ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ

Αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Selim Yenel, είπε πως η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ υπέρ των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ, αν και δεν έχει ακόμα καταβληθεί, θα βοηθήσει να ανακουφιστούν οι ανάγκες τους.Ο Τούρκος Πρέσβης αναφέρεται στο Κυπριακό, εκφράζοντας αισιοδοξία για επίλυσή του.

Σημειώνει στη συνέντευξή του για το Κυπριακό ότι «[η επίλυσή του] είναι το κλειδί. Μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, επί του οποίου εργαζόμαστε καλά με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Αν αυτό γίνει, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα ανθίσουν, γιατί θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε περισσότερα κεφάλαια. Αν όχι, τότε το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει θα τεθεί υπό πίεση. Ενδέχεται να έχουμε την απελευθέρωση των θεωρήσεων, αλλά όχι πολλά περισσότερα. […] Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά τώρα υπάρχει η θέληση. Περιμένουμε τη λύση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο ηγέτες τη θέλουν, η Ελλάδα τη θέλει, η Τουρκία τη χρειάζεται, η ΕΕ χρειάζεται μια ιστορία επιτυχίας. Ο ΟΗΕ επίσης τη χρειάζεται. […] Είμαι πολύ αισιόδοξος, έχω δει τα κείμενα των διαπραγματεύσεων και πηγαίνει καλά. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα έχουμε ένα πακέτο. Είναι εφικτό».

Προσφυγικό

Η Τουρκία έχει δαπανήσει ήδη 9 δισ. υπέρ των προσφύγων. Εντούτοις, μόνη λύση στο πρόβλημα είναι να τεθεί τέλος στο συριακό εμφύλιο. Ο Πρέσβης δήλωσε στο EurActiv πως η Τουρκία έχει διατηρήσει επί μακρόν τα σύνορά της ανοιχτά, αλλά λόγω της αθρόας προσέλευσης προσφύγων έπρεπε να εισαγάγει μια πολιτική θεωρήσεων για τους Σύριους προς αποφυγή εισόδου εξτρεμιστών ισλαμιστών στο έδαφός της. «Δεν νομίζω ότι η ΕΕ είναι σε θέση να μας υποδεικνύει να ανοίξουμε των σύνορά μας, όταν κλείνει τα δικά της. Θεωρώ ότι αρκετά ειρωνικό. Εμείς έχουμε βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημειώνει. 

Ως προς το Σχέδιο Δράσης Τουρκίας-ΕΕ είπε πως η μεγαλύτερη ανησυχία της ΕΕ είναι οι αριθμοί. "Τα κράτη μέλη θέλουν οι αριθμοί να μειωθούν. Η ΕΕ θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μειώσει τον αριθμό των προσφύγων. Η συμφωνία λειτουργεί και έχουμε υιοθετήσει μια σειρά μέτρων […] Αλλά αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. […] Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθειά μας, γιατί είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Βρίσκεται σε πανικό και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Βοηθήσαμε τους Σύρους και τώρα θα βοηθήσουμε και την ΕΕ".
 
Προχώρησε σε εκτενή παράθεση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης υπέρ των Σύρων προσφύγων (πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εκπαιδευτικές υπηρεσίες κ.λπ.), ενώ επίσης ο ίδιος διαβεβαιώνει για τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον έλεγχο αυτής επί της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που θα δοθούν στην Τουρκία.
 
Κληθείς να σχολιάσει τους  ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας εξήγησε ότι «έχουμε βελτιώσει η συνεργασία μας με την Ελλάδα και την ελληνική ακτοφυλακή. Έχουμε αγοράσει περισσότερα σκάφη με σκοπό την καλύτερη προστασία των συνόρων. Ο κύριος σκοπός κάθε ακτοφυλακής δεν είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους που εισέρχονται, είναι να τους προστατεύσει. […] Θα πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα τα θαλάσσια σύνορα με σκάφη. Θα πρέπει επίσης να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να επιβιβάζονται σε μικρά βαρκάκια. Προς το σκοπό αυτό, συλλαμβάνουμε όλο και περισσότερους διακινητές, αλλά βρίσκουν πάντα νέους τρόπους και μεθόδους για να συνεχίσουν τη διακίνηση ανθρώπων. Πρέπει να είμαστε πιο εφευρετικοί από αυτούς και για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντική η βελτιωμένη συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, καθώς και τη Frontex. Χρειάζεται ωστόσο χρόνος […]»
 
Σε ερώτηση κατά πόσο γίνεται διαμοίραση πληροφοριών με τις ελληνικές αρχές, ο ίδιος απαντά θετικά, σημειώνοντας ότι «αυτό συμβαίνει, αλλά με αργούς ρυθμούς. Γνωρίζουμε ποιος φεύγει και οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος περνάει [σε ελληνικό έδαφος]. Ξέρουμε ποιους έχουμε εμποδίσει και ξέρουν τι δεν έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε».
 
Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο ίδιος αναφέρει ότι η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση, αλλά και ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η Ρωσία, αποτέλεσαν ευκαιρία αναθέρμανσης τους και αναφέρεται ειδικότερα στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Σημείωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει πλέον μπει σε διαδικασία «ομαλοποίησης».  
 

KYΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο

• Αυτό είναι το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους – Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

• Από σήμερα επανέρχεται το μηδενικό ΦΠΑ – Σε ποια προϊόντα εφαρμόζεται – Ανησυχία από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση

• Ο Ομπάμα «καρφώνει» τον Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: Δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να είναι και μαύρος και Έλληνας



Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Ανασύρθηκε η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Ανασύρθηκε η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου

Ανασύρθηκε από το εργοστάσιο στη Δρομολαξιά, η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου, ο οποίος έχασε τη ζωή του καθώς εγκλωβίστηκε μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 03 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top