Με 32 ψήφους υπέρ, 21 ψήφους εναντίον και μία αποχή, η Ολομέλεια έβαλε στον πάγο τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, σε μια τεταμένη συζήτηση που περιέλαβε «κουτσομπόλες», αλλά και αποκαλύψεις.
Την υστάτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε αναβολή της συζήτησης του θέματος για τη νέα Βουλή, κάτι που απορρίφθηκε. «Δεν νομίζω με κλειστή τη Βουλή να έρθει οποιοδήποτε νομοσχέδιο για αποκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά. Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.
Απορρίπτοντας το αίτημα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπενθύμισε μεν ότι η Κυβέρνηση απέσυρε τα 5 νομοσχέδια που αφορούν στην διαδικασία αποκρατικοποίησης της Cyta, για να προσθέσει δε ότι «υπάρχει όμως και λειτουργεί ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων ο οποίος προκαλεί τετελεσμένα στους οργανισμούς». Έφερε ως παράδειγμα ότι ο Έφορος ανέστειλε την εισαγωγή της τεχνολογίας 4G στη Cyta «μέχρι να προχωρήσει ο ανταγωνισμός στην εισαγωγή της και τέσσερις μήνες αργότερα».
«Επιμένουμε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί τώρα, υπάρχουν σαφείς λόγοι γιατί πρέπει να συζητηθεί», είπε. Και ο Άγγελος Βότσης τάχθηκε υπέρ της συζήτησης του θέματος. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης τάχθηκε υπέρ της συζήτησης του θέματος, λέγοντας ότι «αυτά τα ζητήματα ιδιαίτερα ζητήματα αρχής και ζητήματα πολιτικής πρέπει να ξεκαθαρίζουν», είπε, ενώ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί ήδη το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους υπαλλήλους της Cyta.
Οι «φίλοι τους και οι «κουτσομπόλες»
Τη συζήτηση άναψε η ομιλία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη ο οποίος είπε «κάθε μέρα που περνά με την αβεβαιότητα που επικρατεί σε αυτούς τους οργανισμούς λειτουργεί υπονομευτικά και ιδιαίτερα στη Cyta, η οποία εργάζεται σε συνθήκες ανταγωνισμού».
Λέγοντας πως η Cyta έδωσε πέραν των €700 εκατομμυρίων στο κράτος υπό την μορφή μερισμάτων, ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε: «Γιατί πρέπει να την ξεπουλήσουν γιατί πρέπει να την παραδώσουν σε κάθε ιδιώτη φίλο τους;»
Από την πλευρά του, ο κ. Βότσης είπε ότι το ΔΗΚΟ όταν ψήφιζε το νόμο που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις το έπραξε διευκρινίζοντας ότι θα δει κάθε περίπτωση αποκρατικοποίησης ξεχωριστά. Είπε ότι το ΔΗΚΟ στήριξε τη διαδικασία της Αρχής Λιμένων διότι αυτή δεν αφορούσε πώληση κρατικής περιουσίας, αλλά εμπορικοποίηση. Αναφερόμενος στη διαδικασία της Cyta, ο κ. Βότσης σημείωσε πως «εξακολουθούν τα πράγματα να οδηγούν σε μια πρόταση που όχι μόνο δώρο (προς τους ιδιώτες) δεν θα ήταν η Cyta, αλλά κάτι περισσότερο από δώρο».
Ο Γιώργος Περδίκης με τη σειρά του, τόνισε ότι θα υπερψηφίσει τη νομοθεσία του παγώματος των αποκρατικοποιήσεων σαν μια λογική περίοδο που θα επιτρέψει στους οργανισμούς αυτούς να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν. «Η περίοδος δεν δίνεται για να διατηρήσουν τις θέσεις τους κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά.
Στελέχη του ΑΚΕΛ συνόδευαν επενδυτές των αεροδρομίων
Πρώτος το γάντι των αιχμών σήκωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτοί οι οποίοι λένε σήμερα ότι δεν επιτρέπουμε στον οργανισμό να αναπτυχθεί, κρατούσαν θέσεις-κλειδιά για την στρατηγική θέση για κομματικούς λόγους». Πρόσθεσε δε ότι η καθαρή περιουσία της Cyta από 2011 μέχρι 2015 μειώθηκε κατά 300 εκατομμύρια. «Αν αυτό δεν σημαίνει κάτι για αυτό το σώμα;», διερωτήθηκε.
Στην δική του αναφορά, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως δεν είμαστε a priori εναντίον οποιαδήποτε αποκρατικοποίησης, αλλά στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο σωστή διαχείριση «χωρίς το βάρος τη Τρόικα».
Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντέστρεψε τα πυρά, λέγοντας η συζήτηση του θυμίζει το 2000, όταν συζητείτο η ανάθεση της λειτουργίας και της ανέγερσης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή. «Έξω οργανωμένοι μουρμουρούσαν για ξεπούλημα. Μόλις πέρασε η νομοθεσία οι πρώτοι που συνόδευαν πολυεθνικές για τους στρατηγικούς στα αεροδρόμια ήταν στελέχη του κόμματος που μιλά για φίλους», σημείωσε.
Άφησε και αιχμές προς το ΔΗΚΟ, λέγοντας πως ο κ. Βότσης δεν έχει δυνατή μνήμη. «Θυμάται για το 2012 αλλά ξέχασε το 2015 που το κόμμα του έχει ψηφίσει το 2015 και δεν άκουσα το λόγο, εκτός του ότι έχει εκλογές, για να αναθεωρήσει την άποψή του», συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη ότι η συζήτηση «δίνει την αντίληψη στην κοινωνία ότι είναι το τέλος της Δημοκρατίας σήμερα. Δεν έχει επόμενη ημέρα, δεν έχει επόμενη Βουλή και πρέπει όλα να περάσουν σήμερα».
Πάντως, ο ίδιος είπε πως με την έναρξη της νέας Βουλής θα καταθέσει πρόταση νόμου που να καθορίζει ότι «τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας της Βουλής να μην ψηφίζεται οποιοσδήποτε νομοσχέδιο σοβαρής φύσεως όπως επίσης και να μην εξετάζονται τα όποια αιτήματα».
«Αυτή η χώρα πρέπει να πάει μπροστά», είπε.
Οι «κουτσομπόλες του χωρκού»
Απαντώντας στον κ. Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. «Να μην μετατρέπεται ο ίδιος όπως οι κοινές κουτσομπόλες. Ποια είναι τα στελέχη του ΑΚΕΛ που συνόδευαν πολυεθνικές εταιρείες;», ρώτησε.
Αναφέρθηκε στις αναφορές του Δημάρχου Πάφου, ο οποίος «βγήκε από το ΡΙΚ να καταγγείλει βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι είναι διαπλεκόμενος σε ένα θέμα» και πρόσθεσε: «Θα καταντήσουμε παραπάνω από τις κουτσομπόλες του χωρκού. Αν έτσι θα βοηθήσουμε τον τόπο να πάει μπροστά κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος».
Ο Κυπριανού απάντησε στον κ. Νεοφύτου για τη δημιουργία της Hellas Jet που επισώρευσε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων. «Εκείνο που ήθελαν ήταν άρτο και θεάματα και σήμερα μας κατηγορούν», είπε.
Στην αιχμή που άφησε κατά του ΔΗΚΟ ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε δευτερολογία του ο Άγγελος Βότσης. Είπε ότι ο ίδιος δεν δέχεται όταν το κόμμα «δεν ψηφίζει αυτό που θέλουν (ο κ. Νεοφύτου) να μας κατηγορεί ότι είμαστε η χειρότερη Ολομέλεια και οδηγεί τον τόπο προς την καταστροφή».
«Το κάθε κόμμα ψηφίζει ότι θεωρεί σωστό και δεν θα ρυμουλκηθεί», πρόσθεσε με νόημα.
Ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι χαρακτήρισε πολύ δογματική την προσέγγιση για να ψηφίζουμε νόμο να τερματίζονται οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με αποκρατικοποίηση. «Θα είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι για τον τόπο αν αφιερώναμε όλο αυτό το χρόνο για να καθορίζαμε ένα σωστό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις», πρόσθεσε.
Είπε τέλος ότι η αναφορά Αβέρωφ Νεοφύτου για το αεροδρόμιο «δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη» και πρόσθεσε πως δεν ζητά στοιχεία τώρα αλλά θα το κάνει την επομένη των εκλογών.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι έγκλημα να έχεις συνεργασία με κάποιους για ένα έργο, που με βάση τους νόμους του κράτους ξεκινά. «Δεν είπα ότι είναι έγκλημα, ότι είναι διαπλοκή. Τι το κακό είναι να έρθει οποιοσδήποτε επενδυτής στην Κύπρο να έχει ένα τοπικό συνεργάτη που να γνωρίζεται και να σχετίζεται με ένα πολιτικό χώρο;», διερωτήθηκε.
Ο Μαρξ και το Marx and Spencer
Παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης αναφέρθηκε σε αναφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη ότι είναι μαρξιστής για να σημειώσει ότι «πρώτη φορά ακούω τον κ. Μαυρίδη να δηλώνει μαρξιστής. Εκτός και αν ο κ. Μαυρίδης διάβασε εγχειρίδιο των Marx and Spencer». Συνέδεσε την πορεία λύσης του Κυπριακού με το θέμα των ευαίσθητων ημικρατικών οργανισμών. «Πριν λύσουμε το Κυπριακό το κράτος δεν θα μείνει τίποτα που να έχει κυριαρχία», πρόσθεσε.
Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι προσπαθεί να μειώσει την αξία της Cyta. Άρα γιατί μια συγκεκριμένη μερίδα μιλούν συνεπώς αρνητικά για την αξία αυτής της επιχείρησης. Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι φθηνά το κατηγορείς. Ή δεν ξέρεις το συμφέρον σου ή θέλεις να πωλήσεις φθηνά;», είπε προσθέτοντας ότι τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της Cyta χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις