Οι εγγυήσεις, οι οποίες για τους Ελληνοκύπριους αποτελούν απειλή μπορούν να συζητηθούν ξανά, δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, προσθέτοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα εγγυήσεων το οποίο να προσφέρει ασφάλεια και στη μια πλευρά και να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.
Σε συνέντευξή του στην Μιλιέτ, ο κ. Μπουρτζού είπε: "Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων το οποίο για την μια πλευρά να προσφέρει ασφάλεια και για την άλλη να μην αποτελεί απειλή, ούτως ώστε όταν φτάσει η μέρα που θα το συζητήσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί".
Ο κ. Μπουρτζού ανέφερε ότι "οι εγγυήσεις είναι μια συμφωνία διεθνής. Μπορεί να αλλάξει με συνάντηση και έγκριση όλων των πλευρών που την υπέγραψαν. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 δημιουργήθηκε με τις συνθήκες της εποχής εκείνης. Από τότε πέρασαν 55 χρόνια. Δεν ζούμε στο 1960. Και το περιεχόμενο της λύσης που θα επιτευχθεί θα είναι πολύ διαφορετικό. Τώρα θα είναι διζωνική, το 1960 δεν ήταν".
Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς στα κεφάλαια του διαμοιρασμού της εξουσίας, της ΕΕ και της οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το περιουσιακό, το οποίο αποτελεί ένα από τα δύσκολα ζητήματα. "Στο περιουσιακό θα υπάρξει λύση η οποία δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητας. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή", ανέφερε ο κ. Μπουρτζού.
Για το περιουσιακό, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια σειρά επιστροφών. "Ο στόχος μας είναι να είναι περιορισμένες και να μην επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας. Υπάρχουν προσπάθειες για να έχουν και οι δύο πλευρές οφέλη στο περιουσιακό. Στους Τουρκοκύπριους που θα επιστρέψουν την περιουσία στους Ελληνοκύπριους, έστω και σε περιορισμένο αριθμό, θα δοθεί είτε άλλη εναλλακτική περιουσία είτε αποζημίωση. Δεν θα υπάρξει ασάφεια, θα αξιολογηθούν οι περιουσίες. Θα υπάρξει ένα καθεστώς περιουσιών με αποζημιώσεις. Δεν περιμένουμε οι αποζημιώσεις να καλυφθούν με εξωτερικές αποζημιώσεις. Αλλά θα υπάρξει σημαντική συμβολή. Αν γίνει αυτό, οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μετρητά. Αναμένονται αποζημιώσεις κοντά στα 25 δις δολάρια", σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μια συζήτηση επικεντρωμένη στο περιουσιακό και αυτό δεν είναι σωστό. "Η ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον κόσμο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ακόμη και αν ιδρύσαμε την `ΤΔΒΚ` δεν καταφέραμε να αναγνωριστεί. Αν καταφέρουμε μια λύση, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι μέλος της διεθνούς κοινότητα με μια πολιτειακή δομή ισότιμου συνεταίρου", ανέφερε.
Για τους δύο ηγέτες, ο κ. Μπουρτζού είπε ότι οι διάλογοι τους είναι πολύ εγκάρδιοι και όποια ώρα θέλουν μπορούν να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλο. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι είναι ένας Μεσογειακός άνθρωπος, δίνει την εικόνα ενός ειλικρινούς ανθρώπου. "Πιστεύω ότι ο Αναστασιάδης αναζητεί μια λύση η οποία θα επιτευχθεί επί της δικής του περιόδου", είπε ο κ. Μπουρτζού.
Για τον Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι τον γνωρίζει 35 χρόνια και είναι ένας ηγέτης αποφασιστικός, σταθερός, ειλικρινής, ο οποίος αναζητεί τη λογική, έχει ανοιχτούς ορίζοντες, βρίσκει λύσεις, είναι δημιουργικός. "Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές έχει μια δημιουργική ευφυία. Προσφέρει ασφάλεια με την ταυτότητα της ειλικρίνειάς του. Είναι ηγέτης ευθύς. Οι δύο ηγέτες αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, Μουσταφά και Νίκο", σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις