Εισηγήσεις που διασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και πολιτειακής ζωής και πατάσσουν τη διαφθορά και τον αθέμιτο πλουτισμό κρατικών αξιωματούχων, κατέθεσε σήμερα στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Πρόεδρος της “Αλληλεγγύης” Ελένη Θεοχάρους και ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος, Δημήτρης Συλλούρης.
Μετά τη συνάντηση και αναλύοντας τις εισηγήσεις της “Αλληλεγγύης” η κ. Θεοχάρους είπε ότι αυτές “είναι ξεκάθαρες και περιλαμβάνουν τον έλεγχο της διαδρομής των χρημάτων σε κόμματα, πολιτικούς, πολιτειακούς αξιωματούχους και επιπλέον τη διερεύνηση και των ανταλλαγμάτων τα οποία δόθησαν έναντι των διαδρομών αυτών”.
Πρόσθεσε ότι “αυτός ο έλεγχος εμείς θέλουμε να γίνει, εάν είναι δυνατόν, και αναδρομικά, αντιλαμβανόμαστε όμως τις δυσχέρειες για κάτι τέτοιο, όσο όμως αφορά τις Προεδρικές Εκλογές και τις Βουλευτικές Εκλογές θα πρέπει να γίνει μια πλήρης διερεύνηση αυτής της ιστορίας. Έτσι χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση”.
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι “η δεύτερη πρόταση που καταθέσαμε είναι η δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που αφορούν το σκάνδαλο με τις τράπεζες που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην είναι ποινικά ζητήματα, αφορούν όμως, διοικητικές ή αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές”.
Ανέφερε πως “όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας και πόσο έχει ταλανίσει την πατρίδα μας, και ένα παράδειγμα είναι η υπόθεση με τη Focus και τη χρηματοδότηση των κομμάτων”.
Η Πρόεδρος της “Αλληλεγγύης” είπε ότι “έντονη θέση και εισήγησή μας είναι να επεκταθεί ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και με πολλή χαρά πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για αυτό το ζήτημα, γιατί, επιτέλους, ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να είναι στο απυρόβλητο και να είναι ανεξέλεγκτη η δραστηριότητά της”.
Συνέχισε λέγοντας ότι “για μας έχει ιδιαίτερη σημασία να μην ξανασυμβούν αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και επιπλέον ζητούμε να δημιουργηθεί νομοθεσία για την προστασία των αυτοβούλως προσερχομένων για να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία για κάτι το οποίο έχει υποπέσει στην αντίληψή τους και συνιστά παραβίαση της χρηστής διοίκησης ή άλλης μορφής κακοδαιμονία της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής”.
Για μας στην “Αλληλεγγύη”, είπε η κ. Θεοχάρους, “η αρχή της πλήρους διαφάνειας πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα του κράτους και οι αποφάσεις και οι διοικητικές πράξεις των δημοσίων φορέων να δημοσιοποιούνται ενώ και το πόθεν έσχες θα πρέπει να επεκταθεί, γιατί δεν νομίζουμε ότι καλύπτεται αυτή τη στιγμή η χρηστή διοίκηση, με την υφιστάμενη νομοθεσία”.
Πρόσθεσε ότι είναι για αυτούς τους λόγους “που ζητάμε τη λειτουργία, για μια μεταβατική περίοδο έστω δέκα χρόνων, μέχρι που να υπάρξει η πλήρης δημιουργία της στρατιάς των εντίμων πολιτών, μιας Αρχής, η οποία θα ελέγχει τη διαφθορά, θα είναι ανεξάρτητη, θα είναι ενιαία και θα είναι υπεράνω και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γενικής Εισαγγελίας και των άλλων αξιωματούχων.
Για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση είπε ότι “ενημερωθήκαμε εκτενώς από τον Γενικό Ελεγκτή για το έργο το οποίο επιτελεί και, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο κ. Μιχαηλίδης, είναι θεσμικά υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της κρατικής μηχανής, για την αποφυγή της διαφθοράς, για τη διαφάνεια, για όλα όσα θα πρέπει να διέπουν τη χρηστή διοίκηση κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι σε αυτό το κράτος”.
Καταλήγοντας, η κ. Θεοχάρους είπε πως “πιστεύουμε ότι θεσμικά έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους μηχανισμούς ελέγχου της πολιτείας και τη δημιουργία επιτέλους μιας γενεάς δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν θα ενδίδουν σε χρηματισμό, θα τηρούν το καθήκον τους και την υποχρέωσή τους προς την κοινωνία, προς το κράτος, προς την ιστορία του τόπου μας”.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις