Η συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να περιλαμβάνει επιμήκυνση, ταβάνι σε επιτόκια και σύνδεση πληρωμών με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ισχυρίζεται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» που επικαλείται έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Το έγγραφο των εννέα σελίδων, το οποίο είδαν οι συντάκτες της οικονομικής εφημερίδας, έχει ημερομηνία 10 Αυγούστου και δημιουργήθηκε από τον ESM. «Το έγγραφο βασίζεται σε τρία μέτρα: την επιμήκυνση των ελληνικών δανείων, τη σύνδεση πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας και δημιουργία “ταβανιού” για τα επιτόκια» γράφει το δημοσίευμα.
«Τα μέτρα αυτά δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την επαναφορά της εξυπηρέτησης του χρέους σε βιώσιμο μονοπάτι» φέρεται να λέει το εν λόγω έγγραφο, το οποίο, όπως τονίζει το άρθρο, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Αυτή η επιλογή έχει, άλλωστε, αποκλειστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες από τον Ιούλιο. Το έγγραφο αυτό απεστάλη στους θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας -το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν- αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δεν συζητήθηκε στα Eurogroup.
«Το έγγραφο βασίζεται στην υπόθεση ότι οι ετήσιες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας –δηλαδή τα χρήματα που θα χρειαστεί να κερδίσει η Ελλάδα για να καλύψει το έλλειμμά της, να πληρώσει τους τόκους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη- θα παραμείνουν κάτω από τα 15% του ΑΕΠ ετησίως, ένα επίπεδο που το ΔΝΤ θεωρεί εφικτό» αναφέρει το δημοσίευμα.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τονίζουν ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη στιγμή που γράφτηκε το έγγραφο αυτό και ορισμένες από τις υποθέσεις στις οποίες βασίζεται θα πρέπει να ανανεωθούν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, τονίζεται ότι η ύφεση της χώρας αναμένεται να είναι μικρότερη απ’ ότι υπολογιζόταν αρχικά ενώ την ίδια ώρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκε αρκετά λιγότερα χρήματα από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν βάλει οι Ευρωπαίοι στην… άκρη για αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι επιλογές που αναφέρονται στο έγγραφο συνεχίζουν να αποτελούν πιθανή βάση συζητήσεων –μια δήλωση που ρίχνει λίγο φως στο πλάισιο στο οποίο θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών.
«Το έγγραφο προσδιορίζει τις δεκαετίες 2023-2043 ως τις πιο προβληματικές για την Ελλάδα, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της θα ξεπεράσουν το 15%. Προτείνει λοιπόν αυτή την περίοδο, οι αποπληρωμές των δόσεων να ορίζονται σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ ώστε η χώρα να πληρώνει μεγαλύτερο μέρος του χρέους της όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο όταν δεν συμβαίνει αυτό» τονίζει η εφημερίδα, που διευκρινίζει ότι ο ESM φαίνεται να προτείνει η οριοθέτηση των πληρωμών να παραμείνει στο 1% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2033 και να αυξηθεί στο 1,5% για τη δεκαετία 2034-2044.
Επιπλέον, το έγγραφο επιβεβαιώνει την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις