Η πρόταση νόμου κ. Πρόεδρε ουσιαστικά αποκλείει το Γενικό Ελεγκτή, του αφαιρεί την αρμοδιότητα άσκησης του λεγόμενου διαχειριστικού ελέγχου», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Κατά την άποψή μας «χωρίς τον έλεγχο αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται ενημέρωση των πολιτών, λογοδοσία, διαφάνεια για τυχόν κακοδιαχειρίσεις ή παρατυπίες τις οποίες θα μπορούσε να κάνει μια διεύθυνση, η παρούσα ή μελλοντική της τράπεζας», είπε.
Συνέχισε σημειώνοντας ότι με τον τερματισμό του διαχειριστικού ελέγχου ουσιαστικά θα παραμείνει ο οικονομικός έλεγχος, που είναι η έκφραση γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων ο οποίος κατά κανόνα διεξάγεται από τους ιδιώτες ελεγκτές του Συνεργατισμού.
Την ίδια ώρα έδωσε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, κρατικοποιημένων, σε Γερμανία, Σλοβενία και Πορτογαλία, οι οποίες είναι συστημικές και ελέγχονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες των χωρών τους.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμη ότι το 2015 για πρώτη φορά ελέγξαμε τον Συνεργατισμό σημειώνοντας ότι ήταν σύντομος ο έλεγχος και ότι υπήρξε αριθμός παρατηρήσεων διαχειριστικής φύσεως. Έδωσε τα παραδείγματα 60 και έπειτα 21 προσλήψεων όταν το σχέδιο αναδιάρθρωσης έλεγε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί, ενώ παρατηρήσεις είχε και για τη διαδικασία πρόσληψης του Γενικού Διευθυντή, καθώς και για προνομιακά δάνεια σε υπαλλήλους και ελλείψεις στην παρακολούθηση της ανέγερσης του κτιρίου για την Συνεργατική Εταιρεία Μηχανογράφησης αξίας περίπου €12 εκ.
Προειδοποίησε επίσης ότι μια απόφαση αφαίρεσης των εξουσιών διαχειριστικού ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή σε κρατική επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει κακό προηγούμενο και έδωσε τα παραδείγματα της Cyta ή του ΡΙΚ.
Ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε επίσης τους Βουλευτές ότι πανευρωπαϊκά η τάση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επισταμένα ζητεί ότι θα πρέπει να αρχίσει ο έλεγχος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η δική μας εισήγηση, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για να επεκταθεί ο περιορισμός που υπάρχει για την Κεντρική Τράπεζα, είπε και εξέφρασε την άποψη ότι λανθασμένα έχει περιοριστεί ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Τράπεζα.
Είπε ακόμη ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να ενοχλεί το Συνεργατισμό ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφού θα τον βοηθήσει να ακολουθεί βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές.
Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης στο Υπουργείο Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου ανέφερε ότι το Υπουργείο υποστηρίζει την πρόταση νόμου. Η ΣΚΤ, είπε, τυγχάνει εποπτείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, προσθέτοντας ότι στο μνημόνιο προβλεπόταν ότι ο έλεγχος του θα γινόταν από εξωτερικούς ελεγκτικούς οίκους. Γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε, είχε σταματήσει η λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση των περί πιστωτικών εργασιών νόμο ο διαχειριστικός έλεγχος ενός αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος γίνεται από το τμήμα εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας. Πρόκειται, διευκρίνισε, για μια ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου η οποία απευθύνεται με τα ευρήματα της και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Ανέφερε ακόμη ότι στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στις πρόνοιες του μνημονίου, ή στο Relationship Framwork Agreement.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Τάκης Ταουσιάνης σημείωσε ότι εκείνο το οποίο επιζητεί αυτός ο οργανισμός «είναι να λειτουργεί στη βάση και με τις ίδιες συνθήκες που λειτουργεί και ο ανταγωνισμός, οι άλλες συστημικές τράπεζες του χώρου μας».
Μας ενδιαφέρει, πρόσθεσε, το διαχειριστικό κομμάτι, στο βαθμό που η Επιτροπεία θα μπορεί να διοικεί τον οργανισμό στην ίδια βάση που έχουν και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί του τόπου.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις