ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντατικός μήνας διεργασιών ο Ιανουάριος για το θέμα των αγνοουμένων

Εντατικός μήνας διεργασιών ο Ιανουάριος για το θέμα των αγνοουμένων

Εντατικός μήνας διεργασιών θα είναι ο Ιανουάριος για το θέμα των αγνοουμένων, με την παράδοση σε επτά οικογένειες στην Ελλάδα οστών των συγγενών τους που έχουν ταυτοποιηθεί, με την παράδοση οστών Ελλαδιτών καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, με την έναρξη εκσκαφών στις δέκα στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, που έχουν συμφωνηθεί από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), την αποστολή οστών που εμποτίστηκαν με χημικά σε εργαστήρι στην Αμερική και με τις διαβουλεύσεις με οικογένειες στην Ελλάδα στις οποίες έχουν δοθεί λανθασμένα οστά, για επιστροφή τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου, η παράδοση των λειψάνων Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, που έχουν εκταφεί στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, και έχουν ταυτοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2016 σε μια σεμνή τελετή στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτριου Βίτσα και μελών των οικογενειών τους.

“Θα γίνει μια σεμνή τελετή για να θα δοθούν οι δέουσες τιμές. Τα λείψανα θα μεταφερθούν με στρατιωτικό αεροπλάνο C30”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση της τελετής θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο γραφείο του με εκπροσώπους από την ΕΛΔΥΚ, την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία.

Ερωτηθείς,  ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ανάμεσα στις επτά περιπτώσεις είναι και μια κατά την οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια δόθηκαν σε οικογένεια λανθασμένα οστά άλλου αγνοουμένου.

Η παράδοση λανθασμένων οστών σε οικογένειες είναι μια άλλη πτυχή που μας προβληματίζει, σημείωσε, προσθέτοντας πως συνολικά πρόκειται για δεκατρείς τέτοιες περιπτώσεις και γίνεται προσπάθεια ώστε να επιστραφούν.

“Προσπαθούμε τώρα να πείσουμε τις οικογένειες τούτες γιατί οι περισσότερες δεν θέλουν να μπουν σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία να γίνει ξανά εκταφή των οστών. Εκείνα όμως τα οστά που θάφτηκαν ανήκουν σε κάποιους άλλους και πρέπει να δούμε σε ποιούς ανήκουν και να βρούμε τους δικούς τους συγγενείς. Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, θα δούμε τις οικογένειες μέσα στον Ιανουάριο”, πρόσθεσε.

Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, συνέχισε ο κ. Φωτίου, είναι και τα οστά τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά και που είναι από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και τοποθετήθηκαν σε οστεοφυλάκιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

“Δυστυχώς εκείνα για κάποιους λόγους ποτίστηκαν για να μην μυρίζουν, και τώρα δεν μπορούμε να απομονώσουμε γενετικό υλικό. Βρήκαμε ένα εργαστήρι που ανήκει στο Υπουργείο `Αμυνας της Αμερικής και ήρθε πρόσφατα απάντηση ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τα δείγματα και τις επόμενες δέκα ημέρες θα στείλουμε τα δείγματα σε μια προσπάθεια αν μπορούν να απομονώσουν το γενετικό υλικό. Κι αυτή είναι δύσκολη υπόθεση”, ανέφερε.

Μέσα στον Ιανουάριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου, θα αρχίσουν και τις εκσκαφές στα κατεχόμενα στις δέκα περιοχές που ήδη συμφωνήθηκαν από την ΔΕΑ. “Πρόκειται για καλή κίνηση θετική, αλλά δεν αρκεί για να λυθεί το θέμα των αγνοουμένων από την στιγμή που για τα 2/3 των αγνοουμένων μας δεν έχει διακριβωθεί η τύχη τους", σημείωσε. Ανέφερε πως η Τουρκία ύστερα από 41 χρόνια, έδωσε πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, όμως το πιο σημαντικό είναι να δοθούν πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το πού είναι οι μαζικοί χώροι ταφής όταν έγιναν οι περισυλλογές πέριξ της Κερύνειας , όπου έγιναν οι μεγάλες μάχες.

Υπάρχει επίσης, συνέχισε, και το κεφάλαιο μετακίνησης των οστών γιατί κι αυτό είναι αναπάντητο εκ μέρους της Τουρκίας και μακάρι να περιορίζεται μόνο στους Ασσιώτες που ήταν πολίτες όχι στρατιώτες ,αλλά πολύ φοβάμαι ότι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, κάτι που θα διαφανεί στην πορεία, ανέφερε.

Σε σχέση με το ΝΟΡΑΤΛΑΣ, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι “εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι αυτό που αναζητούσαμε το βρήκαμε, τους δεκαπέντε”, προσθέτοντας ότι είμαστε στην τελική φάση των ταυτοποιήσεων και συμφωνήσαμε με το Υπουργείο 'Αμυνας της Ελλάδας το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο να γίνει μια τελετή για τον επαναπατρισμό των οστών για να ταφούν με τις δέουσες τιμές.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο βρίσκονται ξανά οι ξένοι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην ανασκαφή για το ΝΟΡΑΤΛΑΣ, για να ολοκληρωθεί και η επιστημονική διερεύνηση.

Από την άλλη, σημείωσε, ξεκίνησε και η τελευταία φάση της αποκατάστασης του χώρου στην αρχική του κατάσταση, ώστε τον Ιούλιο να είναι έτοιμος.

Αναφέροντας τέλος ότι ο Ιανουάριος θα είναι εντατικός για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως “μπαίνουμε δυναμικά γιατί 41 χρόνια μετά, ο μεγαλύτερος εχθρός για το θέμα των αγνοουμένων είναι ο χρόνος”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το «Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα» από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους – Σε ποιους απευθύνεται - Οι προτεραιότητες και τα «πυρά» προς τον ΔΗΣΥ

• «Ζαλίζει» ο αριθμός: Στα πόσα έφτασαν τα εξώδικα από κάμερες το 2024 - «Δεν μπαίνουν άλλες, έκλεισε το πρόγραμμα»

• Έρχονται διακοπές ρεύματος λόγω εργασιών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό

• «Έφυγε» η Μάρω Καδή - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας



Έπιασαν δουλειά με το τρυπάνι «Ηλέκτρα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι εργασίες -Δείτε φωτογραφία

Έπιασαν δουλειά με το τρυπάνι «Ηλέκτρα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Άρχισαν οι εργασίες -Δείτε φωτογραφία

Το πρωί της Παρασκευής (24/1) άρχισαν οι εργασίες γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ οι εταιρείες ExxonMobil και Qatar Energy.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top