Συνταγματικά τρωτή η δια νόμου ποσόστωση της συμμετοχής γυναικών στα ΔΣ των Ημικρατικών
Εν όψη του γεγονότος ότι η τροποποίηση του Συντάγματος για υπερίσχυση του κεκτημένου έναντι των συνταγματικών διατάξεων, δεν περιέλαβε τις θετικές δράσεις και ως εκ τούτου νομοθεσίες που θα περιέχουν ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών σε είναι συνταγματικά τρωτές, είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, πρέπει να αναζητηθεί άλλη οδός για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών για περίληψη ποσόστωσης υπέρ των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, ο κ. Νικολάου εισηγήθηκε όπως εξεταστεί με τη νομική υπηρεσία η διέξοδος για θετική δράση υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ χωρίς να περιλαμβάνεται στο κείμενο της νομοθεσίας διάταξη για ποσόστωση.
Ο κ. Νικολάου είπε στην Επιτροπή ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι ένα ζήτημα ανισότητας που πρέπει να απασχολήσει όλους.
Προσπαθούμε μέσα απο συγκεκριμένες δράσεις να αυξήσουμε τη συμμετοχή γυναικών στη δομή της πολιτείας και των θεσμών, συνέχισε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
“Εχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία των γυναικών να είναι αυξημένη, όμως δεν καταφέραμε το στόχο μας κατά τρόπο που να βρισκόμαστε σε συγκρίσιμα με άλλα κράτη επίπεδα” είπε αναφέροντας ότι η συμμετοχή των γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι 12% ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο 24%.
Ο κ. Νικολάου συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα.
Πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί η άποψη της νομικής υπηρεσίας για εισαγωγή ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και η γνωμάτευση αποφάνθηκε ότι νομοθετική ρύθμιση θα ήταν αντισυνταγματική.
Καταλήγοντας ο κ. Νικολάου είπε ότι κάποιες χώρες κατάφεραν να διαμορφώσουν κουλτούρα συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού και της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφεραν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε η θέση της γυναίκας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων να ενισχυθεί.
Η κ. Μαυρονικόλα πρόσθεσε ότι θετικές δράσεις και κίνητρα δίνονται σε πολλές χώρες ώστε οι γυναίκες να πάρουν τη θέση που τους αναλογεί.
Παρατηρώντας ότι οι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών είναι και θέμα πολιτικής απόφασης της εκάστοτε Κυβέρνησης, εντούτοις συνέχισε, τα χρόνια περνούν οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, ωστόσο η συμμετοχή των γυναικών δεν αυξάνεται.
Για τη συμμετοχή στις εκλογές μπορούμε να κάνουμε πολύ λιγότερα πράγματα, ο στόχος με την πρόταση νόμου είναι να πείσουμε και να πιέσουμε την Κυβέρνηση για να διορίζει γυναίκες στα ΔΣ, ανέφερε η κ. Μαυρονικόλα αναφέροντας περαιτέρω πως ο στόχος είναι να περιληφθεί ικανοποιητικός αριθμός γυναικών στους επερχόμενους διορισμούς των νέων ΔΣ.
Η κ Μαυρονικόλα είπε πως η νομοθεσία που προτείνεται θα μπορεί να αρθεί όταν οι γυναίκες αποκτήσουν τη θέση που τους αναλογεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις