Παρά το μεγάλο ψαλίδισμα που υπέστησαν μετά την επιβολή των capital controls, όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν μέσα στο 2016 και σε νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Τι υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Νέα υποχώρηση επιτοκίων στις καταθέσεις φαίνεται να δρομολογούν οι τράπεζες για το 2016, όπως προκύπτει όχι μόνο από εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αλλά και από τις πρακτικές που ακολουθούν σήμερα ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας.
Αν κάποιος θέλει να περιγράψει περιληπτικά την τρέχουσα κατάσταση, τότε μπορεί να επισημάνει τα παρακάτω:
Πρώτον, τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου είναι οριακά.
Δεύτερον, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για ποσά χαμηλότερα των «ασφαλισμένων» 100.000 ευρώ, δύσκολα υπερβαίνουν το 0,80% και μάλιστα προ φόρων, (αυτοί ανέρχονται σε 15% επί των τόκων συν ενδεχομένως και μια έμμεση επιβάρυνση λόγω της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης).
Τρίτον, για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ, τότε τα επιτόκια που προσφέρονται κυμαίνονται μεταξύ του 1% και του 1,1%, όταν ένα χρόνο πριν κυμαίνονταν γύρω στο 1,8% και πριν την επιβολή των capital controls βρίσκονταν περίπου στο 1,3%1,4%.
Πέραν αυτών όμως, όλα δείχνουν πως τα καταθετικά επιτόκια θα ακολουθήσουν πτωτική τροχιά το 2016.Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο ότι τουλάχιστον μία τράπεζα προσφέρει στις εξαμηνιαίες δεσμεύσεις μεγαλύτερο επιτόκιο σε σύγκριση με αυτό που προσφέρει στις ετήσιες (1% στις δωδεκάμηνες και 1,05% στις εξάμηνες).
Επίσης, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των τραπεζικών κύκλων είναι πως -όσο τουλάχιστον διαρκούν τα capital controls και από τη στιγμή που δεν προκύψει κάποιο έκτακτο γεγονός- οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ανταμείβουν με ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια τους καταθέτες τους, για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι παρακάτω:
• Πιστεύουν πως ακόμη και αν αύξαναν τα επιτόκια, δεν θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα κεφάλαια των καταθετών από τα «συρτάρια και τα στρώματα», όσο εξακολουθεί να υπάρχει σε αυτούς ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. «Κανένα υψηλό επιτόκιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φόβο, όσο και αν αυτός είναι αδικαιολόγητος. Να θυμηθούμε το πόσο μεγάλες εκροές καταθέσεων είχαμε το 2012, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προσέφεραν τότε επιτόκια που υπερέβαιναν το 4,5% ή και ενίοτε και το 5,5%», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.
• Οι τράπεζες θέλουν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το -ήδη πολύ μεγάλο για ευρωπαϊκά δεδομένα- άνοιγμα μεταξύ των δανειστικών και των καταθετικών επιτοκίων, προκειμένου να καλύψουν ένα τμήμα των απωλειών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μεγαλύτερα spreads σε συνδυασμό με ένα νέο γύρο περικοπών κόστους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας, δεδομένου μάλιστα ότι το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε για μια ακόμη φορά τη δοκιμασία των stress tests.
• Οι τραπεζίτες υπονοούν πως ακόμη και αυτά τα πολύ μειωμένα σε σχέση με τον Μάιο προσφερόμενα επιτόκια είναι ως ένα βαθμό ικανοποιητικά, αν συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως: α) τα αρνητικά επιτόκια στη Βόρεια Ευρώπη και οι οριακές αποδόσεις των καταθέσεων στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νότο β) ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα σε αποπληθωρισμένη βάση τα επιτόκια να προσεγγίζουν ή και να υπερβαίνουν το 2,5% γ) Η υποχώρηση των προσφερόμενων επιτοκίων σε ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα των ελάχιστων εγγυημένων ετήσιων αποδόσεων στα ασφαλιστικά προϊόντα κλασικού τύπου, που είτε είναι μηδενικά, είτε ψαλιδίζονται μήνα με τον μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη των τραπεζικών καταστημάτων φαίνεται να έχουν επιφορτιστεί το δύσκολο έργο της... προσγείωσης των προσδοκιών που έχουν οι καταθέτες και της διαμόρφωσης μιας αντίληψης που θέλει τα ήδη μειωμένα επιτόκια να αναμένονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα μέσα στο νέο έτος.
Πηγή — euro2day.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις