Μετά τη διεθνή πρωτιά κυπριακής ομάδας ξανά στην Κύπρο ο διαγωνισμός της NASA
Κυπριακές ομάδες κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να διακριθούν με παγκόσμια βραβεία που τους απένειμε η NASA, μέσω του διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge, ο οποίος σκοπό έχει την ενεργοποίηση `εγκεφάλων` σε όλο τον κόσμο, με στόχο να γεννηθούν ιδέες που θα φέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία με τις διαστημικές της αποστολές, αφού στόχος της είναι μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τη δεκαετία του 2030, και η δημιουργία μόνιμης αποικίας στον κόκκινο πλανήτη.
Έτσι, μετά τις διεθνείς επιτυχίες της Κύπρου, ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για το διάστημα, επιστρέφει στο νησί για τέταρτη χρονιά το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου 2016 στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι η κυπριακή ομάδα “ArachnoΒeeΑ” έλαβε διεθνή διάκριση με το πρώτο βραβείο της NASA στην κατηγορία Best Mission Concept, ανάμεσα σε σχεδόν 950 ομάδες από 135 πόλεις του πλανήτη. Ακόμη, η νικήτρια ομάδα του Space Apps Limassol 2013 “MarsSense”, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award.
Η ομάδα ArachnoBeeA αποτελείται από τους Aleksandar Bozic, Adrian Carlan, Χρίστο Αντωνίου, Iurii Fomenco, Χαράλαμπο Λεβέντη, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic, Mihailo Kitanovic και Nikola Gacic.
Τα μέλη της ομάδας MarsSense είναι: Χαράλαμπος Σεργίου, Αριστόδημος Παφίτης, Χρίστος Παναγιώτου, Παναγιώτης Κτίστης και Χρίστος Χρίστου.
NASA SpaceApps Challenge 16-17 Απριλίου
------------------
Το Space Apps Challenge αποτελεί ένα διήμερο διαγωνισμό που διεξάγεται φέτος σε 200 πόλεις παγκοσμίως.
Κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της συνεργασίας και της ομαδικότητας μεταξύ συμμετεχόντων με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες.
Μπορεί ο τίτλος του να παραπέμπει στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού (apps), ωστόσο οι προκλήσεις που θέτει η NASA μπορούν να προσεγγιστούν με διάφορους τρόπους. Η απεικόνιση δεδομένων, η χρήση ρομποτικής, ο μηχανολογικός σχεδιασμός, η χρήση τεχνικών γραφιστικής και καλλιτεχνικού σχεδιασμού και η επινόηση ενός επιχειρηματικού πλάνου βασισμένου σε μία έξυπνη ιδέα, είναι μερικοί από αυτούς. Εξάλλου, χρειάζεται η συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο για να σταλεί μια διαστημική αποστολή στο διάστημα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στο διαγωνισμό είτε ως ομάδα, είτε ατομικά, όπου και θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε σύνολα και να δουλέψουν ομαδικά σε challenges που τους ενδιαφέρουν.
Οι νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν μετά από απόφαση κριτικής επιτροπής, θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο International Space Apps Challenge, σε μια προσπάθεια να επαναληφθεί η περσινή διάκριση της ομάδας ArachnoBeeA.
Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες: https://2016.spaceappschallenge.org/locations/limassol-cyprus
Για τις προκλήσεις/challenges: https://2016.spaceappschallenge.org/challenges
Space Apps Cyprus FB Page: https://www.facebook.com/spaceappscy
FB Event Page: https://www.facebook.com/events/977228908992306
Βίντεο ντοκιμαντέρ για την κυπριακή ομάδα ArachnoΒeeΑ
----------------------
Το πρώτο διεθνές βραβείο που έλαβε η κυπριακή ομάδα “ArachnoΒeeΑ” από ειδική επιτροπή της NASA στην κατηγορία «Best Mission Concept” την οδήγησε στο Kennedy Space Center των ΗΠΑ, για να παρακολουθήσει από κοντά την εκτόξευση μίας διαστημικής αποστολής.
Ειδικό βίντεο ντοκιμαντέρ για την αποστολή της ομάδας στις ΗΠΑ στο σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=YD_EK0-vkb8
Ανακοινώνοντας το βραβείο στην κυπριακή ομάδα πέρσι το Μάιο, η NASA ανέφερε ότι “η ArachnoBeeA από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου”, δίδοντάς της το πρώτο βραβείο.
Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είχε χαρακτηρίσει την επιλογή της κυπριακής ομάδας από τη NASA για το πρώτο παγκόσμιο βραβείο, ως μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στο διαστημικό χάρτη.
Η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA, που αποτελείται από άτομα από την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, προσκλήθηκε από τη NASA να παρευρεθεί πέρσι το Δεκέμβρη στην εκτόξευση της διαστημικής μη επανδρωμένης αποστολής του πυραύλου AtlasV της United Launch Alliance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ που μετέφερε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) βαρύ φορτίο με τα απαραίτητα υλικά για σειρά πειραμάτων από τους αστροναύτες στον ΔΔΣ.
Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιούνται εδώ και 15 χρόνια επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που οδηγούν σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Ο ΔΔΣ είναι απαραίτητος για το επόμενο μεγάλο άλμα της NASA που αφορά μελλοντικές αποστολές σε αστεροειδείς και στον Άρη.
Την κυπριακή νικήτρια ομάδα συνόδευαν και στελέχη του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), οι οποίοι πραγματοποίησαν σειρά επαφών με την NASA για διάφορα θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας τους.
Η κυπριακή ομάδα της ArachnoBeeA ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Πρόκειται για το πρώτο drone σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Μοιάζει με αράχνη από τον τρόπο που κινείται και με μέλισσα από τον τρόπο που πετάει, εξού και το όνομα που του δόθηκε.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του. Η ομάδα επινόησε επίσης ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις