LIKE ONLINE

Μόνο τον αριθμό του κινητού χρειάζεται ένας χάκερ για να «επιτεθεί»

Μόνο τον αριθμό του κινητού χρειάζεται ένας χάκερ για να «επιτεθεί»

Ανεξάρτητα από τις πόσες προφυλάξεις ασφαλείας παίρνουμε για να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα στο κινητό, το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ για να μας επιτεθεί, είναι ο αριθμός μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η δυνατότητα αυτή είχε αποδειχτεί για πρώτη φορά το 2014 από τον Γερμανό ερευνητή ασφαλείας Κάρστεν Νολ, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για χάκερς που είχε πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο. Ένα χρόνο αργότερα, στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, o Νολ απέδειξε ότι δεν είχε γίνει τίποτα για να ενισχυθεί η ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων και ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να αποκτήσει αυτού του είδους την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, μόνο με έναν αριθμό.

Αυτή η «μέθοδος επίθεσης» χρησιμοποιεί την υπηρεσία ανταλλαγής δικτύου, που ονομάζεται Σύστημα Σηματοδοσίας No.7 (Signaling System No.7 - SS7) και η οποία δρα ως μεσολαβητής μεταξύ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Όταν πραγματοποιούνται κλήσεις ή αποστελλονται μηνύματα κειμένου ανάμεσα στα δίκτυα, το SS7 διαχειρίζεται λεπτομέρειες όπως τη μετάφραση του αριθμού, η μεταφορά των SMS και άλλες λειτουργίες που συνδέουν ένα δίκτυο με ένα άλλο.

Μέσω της παράνομης πρόσβασηςστο σύστημα SS7, ο χάκερ μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία κάποιου χρήστη, να διαβάσει τα εισερχόμενα και εξερχόμενα μηνύματά του και το ιστορικό κλήσεων ή να ακούσει ή ακόμα και να καταγράψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω της συσκευής. Το μόνο που χρειάζεται για να τα κάνει όλα αυτά είναι απλώς ο αριθμός του θύματος, τον οποίο θα καταχωρίσει ως «αναγνωριστικό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το μεγαλύτερο ζήτημα για τους καταναλωτές έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους, ενάντια σε τέτοιου είδους επιθέσεις, αφού πραγματοποιούνται μέσω δικτύου χωρίς να έχει σχέση η συσκευή που χρησιμοποιούν. Η μόνη λύση, κατά τον Νολ, θα ήταν να κλείσουν το κινητό τους αν πιστέψουν ότι δέχονται επίθεση, αφού ούτε η επιλογή δύσκολου pin ούτε η αγορά ακριβού κινητού μπορούν να τους προστατέψουν.

protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top