Δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μερική συμφωνία στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Τετάρτη (07/09) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν αλλά δελτίο Τύπου μετά το πέρας της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μια μερική συμφωνία είναι αντίθετη με την αρχή ότι ‘τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα’.
Είπε ακόμη ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, η ανακοίνωση θα αναφέρεται στην παρατηρηθείσα πρόοδο και στις προοπτικές.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε κόμμα που του ζήτησε να μην υπογράφει το Κοινό Ανακοινωθέν. «Δεν πρόκειται περί Κοινού Ανακοινωθέντος, πρόκειται περί δελτίου Τύπου για την παρατηρηθείσα πρόοδο ή μη κατά τη διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων» είπε.
Ως προς τις αντιδράσεις κομμάτων, είπε ότι αυτά ενημερώνονται από τα πρακτικά για το τί διαμείβεται. «Στις 14 [Σεπτεμβρίου] το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω ενδελεχώς τα κόμματα για οτιδήποτε έχει μετατραπεί από συναντίληψη σε σύγκλιση, όπως και για τα εκκρεμούντα θέματα που χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω» είπε.
Αναφερόμενος στη (07/9) συζήτηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι αυτή περιστράφηκε στην εφαρμογή της λύσης και πρόσθεσε ότι με βάση τις προτάσεις των δύο πλευρών έγινε εκτεταμένη και γόνιμη συζήτηση.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συζήτησης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο υπήρξε την Τετάρτη (07/09) συναντίληψη ή ευθυγράμμιση των απόψεων με τον κ. Ακιντζί, απάντησε «υπήρξαν βεβαίως, όπως και υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές που χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων».
Ερωτηθείς αν με τον Τ/κ ηγέτη κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση στα δύσκολα θέματα είπε «νομίζω ναι, υπάρχουν όμως κάποια θέματα τα οποία τυγχάνουν διευκρίνησης και μιας περαιτέρω συζητήσεως που να μας οδηγήσουν σε μια οριστική σύγκλιση». Ως προς το κατά πόσο ισχύει αυτό και για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, απάντησε «εν μέρει».
Δέχτηκε παράλληλα πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και είπε ότι με αυτές δημιουργείται πρόβλημα στις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άτομο που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που βρισκόταν στο Προεδρικό.
Ως προς τη διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυ Πολυβίου και κατά πόσο θα γίνει έρευνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν χρειάζεται να κάνω έρευνα» ενώ πρόσθεσε ότι δε θέλει να κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος.
Ερωτηθείς για τη στόχευση της διαρροής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν γνωρίζει σε τί αποσκοπούν όσοι προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις. Ανέφερε παράλληλα ότι «προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία όσοι νομίζουν ότι με το να διαρρέουν κάποιες θεμιτές διαφωνίες ή θεμιτές εισηγήσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγματευτική ομάδα ή γενικότερα να προκαλέσουν ένα πρόβλημα».
Είναι σεβαστές οι αντίθετες απόψεις, αλλά και κάποιες εισηγήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν γονιμότερους προβληματισμούς, πρόσθεσε και είπε ότι ο ίδιος δεν θέλει να δώσει έκταση. Υπήρξε μια συγκεκριμένη εισήγηση ή μερική διαφωνία, αυτό είναι φυσιολογικό, ανέφερε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι όσοι έκαναν τη διαρροή για να δημιουργήσουν πρόβλημα «το μόνο πρόβλημα που δημιούργησαν ήταν στους εαυτούς τους», ενώ είπε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η διαβούλευση, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. «Η γνώμη των πολλών είναι σημαντικότερη από τη γνώμη του ενός» είπε.
Σε παρατήρηση ότι όταν δημοσίευσε κάποιες προτάσεις ή συγκλίσεις η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο κ. Ακιντζί δεν αντέδρασε, ενώ τώρα αντιδρά για τις αναφορές των ε/κ ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντιδράσαμε και εμείς για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στη Μιλλιέτ». Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι μια περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων με μια ζωντανή διαπραγμάτευση, όπου ανταλλάσσονται απόψεις και διαφοροποιούνται θέσεις.
Είπε ότι ο ίδιος μιλά για συναντίληψη και όχι για συγκλίσεις, διότι μπορεί στο μεσοδιάστημα να υπάρξει προβληματισμός για καλύτερη διαχείριση ενός θέματος, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.
«Εκείνο που έχει σημασία είναι που οδηγούμαστε, πώς καταλήγουμε και πώς δημιουργούνται οι προοπτικές επιτέλους να επιτύχουμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, γιατί θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων» είπε.
Σε άλλη ερώτηση, αν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, που λέει με τη σειρά του ότι δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «δεν γνωρίζω πότε με εμπιστεύτηκε ο κ. Παπαδόπουλος για να θέσω τέτοιο θέμα, ούτε και θέλω να σχολιάσω».
Είπε ότι είναι θέμα του κάθε πολιτικού ηγέτη να τον εμπιστεύεται ή όχι και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι τον εμπιστεύτηκε ο κυπριακό λαός με ένα σημαντικό ποσοστό.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις