Το κόστος της μη λύσης είναι πιο υψηλό, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο ότι σημειώνονται κάποιες αντιπαραθέσεις κάποτε στο θέμα του κόστους της λύσης.
Μιλώντας στο ίδρυμα Friedrich Ebert στο Βερολίνο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην παρουσία τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η Άννα Διαμαντοπούλου – όπως αναφέρεται - ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθησή του για την πιθανότητα λύσης. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί κατά την ομιλία του χθες βράδυ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο 2004 και μίλησε για διαφορές από το τότε με την υφιστάμενη προσπάθεια, λέγοντας ότι μαζί με τον Ε/κ ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, προσπαθούν τώρα οι ίδιοι για μια συμφωνία λύσης που θα την φέρουν ενώπιον του λαού για να την εγκρίνει.
Ο διαχωρισμός στην Κύπρο όσο περνά ο καιρός ριζώνει και αυτή τη φορά εάν δεν λυθεί μπορεί και να μην λυθεί καθόλου, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, που χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα το διαχωρισμό στο μυαλό των ανθρώπων. Εάν αρθεί αυτό το εμπόδιο, θα είναι πιο εύκολο να αρθούν τα φυσικά εμπόδια, σημείωσε.
Το σχέδιο λύσης που προσκομίστηκε το 2004 στο δημοψήφισμα, είπε, δεν ήταν μια εργασία που ολοκλήρωσαν οι Κύπριοι, αλλά ένα σχέδιο στοιχεία του οποίου συμπλήρωσαν τα ΗΕ όπου δεν υπήρχαν συμφωνημένα σημεία λόγω της μη προσέγγισης των ηγετών της εποχής που δεν υποχωρούσαν από τη στάση τους. Επανέλαβε τη θέση ότι παρά το ότι οι Ε/κ απέρριψαν εκείνο στο σχέδιο έγιναν μέλη της ΕΕ και αυτό βοήθησε στο να μονιμοποιηθεί η μη λύση στο νησί.
Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, είναι μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί από τον ίδιο και τον Ε/κ ηγέτη και ένα από τα νέα στοιχεία είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη λύση.
Σε περίπτωση λύσης, συνέχισε, μια αγορά 75 εκ θα ανοίξει για τους Ε/κ επιχειρηματίες και επανέλαβε τη θέση του ότι ο πιο φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. Ως νέο στοιχείο της σημερινής εποχής ανέφερε και τη μεταφορά νερού από την Τουρκία μέσω αγωγών και την ευκαιρία δημιουργίας ενός ηλεκτρικού δικτύου στο νησί. “Αντί να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εχθρούς πρέπει να μας βλέπουμε σαν μια κοινή ομάδα”. Το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί με “νούσιμο τρόπο”, αλλιώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε εντάσεις, πρόσθεσε.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στα μέτρα επαναπροσέγγισης με ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρισμού, λέγοντας πως έγινε περιοδικά αλλά ως τ/κ πλευρά θέλουν αυτή η σύνδεση να είναι μόνιμη και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η επιπλέον δοκιμή που ζήτησαν οι Ε/κ να γίνει αυτό κρατά τόσο χρόνο. Μίλησε και για δυσκολίες στο θέμα της ενοποίησης των δικτύων τηλεφωνίας, λέγοντας πως το εμπόδιο στη συνεργασία προέρχεται από τη “νότια” Κύπρο. Πιστεύει, είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειλικρινής και “θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για την άρση αυτών των εμποδίων”.
Μετά τα επεισόδια εναντίον Τ/κ στο “νότο”, συνέχισε, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν και ίδρυσαν μια Τεχνική Επιτροπή για θέματα παιδείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στους μαθητές στο “νότο” δεν έχει δοθεί η ιστορική παιδεία που θα έπρεπε.
Για το σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν το επιθυμεί και πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα όπου η μια κοινότητα θα νιώθει ασφάλεια χωρίς να αισθάνεται απειλή από την άλλη κοινότητα. Μπορεί να καταστεί πιθανό ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, ανέφερε μιλώντας για επίτευξη πλειοψηφίας των Τ/κ στη δική τους περιοχή. “Εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση, αυτό είναι πιθανό”.
Το Κυπριακό, συνέχισε, ενδιαφέρει περισσότερο τους Κύπριους και από την Τουρκία βλέπουν μόνο στήριξη, ανέφερε, λέγοντας ότι όσο η Τουρκία πλησιάζει την ΕΕ αυτό επηρεάζει θετικά το Κυπριακό και όσο απομακρύνεται τόσο αυξάνονται τα αρνητικά.
Όσον αφορά τη δημιουργία της νέας “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μια “κυβέρνηση 27 βουλευτών θα είναι μια ευαίσθητη συμμαχία”, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι όλα τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα έχουν εγκρίνει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και δεν αναμένει να υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά τις συνομιλίες.
Σήμερα ο κ. Ακιντζί έδωσε συνέντευξη στον ερευνητή δημοσιογράφο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας. Γκιύντερ Σέιφερτ. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το Ινστιτούτο αυτό είναι γνωστό ότι εργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή γερμανική Βουλή και την γερμανική κυβέρνηση.
Σήμερα επίσης ο Τ/κ ηγέτης μίλησε στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής όπου σημείωσε πως πρέπει να γκρεμιστούν τα τείχη στο μυαλό τους πρώτα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της “προεδρίας”, η συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής έγινε στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Βουλής και συμμετείχαν όλα τα μέλη.
Στην ομιλία του ο κ. Ακιντζί είπε ότι η λύση θα δημιουργήσει ευκαιρίες στην περιοχή, θα βοηθήσει τη διεύρυνση των σχέσεων των χωρών της περιοχής. Ενημέρωσε επίσης για την πρόοδο και τα σημεία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις αλλά εξήγησε και τα βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά τα ΜΟΕ. Επανέλαβε δε ότι από την εκλογή του στην ηγεσία και μετά τονίζει τη θέση ότι δεν πρέπει να βλέπουν οι δύο κοινότητες τους εαυτούς τους ως εχθρούς αλλά ως εταίρους.
Στο νησί πρέπει να αναπτυχθεί η κουλτούρα της ειρήνης, είπε, αναφέροντας ότι έχουν προχωρήσει στην ίδρυση Τεχνικής Επιτροπής για τον πολιτισμό και οι δύο ηγέτες έχουν απορρίψει τη συμπεριφορά αλληλοκατηγοριών που υπήρχε παλιότερα. Αναφέρθηκε και στην ίδρυση της Τεχνικής Επιτροπής για την παιδεία και τα επεισόδια επίθεσης εναντίον Τ/κ το περασμένο φθινόπωρο από Ε/κ νέους. Ενημέρωσε τους Γερμανούς Βουλευτές και για τη διαδικασία ετοιμασίας των Τ/κ για θέματα ΕΕ με τη βοήθεια ειδικών της Ένωσης.
Για να βρεθεί μια λύση το 2016 χρειάζεται η στήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας ενώ και η περιοχή, η εγγύτερη γεωγραφική περιοχή έχει ανάγκη από ένα τέτοιο παράδειγμα. Μίλησε δε και για βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ αλλά και για νέους ορίζοντες που ανοίγονται για την Κύπρο με το νερό από την Τουρκία και το ηλεκτρικό δίκτυο. “Εσείς 27 χρόνια πριν καταφέρατε να γκρεμίσετε αυτό το τείχος, εμείς ανοίξαμε κάποιες τρύπες στο τείχος στη Λευκωσία”.
Για το ρόλο της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, είπε ότι για πρώτη φορά η Άγκυρα αντί να κατηγορεί την μια πλευρά λέει ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν τη λύση, επαινώντας τον Ε/κ ηγέτη. “Αυτή είναι μια νέα κατάσταση. Εύχομαι να συνεχιστεί έτσι”. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι χωρίς λύση θα υπάρξει απόσυρση του (τουρκικού) στρατού, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση λύσης ανάλογα και με τη συμφωνία η Τουρκία θα αποσύρει το στρατό της.
Δεν βρίσκει, συνέχισε, ότι η Τουρκία έχει κάτι να κερδίσει από τη μη λύση, αλλά ότι θα υπάρξουν οφέλη και για την Τουρκία από τη λύση. Σημείωσε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα στο “νότο”, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ στηρίζουν τη λύση ενώ εξέφρασε λύπη για το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, που έχει αποκηρύξει τη διζωνική, δικοινοτική λύση.
Για το θέμα των εγγυήσεων είπε ότι μια ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα διατηρεί τις εγγυήσεις της Τουρκίας χωρίς να αποτελεί απειλή για την ε/κ πλευρά. Χαρακτήρισε δε συμβολικής σημασίας το καθεστώς παρατηρητή που έχουν οι Τ/κ στον ΟΙΔ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του χθες με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πρώτη φορά η Γερμανία δείχνει τόσο ενδιαφέρον για τη λύση και πως είδε ότι το Βερολίνο προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την τ/κ πλευρά. Η συνάντησή τους διήρκεσε 1.45 και σε δηλώσεις του μετά στη Μπούτεστανγκ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει μια επιβράδυνση στις συνομιλίες και εάν θέλουμε το 2016 να είναι η χρονιά της ειρήνης μετά το Μάιο πρέπει να αρχίσει μια περίοδος επιτάχυνσης και γι` αυτό ο ίδιος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του.
Το τείχος ακόμα στέκει στην Κύπρο είπε, και γι' αυτό ο λόγος δεν είναι οι Τ/κ και υπενθύμισε ότι το 2004 οι Τ/κ είχαν ψηφίσει ναι σε λύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις