Η θετική τάση που καταγράφεται στον τουρισμό της Κύπρου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία που αναμένεται να επηρεάσουν και την Κύπρο.
Σε χαιρετισμό του στο 38ο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), τον οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τα έκρυθμα δεδομένα του γεωπολιτικού σκηνικού και η συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας εκτιμάται να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την παγκόσμια τουριστική κίνηση όσο και ειδικότερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την οποία οι δυνητικοί επισκέπτες συνδέουν την Κύπρου λόγω γεωγραφικής εγγύτητας.
Επισήμανε τον κίνδυνο για αλυσιδωτές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα μεγάλων οργανωτών ταξιδίων λόγω των απωλειών που υφίστανται σε συγκεκριμένες χώρες με ενδεχόμενη μετακύλιση του αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου σε άλλους προορισμούς.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.
Ανέφερε παράλληλα ότι το 2015 δεν ήταν μια καθόλου εύκολη χρονιά για τον τουρισμό και ότι οι επιδόσεις που πέτυχε η Κύπρος και αποτυπώνονται κυρίως τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. μικρή μόνο σχέση έχουν τα προβλήματα σε γειτονικές χώρες.
Αναφερόμενος στην αύξηση των αφίξεων τουριστών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι εντός του 2015 καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις εισροής τουριστών από τις πλείστες αγορές-στόχους. Από το Ηνωμένο Βασίλειο 19,5%, τη Γερμανία 30%, το Ισραήλ 43%, την Ελλάδα 38%, τη Γαλλία 25%, την Ολλανδία 32%, την Αυστρία 35%, την Πολωνία 49% και την Ουκρανία 23%. Όπως είπε, οι αυξήσεις αυτές υπερκάλυψαν τις αναπόφευκτες μειώσεις αφίξεων από τη Ρωσία και τις Βόρειες χώρες.
Ο Υπουργός είπε επίσης ότι έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και εντατικοποιηθεί οι ενέργειες για ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού, σε μια περίοδο κατά την οποία εργάζονται παράλληλα για εφαρμογή των εισηγήσεων για αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του Υπουργείου, των Διευθύνσεων και των συνδεδεμένων οργανισμών του. Σε σχέση με τα θέματα του τουρισμού, είπε, οι εν λόγω εισηγήσεις αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας του Υπουργείου και κατ` επέκταση του ΚΟΤ, στο σχεδιασμό και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Πρόσθεσε ότι προωθούνται μεγάλα τουριστικά έργα που θα διαφοροποιήσουν την Κύπρο από ανταγωνιστικούς της προορισμούς όπως νέες αναπτύξεις γκολφ, επιπρόσθετες μαρίνες και η δημιουργία του ολοκληρωμένου έργου καζίνο-θερέτρου.
Είπε ακόμα ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι να βελτιώσει ουσιαστικά την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου και να διευκολύνει την εξασφάλιση θεώρησης εισόδου από χώρες που θεωρούνται καθαροί εξαγωγείς τουριστών όπως η Κίνα. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η Κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία 5 εξουσιοδοτημένων κέντρων αίτηση για παραχώρηση θεωρήσεων εισόδου με προοπτική για άλλα 10 τέτοια κέντρα στη συνέχεια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάθεση μελέτης για νέα μακροπρόθεσμη εθνικής στρατηγικής για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.
Στο ενδιάμεσο, ανέφερε, ο ΚΟΤ προχώρησε στην ετοιμασία επιχειρησιακού πλάνου για την περίοδο 2016-17 το οποίο περιλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου σε υφιστάμενους και νέους προορισμούς, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός συνεδρίων και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για εφαρμογή από τον ΚΟΤ του σχεδίου παροχής χορηγιών για εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος με απώτερο στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα θέματα τουρισμού με σκοπό να διευκολυνθεί η αδειοδότηση και λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή είπε, η Κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί δράσεις που στόχο έχουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τον περιορισμό του φαινομένου της εποχικότητας, με εξισορρόπηση των τελών που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις του τουρισμού από τις τοπικές αρχές. Παράλληλα αναφέρθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου κατάρτισης των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που θα επιλέξουν να παραμείνουν ανοικτές την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου 2016.
Έκανε έκκληση στους ξενοδόχους να διατηρήσουν ανοικτές μονάδες κατά τη χειμερινή περίοδο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παραχώρησης δωματίων την καλοκαιρινή περίοδο προς νέους οργανωτές ταξιδίων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
ΠΑΣΥΞΕ: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία
Προϋπόθεση επιτυχίας των προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την οικονομία και τη χώρα πιο ανταγωνιστική, ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ).
Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ότι το ευρύτερο περιβάλλον είναι θετικό για τον τουρισμό αλλά και με πολλές προκλήσεις, όπως η διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, η τρομοκρατία και κυρίως «το πώς θα λειτουργήσουμε ως κράτος και ως κοινωνία χωρίς την επίβλεψη της Τρόικας».
«Τα όσα πετύχαμε ως χώρα και ως οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια, μας δείχνουν το δρόμο. Προϋπόθεση είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πορεία που έχουμε χαράξει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε στα παλιά ή να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας», ανέφερε.
Απευθυνόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έκανε έκκληση όπως στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και επιδείξουν την απαιτούμενη σύνεση και αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι καιροί. Είπε επίσης ότι είναι άστοχο να εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις και έκανε έκκληση να επανέλθει η σύνεση και να μην θεωρούν ότι φεύγει η Τρόικα και «όλα καλά».
Παράλληλα ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια: την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου με παροχή κινήτρων και διεύρυνση επιλογών χρηματοδότηση, την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, την επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου, την απαλλαγή της βιομηχανίες από φορολογίες, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις που ανεβάζουν σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα την τιμή του τουριστικού πακέτου.
Αναφέροντας ότι το 2015 ήταν μια θετική χρονιά για την τουριστική βιομηχανία, ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ωστόσο ότι παρά την αύξηση 9% στις αφίξεις, πρέπει να προβληματίσει η κατά πολύ μικρότερη αύξηση στα έσοδα σε ποσοστό 3%.
«Αυτό καταδεικνύει ότι ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται το προϊόν μας. Χαμηλώνουμε απλά τις τιμές για να βοηθήσουμε αλλά, ταυτόχρονα η επικερδότητα εξανεμίζεται», ανέφερε.
Ανέφερε επίσης ότι οι αρνητικές εξελίξεις σε ανταγωνιστικούς της Κύπρου προορισμού, από τη μια λειτουργούν θετικά, από την άλλη όμως εξασκούν πιέσεις στην τιμολογιακή πολιτική της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις