Στα όσα δήλωσε ο Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρει και τον τρόπο που η Κυβέρνηση μπορούσε να αποφύγει το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.
Το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δήλωσε την Πέμπτη 28/7, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αμφισβητήσει τα νούμερα της PIMCO και να ζητήσει ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Ορφανίδης μιλούσε στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκδοσης του του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με τίτλο «The Cyprus Bail-In: Policy lessons from the Cyprus Economic Crisis», σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης εκδοτικό οίκο Imperial College Press και το World Scientific Publishing.
Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το κούρεμα δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να γίνει και μάλιστα δεν μπορούσε καν να γίνει στην Κύπρο πριν από το 2013, αφού δεν υπήρχε η νομοθεσία ούτε το νομικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο έγινε μετά το κούρεμα στην Κύπρο. “Εμείς το νομοθετικό πλαίσιο το κάναμε εθελοντικά”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις προστατεύουν τους πολίτες τους από κουρέματα, "ενώ στη δική μας την περίπτωση είχαμε μια άλλη διαχείριση". Είπε επίσης στο τέλος του 2012, η ΚΤΚ μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασαν ένα νόμο ο οποίος έδινε ουσιαστικά απεριόριστες εξουσίες στην ΚΤΚ "να διαλύσει όποια τράπεζα ήθελε". Αυτός ο νόμος εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2013, αλλά δεν παρουσιάστηκε καθόλου στη Βουλή, ανέφερε.
Στις 22 του Μάρτη του 2013, είπε, παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για να ψηφιστεί κατ` επείγον “και δυστυχώς, κατά την άποψη μου, η Βουλή ψήφισε εκείνο το νομοσχέδιο και αυτό το νομοσχέδιο χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το κούρεμα”.
Για τον ELA, είπε ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν συνάδει με το εποπτικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και με τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος."Κάτι πήγε λάθος με τον ELA”, είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι μεταξύ του Μάιου του 2012 και του Μάρτιου του 2013 δόθηκαν 6 δισ. Ευρώ επιπλέον ELA στην Μαρφίν – Λαική τα οποία μετά κουρεύτηκαν και διερωτήθηκε για ποίο λόγο η ΚΤΚ και η ΕΚΤ επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο.
Η Κυβέρνηση το 2013, είπε, θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα νούμερα της PIMCO και να ζητήσει ίση μεταχείριση και διερωτήθηκε εάν γνώριζε κανένας στην ΚΤΚ ότι τα νούμερα της PIMCO ήταν λανθασμένα. “Αυτό δεν το ξέρουμε επίσημα γιατί δεν μας έχει πει η ΚΤΚ τί ακριβώς έχει συμβεί”, ανέφερε.
Ο κ. Ορφανίδης παρουσίασε δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο η ΚΤΚ όχι μόνο ήξερε ότι ήταν λανθασμένα τα νούμερα της PIMCO , αλλά είχε και ανάλυση από μια άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα την Black Rock που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να μην γίνει το κούρεμα.
“Από ότι αντιλαμβάνομαι η τελική έκθεση της Black Rock ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την ΚΤΚ. Δεν ξέρω σε ποιο συρτάρι κρύβεται”, είπε και πρόσθεσε ότι “με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί το κούρεμα παρά την επιδείνωση της οικονομίας”.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις