Αν και στην τρίμερη δεν τέθηκε καμιά ημερομηνία, σε σύντομο διάστημα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί και πάλι με τους δύο ηγέτες, δήλωσε ο Ειδικός του Σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χαβαντίς.
Όπως ανέφερε στην απεσταλμένη της τ/κ εφημερίδας, Εσρά Αϊγκίν, ο κ. Έιντε δεν υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία οι δύο ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει, είναι πολιτικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας και είναι μονοψήφιος ο αριθμός τους, λιγότερα από 10, “πράγμα που σημαίνει το περισσότερο 9”. Μεταξύ αυτών, είπε, το εδαφικό και η ασφάλεια και εγγυήσεις.
Ερωτηθείς για το τί έγινε στην τριμερή συνάντηση, ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε ότι υπάρχει ομογνωμία ότι δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των μη συμφωνημένων θεμάτων και πως τα 4 κεφάλαια που ήδη συζητούνται, εκτός ενός, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να λυθούν. “Αυτό το ένα θέμα είναι η εκ περιτροπής προεδρία. Βεβαίως εάν και αυτό λυθεί, θα είμαι πολύ ικανοποιημένος, αλλά μπορεί να μείνει για το τέλος. Για τα θέματα στα άλλα 4 κεφάλαια δεν βλέπω κανένα λόγο να μείνουν για πιο μετά. Είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες εβδομάδες. Από τις αρχές Οκτωβρίου θα προχωρήσουμε με ταχύτητα”.
Ο κ. Έιντε πρόσθεσε ότι τα ΗΕ δεν έχουν χρονοδιάγραμμα, υπάρχει μόνο ο στόχος που έχουν θέσει οι δύο ηγέτες. “Ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους, αυτό είπε και ο ΓΓ, επειδή βλέπουμε μια ευκαιρία και ξέρουμε ότι δεν θα περιμένουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να είναι ανοικτό για πολύ καιρό”.
Σε παρατήρηση ότι από την τριμερή συνάντηση αναμενόταν να βγει ένα πιο απτό πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για το τί θα γίνει από δω και πέρα και τί πήγε στραβά, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απάντησε ότι υπάρχει ομογνωμία για το πού βρισκόμαστε και το πού θέλουμε να πάμε, αλλά υπάρχει πρόβλημα για το πώς θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, πώς θα την προγραμματίσουμε. Μεταξύ των δύο πλευρών, συνέχισε, υπάρχει μια μεγάλη πολιτική διαφορά. “Ενώ η μια πλευρά θέλει να λέει ακόμη περισσότερα πράγματα, η άλλη πλευρά θέλει να λέει λιγότερα. Στην πραγματικότητα ως θέμα αρχών σκέφτονται το ίδιο”.
Η ε/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Έιντε, δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει πίεση από τα ΗΕ ή ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα, εάν βγει ότι θα γυρίσουν πίσω οι δύο ηγέτες, θα ολοκληρώσουν αυτή τη δουλειά σε μερικές εβδομάδες και θα επιστρέψουν εδώ (στη Νέα Υόρκη). Για την τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, σημαντικά στοιχεία είναι η μορφή (format) και οι ημερομηνίες. “Εγώ πρέπει να τους βοηθήσω να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Εάν υπάρξει δυσκολία στο να ξεπεραστεί το θέμα της επιμονής στις ημερομηνίες και τη μορφή, δεν θα το κάνω σημαντικό θέμα”. Από την άλλη, πρόσθεσε, ο ίδιος ήταν ο πρώτος που το είχε πει, ότι οι διαδικασίες με ανοικτό τέλος δεν μας οδηγούν πουθενά.
Ήταν μια καλή συνάντηση η τριμερής, ανέφερε ο κ. Έιντε, και εάν λέγονταν ότι “θα συναντηθούμε και πάλι την τάδε ημερομηνία”, θα ήταν ακόμη καλύτερα. “Ωστόσο ακόμη και αν δεν τέθηκε κάποια ημερομηνία, υπάρχει μια ομοφωνία ότι σε σύντομο διάστημα θα υπάρξει ξανά συνάντηση (των τριών)”.
Ερωτηθείς εάν με την επιστροφή των ηγετών θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ίδια μορφή (format), ο κ. Έιντε είπε ότι πρέπει να αλλάξουν τη μεθοδολογία και χρειάζεται μια μέθοδος όπου οι δύο ηγέτες να μπορούν να παρακολουθούν τα πολιτικά ζητήματα και να τα διαχωρίζουν. Θα πρέπει, συνέχισε, να καθοριστεί η στρατηγική και τις τεχνικές λεπτομέρειες να τις βλέπουν άλλοι. Τώρα, είπε, βλέπει ο ίδιος ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα των μεγάλων ζητημάτων με τα μικρά, των σημαντικών με τα ασήμαντα. Η δουλειά του, ανέφερε, είναι να βοηθήσει να καθοριστεί αυτή η στρατηγική.
Στη νέα διαδικασία, συνέχισε, σημασία είναι η επίδειξη ηγεσίας, τονίζοντας ότι το ΣΑ στηρίζει τη λύση στην Κύπρο και αυτή τη φορά η διαδικασία είναι πολύ περισσότερο στα χέρια των Κυπρίων. Η ηγεσία (leadership) είναι αυτή που θα καθορίσει τους επόμενους μήνες.
Στην ερώτηση εάν τα άλυτα θέματα μπορούν να νομιμοποιήσουν το να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό, ο κ. Έιντε απάντησε “Αυτό βασικά είναι σαν το γάμο. Εάν θέλετε να κάνετε καβγά, το κάθε θέμα είναι αρκούντως μεγάλο. Αλλά εάν δεν θέλετε να κάνετε καβγά, μπορείτε να ξεπεράσετε το κάθε τι. Δηλαδή το θέμα δεν είναι να μεγεθύνεις το θέμα αλλά η βούληση να το λύσεις”.
Βλέπει, είπε, ότι οι φίλοι του – όπως τους αποκάλεσε - Μουσταφά και Νίκος κάνουν πραγματικά ό,τι περνά από το χέρι τους για να άρουν τα εμπόδια που θέτουν ενώπιόν τους για να αποφύγουν τη λύση. Και αυτό, σημείωσε, είναι ένα μεγάλο φορτίο. Βλέπει, είπε, πως οι φωνές και στις δύο πλευρές που είναι ενάντια στη λύση υψώνονται και υποστηρίζουν η μια την άλλη. “Δεν είναι εύκολο αυτό το διάστημα να είσαι Νίκος Αναστασιάδης ή Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο δεν μπορείς να είσαι ηγέτης όταν κωπηλατείς σε ήρεμα νερά”.
Γίνεσαι μεγάλος ηγέτης, ανέφερε, όταν βγάλεις το λαό σου από τις δυσκολίες και τον μεταφέρεις σε όμορφες ημέρες.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις