ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα-Ιαπωνία: Στη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση να βασίζονται οι διμερείς σχέσεις

Κίνα-Ιαπωνία: Στη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση να βασίζονται οι διμερείς σχέσεις

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία πρέπει να βασίζονται στη διμερή συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση, είπε σήμερα στον Ιάπωνα ομόλογό του, Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Κίνα θα κρίνει την επιθυμία της Ιαπωνίας για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, επί τη βάσει των πράξεών της.

Η Κίνα είναι δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ η Ιαπωνία έχει την 3η θέση στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ασταθείς από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και έναντι της διεκδίκησης μιας ομάδας αμφιλεγόμενων νησιών, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Οι προσπάθειες αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ενεργοποιήθηκαν, μετά από συναντήσεις του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ωστόσο, το Πεκίνο παραμένει επιφυλακτικό έναντι των ιαπωνικών προθέσεων, μετά τις αποφάσεις που έχει λάβει το Τόκιο, ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ξένο έδαφος.

Κατά τη σημερινή συνάντησή τους, στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε στον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί, ενώ η Ιαπωνία θα πρέπει να προσδιορίσει ξεκάθαρα τους λόγους της επιδείνωσης αυτής. "Τον τελευταίο καιρό, η ιαπωνική πλευρά εκφράζει την ελπίδα της, για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, έχει δείξει την πολιτική θέληση να κάνει το πρώτο βήμα. Εάν έρχεστε με ειλικρίνεια σας καλωσορίζουμε," δήλωσε ο Ουάνγκ.

"Όπως λέει μια κινεζική παροιμία πρέπει ν' αποφασίζεις όχι με όσα οι άνθρωποι λένε, αλλά επί τη βάσει όσων πράττουν. Είμαι έτοιμος ν' ακούσω τις προτάσεις σας, αλλά και τον τρόπο που αυτές θα υλοποιηθούν," συμπλήρωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, για να καταλήξει: "Σύμφωνα με την ιστορία μας, η υλοποίηση υποσχέσεων και η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση, πρέπει να είναι η βάση για την ανάπτυξη των σινοϊαπωνικών σχέσεων."

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του, για τα συλλυπητήρια της κινεζικής ηγεσίας, αναφορικά με τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν την Ιαπωνία.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top