Ρόλο εποπτείας για την εφαρμογή των εθελοντικών σχεδίων των τραπεζών για αναδιαρθρώσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο έδωσε στην Κεντρική Τράπεζα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τους Βουλευτές να διαβεβαιώνουν ότι θα παρακολουθούν το θέμα στενά και να μην αποκλείουν νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί.
Σε δηλώσεις του για τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «με ικανοποίηση αυτό που διαπιστώσαμε είναι όντως μετά την πίεση της Βουλής οι τράπεζες αναγκάστηκαν να παρουσιάσουν τέτοιες προτάσεις στην Κεντρική Τράπεζα και αυτές οι προτάσεις είναι καλύτερες από αυτές που ακούγαμε το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες να προτείνουν σε ενδιαφερόμενους δανειολήπτες».
Η Κεντρική, πρόσθεσε, «μετά από την πίεση της Επιτροπής Οικονομικών έχει αναλάβει και το ρόλο της εποπτείας της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων». Αυτό που έχει αποδεχθεί σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, διευκρίνισε, «είναι ότι θα είναι η αρμόδια αρχή που θα αναλάβει την ευθύνη εποπτείας και παρακολούθησης υλοποίησης αυτών των προτάσεων και προγραμμάτων που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες».
Κάλεσε «όλους τους δανειολήπτες να απευθυνθούν στην Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που η τράπεζά τους αρνείται ή δεν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα αιτήματά τους για αναθεώρηση της δανειακής σχέσης και συμφωνίας που είχαν συνάψει».
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Βουλή και η Επιτροπή Οικονομικών θα παρακολουθεί την εφαρμογή και πορεία αυτών των σχεδίων και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε πως οι τράπεζες αρνούνται να ακολουθήσουν αυτά τα προγράμματα ή δεν ανταποκρίνονται τότε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, με ιδιαίτερη και ειδική μέριμνα στις αυθαίρετες χρεώσεις και αυξήσεις επιτοκίων που έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής αυτών των συμβάσεων.
«Στη βάση της συζήτησης αλλά και της άσκησης έντονων πιέσεων από πλευράς Επιτροπής Οικονομικών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να πω, η οποία συνεργάστηκε μαζί μας ασκώντας ανάλογες πιέσεις στις εμπορικές τράπεζες έχουμε να διαπιστώσουμε θετικά βήματα, βήματα που έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση», ανέφερε στις δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.
Κάποια από τα σχέδια, όπως είπε, είναι πιο γενναιόδωρα από τα άλλα αλλά κάποια άλλα χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεων.
Ως Επιτροπή, πρόσθεσε, «έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχίζουμε την άσκηση πιέσεων, η Κεντρική από την πλευρά της έχει αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να παρακολουθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου ανά δίμηνο θα καλούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων να μας παρουσιάσουν έκθεση κατά πόσο έχουν προχωρήσει, αλλά παράλληλα με συστάσεις από την Επιτροπή Οικονομικών τα σχέδια αναδιάρθρωσης να είναι και γενναιόδωρα και μαζί με την μετατροπή των δανείων σε ευρώ να συμβαδίζει μια έκπτωση με ένα νέο βατό επιτόκιο και σίγουρα με χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου.
Εμείς προειδοποίησε, «ως Βουλή δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να νομοθετήσουμε. Δεν αποσύρουμε την πρόθεσή μας». Θα παρακολουθούμε, θα δούμε πόση πρόοδος έχει γίνει και θα επανέλθουμε, είπε. Στη συζήτηση, ανέφερε καταληκτικά, έχουμε επιρρίψει ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα διότι στον τομέα της πρόληψης υπήρξαν σοβαρές αδυναμίες αλλά και ότι η εποπτεία έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρή.
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «η προσέγγιση και της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών δεν γίνεται στη βάση των δικών τους ευθυνών και παρατυπιών, αλλά θεωρούν ότι έχουν τώρα την ισχυρή δεσπόζουσα θέση και θα μπορούσαν να έκαναν κάποια προσέγγιση στη βάση του `ψυχικού` για τους δανειολήπτες». Δηλαδή, πρόσθεσε, «`να βοηθήσουμε λίγο τους ταλαίπωρους απατεώνες να βγουν από τη δυσκολία`».
Νομίζω, είπε ο κ. Συλλούρης «αν υπήρχε απατεωνιά είναι από αλλού και εκεί πρέπει να επιμείνουμε ώστε να δοθεί λύση».
Την λύπη του γιατί «υπάρχει για ακόμα μια φορά έλλειμμα αποφασιστικότητας από πλευράς της Βουλής», εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης. Εμείς ως Οικολόγοι, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η Βουλή έπρεπε να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να καταλάβουν οι τράπεζες και η Κεντρική Τράπεζα ότι δεν είναι οι κυρίαρχοι στο παιχνίδι της οικονομίας».
Εδώ βέβαια, είπε, «γελάτε, γιατί είναι. Είναι και αποδείχθηκε και σήμερα ότι κάνουν ό,τι θέλουν».
«Και αν υποχωρούν και λίγο είναι έναντι ανταλλάγματος που ουσιαστικά οδηγεί στο `αυτοί παπάδες, αυτοί τατάδες`», ανέφερε χρησιμοποιώντας την κυπριακή ρήση. Η θέση μας είναι ότι η Βουλή μπορούσε να ζητήσει περισσότερα, σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις