Το έργο και το ρόλο της Κυβέρνησης στην αποκάλυψη και διερεύνηση σκανδάλων ανέλυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, υποστηρίζοντας πως καταγγελίες από κόμματα και πρόσωπα για σκάνδαλα υπήρξαν και στο παρελθόν, όμως η διερεύνησή τους ουδέποτε προχώρησε
Ο κ. Νικολάου χωρίς να καταδεικνύει συγκεκριμένα κόμματα, είπε πως ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει και όχι να απαντήσει, για το τί έπραξε αυτή η Κυβέρνηση για την πάταξη των σκανδάλων, σε σχέση με το τι γινόταν στο παρελθόν.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νικολάου είπε αρχικά πως η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και μηδενική ανοχή στη συγκάλυψη και τον εφησυχασμό, από την πρώτη στιγμή παρείχε την απαιτούμενη στήριξη προς όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε όλα τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε πως για αυτό δεν περιοριστήκαμε στη διακήρυξη της μηδενικής ανοχής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς διευκόλυνση του έργου των ανακριτικών αρχών. Οπως είπε, η Κυβέρνηση στήριξη το έργο του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, συγχαίροντας τους για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής του κράτους ώστε, σε αντίθεση με το παρελθόν, να διερευνώνται τα φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ακόμη και εκείνα για τα οποία έγιναν καταγγελίες στο παρελθόν και ουδέποτε διερευνήθηκαν.
“Για πρώτη φορά στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα στις διωκτικές αρχές να διερευνούν άφοβα, χωρίς να υπάρχει περιθώριο κουκουλώματος υποθέσεων. Για πρώτη φορά ενθαρρύνθηκαν οι πολίτες να καταγγέλλουν και να δείχνουν εμπιστοσύνη στις διωκτικές αρχές”, είπε.
Ο κ. Νικολάου είπε πως για πρώτη φορά κάποια Κυβέρνηση έδειξε τόση αποφασιστικότητα, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει. Μεταξύ των οποίων είναι η νομοθετική ενίσχυση των διαδικασιών και εξουσιών του κράτους για δέσμευση και δήμευση περιουσιών που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες, η ψήφιση νόμου για άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας, η ενισχύθηκε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με την αποπαγοποήση 26 νέων θέσεων δικηγόρων της Δημοκρατίας και του Γενικού Ελεγκτή με 10 νέες θέσεις και 14 αποσπάσεις λειτουργών της Δημόσιας Υπηρεσίας, παρά το μορατόριουμ σε θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία.
Επίσης, ενισχύθηκε η αποτελεσματικότητα του ελέγχου του πόθεν έσχες και η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσίας των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των ανακρίσεων και τη στοιχειοθέτηση υποθέσεων αναφορικά με τις υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας και ενισχύθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες τους Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.
Οπως είπε ο κ. Νικολάου προς διευκόλυνση της αποκάλυψης και δίωξης των πράξεων διαφθοράς και με στόχο να ενθαρρυνθούν περισσότεροι πολίτες, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο που προνοεί μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση διασφάλισε ότι οι ανακριτικές αρχές επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες. “Θεωρούμε αδιανόητη την όποια προσπάθεια συγκάλυψης ή καθοδήγησης του έργου εξιχνίασης κάθε υπόθεσης διαφθοράς ή διαπλοκής”, είπε, προσθέτοντας πως δεν ακολουθεί η Κυβέρνηση πρακτικές του παρελθόντος γιατί τα σκάνδαλα και οι πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας δεν είναι σημερινά φαινόμενα αλλά είναι χρόνια και ουδέποτε διερευνήθηκαν έστω και αν υπήρξαν καταγγελίες.
“Γιατί καταγγελίες”, συνέχισε, “υπήρξαν και προηγουμένως από κόμματα και πρόσωπα, τα οποία κατάγγελλαν τέτοιου είδους υποθέσεις, όμως η διερεύνησή τους ουδέποτε προχώρησε, γι αυτό ας μη προτρέχουν κάποιοι να εξάγουν συμπεράσματα, μάλιστα αυθαίρετα και αβάσιμα, να εξαργυρώσουν πολιτικές επιταγές, όταν ανάλογες καταγγελίες, στο παρελθόν, υποβάλλονταν εις `ώτα μη ακουόντων`”.
Ο κ. Νικολάου είπε πως οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια και είναι κρίμα να λέμε κάποιοι ότι προβαίνουν σε καταγγελίες, επειδή συμπαρατάσσονται με κόμματα. “Ας αναρωτηθούν γιατί ενώ υπήρχαν καταγγελίες από την περασμένη δεκαετία για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, κατά την περίοδο κατακύρωσης των προσφορών ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ, για τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, δεν προχωρούσαν ποτέ. Γιατί σήμερα προχώρησαν”, διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς αν έχει προκληθεί από κάποιο κόμμα και προβαίνει σήμερα στην παρουσίαση του έργου της Κυβέρνησης, ο κ. Νικολάου είπε πως αυτή ήταν μια πρόκληση που έγινε από κάποιους και για την οποία θεωρεί αναγκαίο να διευκρινίσει, και όχι να απαντήσει, κάτι που συμβαίνει σήμερα και δεν συνέβαινε στο παρελθόν. “Διότι κάποιοι ουσιαστικά παραγνωρίζουν ποιο ήταν το έργο που έγινε από πλευράς Κυβέρνησης, η αποφασιστικότητα που έχει επιδειχθεί από την πρώτη στιγμή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και με βάση τα οποία σήμερα βλέπουμε υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης”, είπε, απαντώντας στο ερώτημα γιατί σήμερα έδωσε τη διάσκεψη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Σε σχόλιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν ότι απαντάει για να πάρει τα εύσημα ως Κυβέρνηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η Κυβέρνηση δεν διεκδικεί τα εύσημα για ένα θέμα που έχει αποδείξει μέσα από πράξεις, την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την διερεύνηση των σκανδάλων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις