Τα ζητήματα που παραμένουν προς επίλυση στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σημαντικά, όμως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ακόμη και στα μεγάλα ανοιχτά θέματα, ο τόνος που επικρατεί είναι διαφορετικός, τόνισε, σε δήλωσή του προς το ΚΥΠΕ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Έιντε υπογράμμισε ότι παραμένουν ανοιχτά μεγάλα ζητήματα, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και είναι γι αυτό που βρίσκεται στην Αθήνα και προηγούμενη φορά βρέθηκε στην Άγκυρα.
Τόνισε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει καμία ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα. Όμως, συμπλήρωσε, ο τόνος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις γι αυτά τα θέματα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι υποθέτει ήταν παλιότερα. Οι δύο πλευρές έχουν τις θέσεις από τις οποίες εκκινούν, αλλά και τη διάθεση να ακούσουν και να συζητήσουν.
Το «κλειδί», όπως είπε, είναι ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να καταλάβουν γιατί έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που η μία φοβάται την άλλη. Και η κάθε μία πλευρά προσπαθεί να μετριάσει το φόβο αυτό παίρνοντας προφυλάξεις απέναντι στην άλλη. Γιατί η μία πλευρά νιώθει ότι χρειάζεται την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, γιατί η άλλη πλευρά νιώθει ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας.
«Πρέπει να δούμε πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο και αν υπάρχουν τρόποι να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις ασφαλείας με τις οποίες όλοι θα είναι ασφαλείς μαζί, μέσα από συνεργασία», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται μακρινό, αλλά έχει συμβεί σε άλλες χώρες, ακόμη και σε χώρες που έζησαν και εμφύλιο πόλεμο. Και παρόλα αυτά το ξεπέρασαν και ο κόσμος μετά αναρωτιόταν για το γιατί τελικά υπήρξε η αρχική διαμάχη. Οπόταν σε αυτό είναι που προσβλέπουμε, είπε.
Όσον αφορά στις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι είναι χρήσιμο το ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν παρεμβαίνουν στα θέματα με τα οποία δεν συνδέονται. Φυσικά, τόνισε, πρέπει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων γιατί υπάρχουν τρεις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογράψει με την Κύπρο και για να κάνει κάτι κανείς σε αυτό τον τομέα χρειάζεται τη βοήθειά τους.
Ο κ. Έιντε επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ποτέ τόσο προχωρημένες σε καμία άλλη φάση συνομιλιών μεταξύ των Κυπρίων και εξαίρεσε από αυτό το τελικό σχέδιο Ανάν γιατί ήταν σχέδιο του ΟΗΕ και απέτυχε, όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, έχουν προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από ό,τι ήταν ποτέ.
Η αλλαγή αυτή, κατά τη γνώμη του, επήλθε από έναν συνδυασμό δύο πραγμάτων. Καταρχήν είναι η κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, που δημιούργησαν οι συχνές συνομιλίες μεταξύ τους. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημείωσε, δεν είναι απαραίτητο ότι συμφωνούν σε όλα, αλλά σίγουρα έχει αναπτυχθεί μια καλύτερη κατανόηση ως προς το γιατί έκαστος διατυπώνει μια συγκεκριμένη άποψη. Και έτσι έχει αρχίσει να υπάρχει σεβασμός ως προς τη θέση του άλλου, υπό την έννοια ότι ο ένας μπαίνει στη θέση του άλλου και αντιλαμβάνεται γιατί διατυπώνει μια συγκεκριμένη θέση. Όπως είπε ο κ. Έιντε, αν μπαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι όλα τα σημεία του είναι σωστά και όλα τα σημεία του συνομιλητή του είναι λάθος, προφανώς η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πάει μακριά. Αυτή η κατανόηση είναι λοιπόν ο πρώτος παράγοντας, παίρνει χρόνο και εμπιστοσύνη, και η εμπιστοσύνη έχει οικοδομηθεί.
Ο δεύτερος παράγοντας κατά τη γνώμη του είναι ότι και οι δύο ηγέτες και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το διεθνές περιβάλλον και συνειδητοποιούν το momentum που υπάρχει και είναι καλό, αλλά δεν είναι αιώνιο. Η ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά αν χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν η προσπάθεια αποτύχει για κάτι πολύ σημαντικό, δήλωσε, είναι εντάξει. Αλλά αν αποτύχει για κάτι μικρό που σχετίζεται με πρακτικά ζητήματα, δεν είναι καλό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις