ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eνώπιον του Ανωτάτου εκ νέου το νομικό ερώτημα που ηγέρθη στη δίκη της Τρ. Κύπρου

Eνώπιον του Ανωτάτου εκ νέου το νομικό ερώτημα που ηγέρθη στη δίκη της Τρ. Κύπρου

To Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει τη Δευτέρα (05/09) εκ νέου το νομικό ερώτημα που ήγειρε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνέλθει στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να δώσει περαιτέρω οδηγίες μετά και την καταχώρηση των γραπτών αγορεύσεων των δικηγόρων των δύο πλευρών. Όπως μας λέχθηκε, στη σημερινή συνεδρία, κατά πάσα πιθανότητα, το δικαστήριο θα επιφυλάξει την απόφαση του. Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο συνήλθε για πρώτη φορά για οδηγίες στις 4 Ιουλίου.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμη, οι πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδη και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδας Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με ενδιάμεση απόφασή του στις 14/06/2016 ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο νομικού ερωτήματος που αφορά στην εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία 2 της χειραγώγησης της αγοράς.

Ουσιαστικά το Κακουργιοδικείο επέτρεψε την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμοδότηση αναφορικά με το κατά πόσον δικαιούται και οφείλει να κάνει παρεμπίπτοντα έλεγχο αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω ΚΔΠ για λόγους πέραν από αντισυνταγματικότητα και υπέρβαση εξουσίας (ultra vires).

Σε περίπτωση που καταδειχθεί πως η ΚΔΠ της ΕΚΚ, επί της οποίας εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, πάσχει εγκυρότητας, τότε οι κατηγορούμενοι Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή αθωώνονται εξ ολοκλήρου αφού δεν είχαν κληθεί σε απολογία για άλλες κατηγορίες.

«Υπό αυτά τα δεδομένα κρίνουμε ότι η επίλυση του εγειρόμενου νομικού ζητήματος θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για την απόφαση συγκεκριμένης πτυχής της παρούσας υπόθεσης και του αποτελέσματος της αναφορικά με τους κατηγορούμενους», αναφέρεται στην απόφαση την οποία διάβασε η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λένα Δημητριάδου.

Το Κακουργιοδικείο ανέβαλε στις 15/07/2016 την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να δοθεί χρόνος για εξέταση του ερωτήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η εκδίκαση της υπόθεση ενδεχομένως να πάρει και νέα αναβολή σε περίπτωση που μέχρι τις 16/9 δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου επί του συγκεκριμένου ερωτήματος.

Υπενθυμίζεται το Μόνιμο Κακουργιοδικείο με απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία.

Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Το Δικαστήριο κάλεσε τους έξι κατηγορούμενους σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Η Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανδρέας Ηλιάδης καλούνται σε απολογία για τις κατηγορίες 3 και 4 ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσαν πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Παράλληλα, ο κ. Αριστοδήμου καλείται σε απολογία και για την 5η κατηγορία, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας, ενώ ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.

Η υπόθεση αυτή καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 19/12/2014 και στις 30 Ιανουαρίου 2015παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο άρχισε στις 27/02/2015.

Εξάλλου, για τις 16 Σεπτεμβρίου έχει επανοριστεί και η δεύτερη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά την εξαγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2010 από την τράπεζα.

 

Οι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα: Ανδρέας Ηλιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Γιάννης Κυπρή, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέα Αρτέμη, Μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Γεωργιάδης, Μη εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Κώστας Σεβέρης, Μη εκτελεστικό Μέλος ΔΣ και Κώστας Χατζήπαπας, Μη εκτελεστικό Μέλος ΔΣ. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν, επίσης, μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση βασίζεται στην έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου και την παράλειψή της να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης.

Να σημειωθεί ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη και η Τράπεζα Κύπρου είναι κατηγορούμενοι και στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας.

Η 2η ποινική υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και πρώην στελέχη της καταχωρήθηκε στις 25/09/2015 και στις29/10/2015 είχε παραπεμφθεί για εκδίκαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει μέχρι σήμερα λόγω συνεχών αναβολών που ζητά η πλευρά της υπεράσπισης με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη που αφορά την πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και στην οποία εγείρονται παρόμοια θέματα με τη δεύτερη υπόθεση.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top