Μεταμεσονύχτια συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Πούτιν και Μητσοτάκης συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό.
Ο κ. Πούτιν δέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη των διακρατικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας υπερβαίνει την πολιτική. Κάναμε πολλά για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων όταν εδώ στην Ελλάδα βρίσκονταν στην Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του κόμματός σας".
Και η σημερινή επίσκεψη ήταν πολύ επιτυχής, πολύ ουσιαστική για το επιχειρηματικό κλίμα. Για πολλά πράγματα συμφωνήσαμε κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε, και εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή τις κοινές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι χαίρεται που έχει την τιμή να είναι Πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο όταν βρέθηκε στην Κυβέρνηση το 2004 – 2009, έκανε πολλά πράγματα για να προωθήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Οι δεσμοί των χωρών μας είναι πολύ στενοί. Είναι δεσμοί που ανάγονται στις παραδόσεις μας, στη θρησκεία μας και στην κοινή γεωγραφική μας θέση. Νομίζω, ότι είναι σημαντικό ότι σε αυτήν τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική, ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο. Έχω και εγώ ένα προσωπικά έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων", ανέφερε.
Η Νέα Δημοκρατία, ως το κατεξοχήν μεγάλο κεντροδεξιό φιλελεύθερο Κόμμα, υπήρξε και παραμένει ανέκαθεν υπέρμαχο των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Και χαιρόμαστε - που έστω και με κάποια καθυστέρηση - η Κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε.
"Φυσικά υπάρχει - εξ όσων αντιλαμβανόμαστε - ένα σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα βγει από τον φαύλο κύκλο από τον οποίο βρίσκεται χωρίς σημαντικές ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον το οποίο δείχνετε και εσείς προσωπικά, αλλά και η αποστολή σας συνολικά, για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", πρόσθεσε.
"Οι οικονομικές σχέσεις, προφανώς, μπορούν να πάνε πέρα από τη σύσφιξη απλά των σχέσεων σε επίπεδο τουρισμού – φιλοξενούμε κάθε χρόνο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από τους συμπολίτες σας, οι οποίοι απολαμβάνουν τη φιλοξενία της χώρας μας - αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ παρά πέρα", ανέφερε.
"Και βέβαια πιστεύουμε ότι και στα ζητήματα που αφορούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ρωσία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ειδικά στη βοήθεια που μπορεί να παράσχει και για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Υπάρχει μια κινητικότητα που μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους, αλλά φυσικά ακόμα τα δύσκολα είναι μπροστά μας», είπε.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προέβη σε μία ακόμη δήλωση στην οποία τόνισε ότι εκτός από ιστορικές ρίζες φιλίας Ελλάδα και Ρωσία έχουν και εξαιρετικά θετικές προοπτικές προς όφελος και των δύο λαών.
«Η Ρωσία βλέπει στην Ελλάδα μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Και η Ελλάδα βλέπει στη Ρωσία μια σταθερή φίλη χώρα με την οποία μπορούμε και πρέπει να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Από τον τουρισμό έως τη γεωργία. Από τις διπλωματικές σχέσεις έως τον πολιτισμό. Και βέβαια στο σύνολο των
τομέων της οικονομίας", είπε.
Εδώ βεβαίως, πρόσθεσε, ιδιαίτερη σημασία έχει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κάτι για το οποίο συζητήσαμε εκτενώς και είχα έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσω το ουσιαστικό ενδιαφέρον που υπάρχει από ρωσικής πλευράς, ανέφερε.
"Πέραν των διμερών σχέσεων, που κατά κοινή μας διαπίστωση είναι άριστες, με τον κ. Πούτιν, κάναμε και μια επισκόπηση της ανησυχητικά ρευστής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας. Μιλήσαμε βέβαια και για το Κυπριακό», σημείωσε, και συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις θέσεις της ΝΔ για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις